dimarts, 24 de juliol del 2012

Catalunya és la tercera comunitat que més paga i la desena en rebre


Segons publica La Vanguardia
La liquidació del 2010 demostra que l'actual sistema perpetua el dèficit fiscal
Catalunya és la tercera comunitat més solidària d'Espanya, o dit d'una altra manera, la tercera que més paga, però en el moment de distribuir el finançament autonòmic ocupa el desè lloc quant a recursos rebuts. La liquidació de l'exercici 2010 posa de manifest que Catalunya paga per sobre de la mitjana i rep per sota de la mitjana i que l'actual sistema de finançament autonòmic, "el millor de la història", segons va celebrar el tripartit en el moment de signar-lo, té una evolució que perpetua el dèficit fiscal de Catalunya amb la resta d'Espanya.

El càlcul realitzat pels tècnics del Departament d'Economia a partir de la liquidació feta pública pel Ministeri d'Hisenda assenyala que, fixant la mitjana espanyola per càpita en 100, els catalans van pagar de mitjana 118,5 i van rebre en concepte de finançament autonòmic 98,9. Cal recordar que els recursos autonòmics són els destinats preferentment a despeses socials i serveis públics essencials.
La dada és políticament molt significativa ja que el gran èxit del sistema de finançament del 2009 era que per primera vegada Catalunya rebria recursos per sobre de la mitjana i així va ser en l'any 0 d'aplicació del nou sistema, però el que evidencia la liquidació del 2010 és que l'evolució del sistema i la permanència en el règim comú no garanteix la reducció progressiva del dèficit fiscal català, sinó que més aviat tendeix a perpetuar-lo.
Efectivament, el 2009 Catalunya també va ser la tercera comunitat més solidària i la vuitena en recursos autonòmics per càpita. Sobre la mitjana de 100, va contribuir en 119,2 i va rebre en 102,3. Així que per sobre de la mitjana Catalunya només ha estat el primer any. El segon ha baixat dos llocs en el rànquing.
Aquestes dades expliquen que tots els grups parlamentaris, inclosos els que van signar l'actual sistema, reconeguin que hi ha una discriminació financera de Catalunya en no complir l'anomenat principi d'ordinalitat. Explicant-ho a grosso modo, significa que Catalunya paga més perquè és més rica, però després de contribuir amb la resta d'Espanya, cada català de mitjana es queda més empobrit respecte al finançament autonòmic per càpita que els habitants de les comunitats a les quals ha hagut d'ajudar.
Només les comunitats autònomes de l'antiga corona d'Aragó i Madrid contribueixen més del que reben i vuit comunitats passen per davant de Catalunya després de beneficiar-se de la solidaritat dels catalans, dels balears i dels madrilenys, encara que les dades de Madrid sempre són discutibles. Bona part dels contribuents madrilenys són els funcionaris de l'Estat i les empreses públiques que es nodreixen dels impostos que paguen.