divendres, 30 de novembre del 2012

El ple de l'ajuntament de l'Escala reprova per unanimitat la privatització del CAP

Agències

Eulen percebrà fins a 29 milions en 10 anys per la gestió de l'equipament

L'adjudicació d'Eulen, una multinacional de serveis a empreses, en la gestió de l'àrea bàsica de salut (ABS) de l'Escala ha generat un rebuig unànime. El ple de la localitat, convocat de forma extraordinària, va aprovar ahir amb el vot favorable de tots els grups una moció per censurar la "privatització" de la gestió sanitària de l'ambulatori i set consultoris de la zona. Els partits polítics -PSC, CiU, ICV, PP i l'independent Junts per l'Escala- van voler mostrar la seva preocupació per l'adjudicació provisional de l'àrea bàsica, que dóna servei a més de 16.000 persones de vuit municipis, a una empresa sense experiència en atenció primària.

El malestar en la localitat i entre els càrrecs de la Fundació Salut Empordà -l'entitat sense ànim de lucre que fins ara gestionava els dispositius de l'Escala, l'Armentera, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Viladamat, Albons i Bellcaire d'Empordà- és palpable. Encara que no dubten sobre la legalitat del procés, els partits de l'Escala van manifestar la seva perplexitat pel fet que una empresa privada aliena a l'atenció primària aconsegueixi la gestió per una diferència de 8.000 euros en l'oferta -per a un contracte que podria arribar els 29 milions d'euros en 10 anys- . Eulen també va obtenir una millor puntuació en la part tècnica amb una distància mínima de dos punts sobre 45.

L'alcalde de l'Escala, Estanis Puig (PSC), va convocar ahir un consell municipal de salut monogràfic sobre el tema. Puig va voler deixar constància d'aquesta perplexitat en la moció, aprovada amb els vots dels altres partits. "Aquest ajuntament no arriba a entendre com una empresa privada pot arribar a tenir més puntuació en un concurs de gestió sanitària que una empresa dedicada sempre a la salut", manifesta la moció, que enviaran al president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, i el conseller de Salut, Boi Ruiz.

Un alt càrrec de la Fundació Salut Empordà i un tècnic de l'ens es van desplaçar a la seu del Servei Català de la Salut (CatSalut), organisme adjudicador per consultar l'oferta tècnica presentada per Eulen i estudiar els punts febles de cara a presentar al · legacions . Tenen 10 dies des de dimarts, quan es va publicar l'adjudicació provisional. La notificació a Eulen es va fer el dijous 22, en ple procés electoral.
Ambdues ofertes van obtenir puntuacions "extraordinàries" a la part tècnica, segons fonts del procediment: de 40,5 punts sobre 45 en el cas d'Eulen i de 38,5 en el cas de la fundació. Hi ha sis factors puntuables en aquesta part: els recursos humans, els objectius, l'autonomia de gestió, la millora de la qualitat, l'avaluació de la gestió i la capacitat d'aplicar millores generals. La resta de punts s'obtenen amb l'oferta econòmica, fins a un total de 55 per a l'oferta més barata. L'empresa va declinar ahir opinar sobre el procediment i emplaçar les valoracions a quan l'adjudicació sigui definitiva.
Jordi Roca, director de l'Àrea Bàsica de Salut de l'Escala, va voler enviar un missatge "tranquil · litzador" a la població. "L'atenció ha de quedar garantida", va declarar el professional, adscrit a la fundació fins ara concessionària. Però a L'Escala hi ha inquietud. "La gent està nerviosa perquè l'ambulatori estava ben gestionat. Fins i tot obren les urgències de nit ", va explicar Mari Dubé, regidora de CiU al consistori. "Aquesta època no està per fer grans canvis. Dóna una mica de por ", va dir Dubé. A les files de CiU no descarten dirigir-se al Departament de Salut per demanar que es faci marxa enrere al procés.
L'ambulatori, inaugurat el 2004 i situat no gaire lluny del mar, estava ahir al migdia gairebé buit. A l'interior, diversos professionals mostraven la seva inquietud. "Estem preocupats. No sabem res de tot això ", declarava un d'ells. Dels 40 treballadors de l'ambulatori, només quatre estan en la nòmina de l'Institut Català de la Salut (ICS) mentre que la resta depenen de la fundació.

L'alcalde de l'Escala tem que la localitat funcioni com "banc de proves" per a futures experiències similars i privatitzacions. ERC també va denunciar ahir la decisió perquè "suposa un canvi de concepció i de model" i la formació aposta per una sanitat "pública i de qualitat que eviti la fractura social i la creació d'usuaris de segona".