dilluns, 28 de gener del 2013

Metges de família es rebel·len contra la nova targeta Cuida'm per a malalts fràgils


Publica Ara
Pacients amb Alzheimer, autisme o dany cerebral disposaran d'un carnet especial a partir d'aquest any
Encara no s'ha implantat però la nova targeta sanitària Cuida'm, per a pacients amb demències o discapacitat intel·lectual, ja ha aixecat polèmica. Segons alguns metges de família vulnera el dret a la intimitat.
Centres d'atenció primària de Manresa, Cornellà de Llobregat i el Maresme són els primers on aquest any s'implantarà en el marc d'una prova pilot la nova targeta sanitària Cuida'm per a pacients fràgils, que el departament de Salut presentarà en els dies vinents. L'objectiu és que aquestes persones tinguin una atenció específica als centres sanitaris.
Podran disposar de la nova targeta les persones de qualsevol edat amb demència -des d'Alzheimer fins a Parkinson o malaltia de Huntington-, amb discapacitat intel·lectual greu i profunda o lleu i moderada amb trastorns de conducta, les persones amb trastorns de l'espectre autista i les que tenen dany cerebral i que necessiten l'acompanyament d'un cuidador quan van al metge.

La nova targeta s'ha creat per personalitzar l'atenció a aquest tipus de pacients i facilitar una comunicació més fluida amb ells i els seus familiars. I tot i que no atorga drets addicionals sí que servirà perquè aquests pacients evitin les sales d'espera i perquè els seus familiars o cuidadors els acompanyin durant les visites, les proves diagnòstiques, els trasllats en ambulància i les urgències. "Cal tenir en compte que aquestes persones poden tenir dificultats per aguantar períodes d'espera" i "presentar agitació que es pot incrementar amb el pas del temps i empitjorar el seu estat", assegura el CatSalut en la instrucció per a la implantació de la targeta sanitària Cuida'm a què ha tingut accés l'ARA.
Encara no s'ha implantat però la targeta ja ha rebut les crítiques de metges de família que consideren que vulnera el dret a la intimitat i la privacitat del pacient. El model de targeta és el mateix que l'actual però s'hi afegeix l'expressió Cuida'm i té una vigència de dos anys.
"Els metges no necessitem veure la targeta per atendre el pacient perquè ja tenim la història clínica però, en canvi, la veuran administratius, farmacèutics o ambulàncies. És una targeta d'ús públic i habitual per a qualsevol ciutadà i amb una paraula s'identificarà unes persones amb unes malalties determinades", sosté Albert Planes, metge de família i membre del grup d'ètica de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic).
Aquest grup de professionals s'han mobilitzat en contra de la nova targeta i han publicat un escrit a la seva web que ja han fet arribar a la conselleria, als col·legis de metges, a les comissions deontològiques i al Comitè de Bioètica de Catalunya.
Discriminació positiva
"Són persones amb problemes de salut que difícilment podran decidir per elles mateixes si la volen o no", diu Planes, que alerta que es posen en risc dades confidencials "sense cap avantatge clar". "Entenem que s'ha fet amb bona intenció però és innecessari -afegeix-. Com a professional, és quasi un insult que em diguin que a un pacient l'he de cuidar quan és el que faig cada dia amb tots. I ja adapto l'atenció a les necessitats d'aquests i de tots els pacients", diu aquest metge, que considera que si el problema és que no s'està fent bé "s'ha d'arreglar d'una altra manera".
Segons assegura el grup d'ètica de la Camfic, "hi ha moltes altres maneres d'aconseguir que aquests pacients rebin una atenció ajustada a les seves necessitats sense marcar-los amb una creu". I sostenen que, en cas que s'hagi de posar un indicador, posar-lo a la història clínica "seria més confidencial i útil". La nova targeta forma part dels objectius del pla de salut 2011-2015 i està inclosa en les "accions de segmentació proactiva i de discriminació positiva", segons consta en la instrucció del CatSalut. És a dir, uns projectes perquè el sistema de salut atengui determinats grups de població en funció de les seves característiques personals. Planes, però, està en desacord amb la segmentació dels pacients: "Els metges no atenem malalties sinó persones amb problemes de salut, i tot el que sigui segmentar és un error del sistema sanitari".
El grup d'ètica de la Camfic alerta que aquesta targeta estableix un precedent "molt perillós". I es pregunten: "Quantes targetes més amb informació clínica deduïble es crearan?" També creuen que implantar ara la targeta és "un malbaratament de recursos".
Fonts del departament de Salut argumenten que la targeta s'ha creat "a petició dels pacients" i que si un malalt no se la vol fer no hi està obligat. Segons les mateixes fonts, amb la Cuida'm aquests pacients seran immediatament reconeguts pels professionals sanitaris i "evitaran així donar sempre les mateixes explicacions". La sol·licitud per obtenir la targeta Cuida'm l'ha de fer el metge si ho considera oportú o també la poden demanar el malalt o els familiars.