dijous, 11 d’octubre del 2012

Cada català llença a l'any uns 266 euros en menjar

Publica el Punt/Avui
Més de 462 tones d'aliments procedents de les llars acaben a les escombraries cada any, segons l'estudi ‘Save food' del 2012
Catalunya és la comunitat menys impulsiva a l'hora de comprar
Cada català llença de mitjana uns 61 quilos de menjar a l'any a les escombraries i això vol dir que desaprofita uns 266 euros, que és el que s'hi havia gastat. Així ho conclou l'estudi Save food, d'Albal, que ha analitzat el malbaratament alimentari de set comunitats autònomes de l'Estat i evidencia que madrilenys i andalusos són els que més aliments llencen, amb 71 i 69 quilos respectivament, que en euros signifiquen 324 i 300 per habitant.
Les últimes dades que s'havien fet públiques sobre el malbaratament alimentari en l'àmbit estatal el quantificaven en 49 quilos anuals per persona, i 76 quilos anuals per persona si l'anàlisi es fa en l'àmbit de la Unió Europea. Són dades d'un informe encarregat per la Comissió Europea a la consultora Biointelligence amb enquestes fetes el 2006.
El sociòleg Daniel Kaplun, responsable de l'estudi Save food, atribueix la diversitat de resultats a la dificultat de quantificar el malbaratament alimentari i als diferents sistemes per fer el càlcul. Kaplun destaca, però, que es fa palès el “problema greu i preocupant” que és malbaratar el menjar mentre la Fundació Banc dels Aliments insisteix que un milió i mig de persones tenen mancances alimentàries a Catalunya, el triple que fa dos anys. A tot el món, hi ha mil milions de persones que passen gana o no tenen una dieta prou equilibrada que cobreixi les serves necessitats vitals.