dimarts, 16 d’octubre del 2012

Els empleats públics cobraran la meitat durant els tres primers dies de baixa

Segons publica El Periódico

En queden exclosos els treballadors en tractament de radioteràpia i quimioteràpia i les embarassades
Els empleats públics de l'administració ... que es trobin en situació d'incapacitat temporal per malaltia, a partir d'avui veuran reduïdes les seves retribucions des del primer dia en un 50%, en lloc de percebre la totalitat del seu salari durant els 90 primers dies de baixa com fins ara.
A l'espera que les secretaries d'Estat d'Administracions Públiques i de Pressupostos n'indiquin l'aplicació concreta, segons es va comprometre el Govern amb els sindicats del sector, la mesura ha entrat en vigor en els termes del decret llei 20/2012 de nous ajustos aprovat el 13 de juliol.

Durant els tres primers dies de baixa, el treballador públic veurà reduït el seu salari a la meitat. Des del quart dia fins al vintè, tots dos inclusivament, es reconeixerà un complement que, sumat a la prestació econòmica reconeguda per la Seguretat Social, sigui equivalent al 75% de les seves retribucions. A partir del dia vint-i-unè, inclusivament, se li reconeixerà una prestació equivalent al 100% de les retribucions que es percebien el mes anterior al de causar la incapacitat.
ABSENTISME I ESTALVI
El Govern espanyol va justificar aquesta mesura per reduir els nivells d'absentisme en l'administració, i espera estalviar així una mica més de 1.000 milions...
Per concretar l'aplicació d'aquesta mesura, representants de l'administració i dels sindicats es van reunir la setmana passada, i van presentar una sèrie d'al·legacions perquè els treballadors amb tractaments per malaltia crònica no en quedin afectats.
EXCLOSOS
Segons la interpretació del Govern, aquesta mesura no serà aplicada al personal laboral a l'exterior, al qual se li aplica la normativa local, al personal que cobra a través de subvencions o al que rep una retribució inferior a 13.469,4 euros --1,5 vegades el salari mínim interprofessional--, igual com al personal que veiés reduït el seu sou per sota d'aquesta quantitat després de la reducció del salari, també a conseqüència de les retallades.
Així mateix, quan la incapacitat temporal impliqui intervenció quirúrgica o hospitalització, les retribucions no seran objecte de minoració, igual que en el cas dels empleats públics sotmesos a tractaments de radioteràpia i quimioteràpia, o el de les treballadores en estat de gestació, encara que no hi hagi situació de risc durant l'embaràs.