dilluns, 21 de maig del 2012

Gairebé el 40% de la plantilla haurà de compartir el mateix conveni que la xarxa dels centres concertats

Segons Agències
Quan l'Institut Català de la Salut (ICS) passi un 35-40 per cent de la seva plantilla (15.000 persones), prèviament laboralitzada, al conveni de la Xarxa d'Utilització Pública de Catalunya (XHUP, sector concertat), haurà d'optar per una d'aquestes tres opcions: crear una patronal pròpia per establir els seus representants en la mesa sectorial o afiliar-se i cedir la seva representació a la Unió Catalana d'Hospitals (UCH) o al Consorci Sanitari i Social de Catalunya.

Es dóna la circumstància que les dues associacions tenen pràcticament els mateixos centres associats i que la major part són públics, i encara que la UCH és majoritària, entre les dues hi ha un equilibri de forces que es trencaria en incorporar a una o altra les empreses públiques de l'ICS.

Per ara no hi ha constància que la possibilitat de posar fi a la duplicitat d'estructures estigui sobre la taula de les dues patronals. A Catalunya, el sector concertat engloba un 60 per cent de centres de titularitat pública i un 40 per cent, privats. Dels 115 associats a la Unió, un 60 per cent són centres privats, societats mercantils o sense ànim de lucre. Estic d'acord que les associacions empresarials hauríem aproximar en el sentit que proposa ".

La UCH, creada el 1975, és majoritària i representa per igual a centres públics i privats amb i sense afany de lucre, i el Consorci Sanitari i Social de Catalunya, fundat el 1983 amb el nom de Consorci Hospitalari de Catalunya, és una entitat pública vinculada als ajuntaments que participen en la titularitat i govern de centres sanitaris i socials i és també un conglomerat empresarial.

En el conveni de la XHUP participa 1/3 associació empresarial: l'Agrupació Catalana d'Establiments de Salut (ACES, de clíniques i altres centres privats).