divendres, 18 de maig del 2012

El concert econòmic que reclama Catalunya pot ser "part de la solució"


Segons Agències
El diari 'Financial Times', en un article de David Gardner, rebutja que les autonomies siguin les culpables de la crisi del deute espanyol i assegura que intervenir les regions podria "crear un problema polític real". Segons el diari, amb el concert el País Basc ha aconseguit una millor situació que la resta d'autonomies de l'Estat espanyol. "El País Basc recapta tots els seus impostos i transfereix una quantitat de diners pactada al govern de l’estat -com Catalunya vol fer"...
   "L'autogovern no és un problema en sí mateix; si es fa funcionar bé, pot ser part de la solució", assegura el text, rebutjant les tesis del govern espanyol i de la Comissió Europea. La reivindicació de Catalunya pel concert econòmic ha rebut aquest dijous, coincidint amb la reunió del consell de política fiscal i financera, l'aval del prestigiós diari britànic 'Financial Times'. Un dels seus columnistes, David Gardner, assegura en un article que el model del País Basc i que reclama Catalunya pot ser "part de la solució" i no del problema que viu actualment l'Estat espanyol.

"Els problemes espanyols necessiten un diagnòstic adequat i l'autogovern en la seva millor expressió pot veure's com a part de la solució", assegura el text. L'articulista defensa que les autonomies "han de gastar molt perquè els principals poders que tenen, salut i educació, costen molt, i els diners transferits des del govern central per finançar-ho no ho cobreixen". "Acabar amb l'autonomia no canviarà això", defensa el 'Financial Times', que després posa com a exemple de bon model la gestió al País Basc.
"El País Basc recapta tots els seus impostos i transfereix una quantitat de diners pactada al govern central -com Catalunya vol fer", recorda l'article. "El govern basc té el nivell més alt d'educació preescolar al país, el doble de la mitjana estatal, i gasta la meitat que la mitjana en els estudiants. Dijous, a la cimera entre el govern central i les regions, probablement marcarà el seu objectiu de dèficit un parell de dècimes per sota de l'1,5% fixat per Madrid i Brussel·les", destaca. I conclou: "L'autogovern en sí mateix no és el problema: si es fa funcionar bé pot ser part de la solució".
L'articulista defensa el model de les autonomies perquè, segons diu, ha permès "un gran impuls de la prosperitat" a nivell estatal i "ha repartit la riquesa arreu del país per primera vegada en la història espanyola". Gardner admet que hi ha "replicació de funcions" en alguns governs regionals, però l'atribueix a la política de cafè per a tothom. "La dreta espanyola només va tolerar complir amb les demandes nacionals dels bascos i els catalans amb un marc que va donar autonomia a totes les regions espanyoles, en volguessin o no", assegura. El model, diu l'article del diari,  ha fet que Catalunya o altres autonomies que "realment en volien" ara sentin que no han avançat.