dimarts, 24 d’abril del 2012

Els usuaris de la Sanitat pagaran per les pròtesis i el transport sanitari no urgent


Segons publica El Punt/Avui
Els usuaris de la sanitat pública hauran d'assumir part del cost d'alguns serveis i productes perquè el govern espanyol els considera “accessoris”
El BOE publica el decret llei de mesures urgents en què es detallen les retallades de 7.000 milions aprovades per l'executiu espanyol
Els usuaris de la Sanitat pública hauran de pagar part de les pròtesis, els productes dietètics i fins i tot el transport sanitari no urgent, d'acord amb el decret que publica aquest dimarts el BOE, que considera aquests productes i activitats com a “serveis accessoris” subjectes a aportació per part de l'usuari.

El percentatge d'aportació de l'usuari “es regirà per les mateixes normes que regulen la prestació farmacèutica, prenent com a base de càlcul el preu final del producte i sense que s'apliqui cap límit de la quantitat d'aquesta aportació”.
Així s'estableix en el reial decret llei de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del sistema nacional de Salut i millorar la qualitat i seguretat de les seves prestacions.
Aquest tipus de prestacions -ortoprotèsica, productes dietètics i transport sanitari no urgent-, que es dispensen de manera ambulatòria, estaran incloses en la cartera comuna suplementària.
També destaca en la norma la modificació de l'article relatiu al desenvolupament dels serveis comuns, entre els quals no s'inclouran les tècniques, tecnologies i procediments que no tinguin suficientment provada la “contribució eficaç a la prevenció, diagnòstic, tractament, rehabilitació i curació de les malalties, conservació i millora de l'esperança de vida, autonomia i eliminació o disminució del dolor i el patiment”.
L'objectiu de la reforma sanitària és aconseguir un estalvi d'uns 7.000 milions d'euros, dels quals gairebé la meitat, uns 3.550 milions, s'aconseguirà amb el copagament farmacèutic, la lluita contra el turisme sanitari i l'ús fraudulent de la sanitat, entre d'altres mesures.
En aquest sentit i per fer front al turisme sanitari, el decret llei inclou una modificació de l'actual llei d'Estrangeria i l'adaptació completa de la directiva europea relativa al dret dels ciutadans de la UE i dels membres de la seva família a circular i residir lliurement en el territori dels estats membres.