dijous, 12 de juliol del 2012

Quant i quan gastarem més en IVA?


Agències
Les associacions de consumidors calculen que les famílies hauran de pagar de 415 a 600 euros més a l'any.
La pujada de l'IVA practicada ahir per Mariano Rajoy afectarà tant la tarifa general (que grava la major part de productes i serveis, com ara roba, electrodomèstics o tabac) com la reduïda (gran part dels aliments, transports i oci)
Les associacions de consumidors calculen amb la pujada del tipus general del 18% al 21% i del reduït del 8% al 10% suposarà un augment de la despesa anual per llar d'entre 415 i 600 euros. Aquestes mesures frenaran més el consum i elevarà la pobresa.

Segons les estimacions de les organitzacions de consumidors basades en les dades de l'enquesta de pressupostos familiars del Institut Nacional d'Estadística, aquest seria l'import que les llars de tots l'estat hauran de pagar de mitjana de més cada any. Una xifra que es considera un "fre pel consum i per tant, per l'activitat econòmica". 
Per altra banda, el sindicat dels Tècnics del Ministeri d'Hisenda (GESTHA) xifra en només uns  7.500  milions d'euros anuals la recaptació que suposarà l'increment de l'IVA anunciat aquest matí. Uns números que es podrien augmentar si, segons els sindicat, el govern posés en marxa un pla contra el frau fiscal. De fet, els números de GESTHA asseguren que l'any 2009 -darrer exercici estudiat- el fisc espanyol recaptava 9,7 euros de cada 100 euros gastats a l’Estat espanyol, import molt inferior als 12,3 de mitjana dels estats de la Unió Europea.
Quan?
La intenció del Govern espanyol és la publicació al BOE aquest dissabte i entrada en vigor a partir del proper dilluns.