dimecres, 8 d’agost del 2012

Un 8,3% menys de llits als hospitals de l'ICS el 2011

La memòria anual de l'Institut Català de la Salut posa xifres a la retallada imposada pel govern per afrontar la crisi

Els vuit hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) van usar 3.651 llits al llarg del 2011, la qual cosa representa un 8,3% menys en comparació amb l'any anterior, segons les dades de la memòria d'activitats d'aquest organisme de la Generalitat fetes públiques ahir i recollides per l'agència Efe. Les dades de l'exercici 2011 indiquen que els ingressos hospitalaris van baixar d'un 7,11%, sobretot els programats (-12,83%).
 

També va disminuir d'un 8,2% el nombre d'estades en centres hospitalaris, que, de mitjana, van ser de 7,08 dies de durada (un 1,78% més curtes que el 2010). Durant l'any passat, també es van fer un 4,42% menys de cirurgies, amb un especial impacte en les intervencions amb ingrés programat, que van disminuir d'un 14,58%. També es van reduir d'un 5,25% les urgències i d'un 3,15% les consultes externes ateses. Per contra, es van realitzar 58.737 visites a distància (telemedicina), el doble que les realitzades l'any anterior. De fet, es van reduir d'un 4,7% les visites presencials als centres d'atenció primària. Aquesta tendència respon, segons el Departament de Salut, a la posada en servei de nous canals de comunicació amb els usuaris i altres alternatives assistencials, com ara la telemedicina i les consultes telefòniques.

L'ICS, que gestiona 288 equips de primària i 8 hospitals amb un total de 39.525 treballadors, va executar 2.784 milions d'euros en els seus pressupostos, 1.581 dels quals es van destinar a l'atenció especialitzada que es practica als hospitals.

El mes d'abril del 2011, el govern de la Generalitat va començar a aplicar retallades que van suposar el tancament de centenars de llits i sales d'operacions, especialment durant l'estiu passat, la qual cosa es va traduir en un increment de més del 40% de la quantitat de persones en llista d'espera de determinades cirurgies programades.

Els resultats de les últimes enquestes de l'ICS indiquen que els seus hospitals reben una nota dels usuaris superior al 7, tant pel que fa a les consultes externes com a l'atenció urgent. L'any passat, l'ICS va començar un pla energètic per poder estalviar més de 3 milions d'euros en la factura anual de subministrament elèctric, que actualment supera els 25 milions.