divendres, 25 de gener del 2013

Les administracions van destruir 23.000 llocs de treball el 2012


Publica El País
Un de cada vuit llocs de treball perduts correspon al sector públic
Les administracions públiques van contribuir de manera notable en l'augment de l'atur registrat a Catalunya el 2012. Ajuntaments, diputacions, Generalitat i organismes associats van deixar sense feina a 23.000 persones l'any passat, fet que suposa un 12% del total d'ocupació destruït, segons l'Enquesta de Població Activa (EPA) que va publicar ahir l'Institut Nacional d'Estadística (INE). El 2011, la pèrdua d'ocupació en el sector públic no va arribar ni a l'1%.
Un dels expedients de regulació d'ocupació (ERO) més sonats va ser el de l'Incasòl el passat estiu, amb 173 acomiadaments. Però el salt fins als 23.000 acomiadats només pot explicar-se per un degoteig silenciós, servei a servei. Les víctimes han estat les diferents modalitats de contractació que té l'Administració si es resten els funcionaris: laborals i, sobretot, interins.

"Un 12% de pèrdua d'ocupació en el sector públic és una barbaritat", afirma la secretària de Socioeconomia de CCOO, Cristina Faciaben. Segons la seva opinió, aquest col · lectiu explica en bona part que l'atur s'estigui acarnissant en el sector serveis: "Sempre pensem en comerç i hostaleria, però l'Administració també és sector serveis", recorda.
La interminable crisi econòmica que sorprèn cada dos per tres amb dades inimaginables cinc anys enrere, va revelar ahir una nova xifra insòlita: el 12% de l'ocupació que es va destruir a Catalunya l'any passat correspon al sector públic. Van perdre el seu treball 23.000 professionals d'ajuntaments, diputacions, la Generalitat i les administracions de l'Estat, a més de totes les seves empreses públiques i organismes (hospitals, universitats, transport públic, oficines de turisme, etc.). Segons l'Enquesta de Població Activa (EPA) que va publicar ahir l'Institut Nacional d'Estadística (INE). El 2011, la pèrdua d'ocupació en el sector públic no va arribar ni a l'1%.
Durant l'any passat, la pèrdua de treball en el sector públic es va dur titulars com els del expedients de regulació d'ocupació (ERO) que va patir a l'estiu passat l'Incasòl, amb 173 acomiadaments. Però arribar d'aquestes 200 persones fins a 23.000, només s'explica per un degoteig silenciós, servei a servei. Les víctimes han estat les diferents modalitats de contractació que té l'administració si es resten els funcionaris: laborals i, sobretot, interins.
... El professor d'Esade Francisco Longo, apunta que la pèrdua d'ocupació pública focalitzat en els interins representa "el sector més precari de l'administració, el primer fusible que salta". "Això suposa la sortida dels més joves i potser els més preparats, és una retallada no és neutre en termes de capacitat instal·lada en l'administració", subratlla l'expert.
L'EPA del 2012 bat tots els rècords. En total, Catalunya suma 885.100 aturats, que col·loquen la taxa d'atur en el 23,9% de la població activa. Són 109.700 aturats més que el 2011. La comunitat perd població activa, 85.600 persones (bàsicament immigrants que han tornat als seus països i nous emigrants). I malgrat l’èxode, va perdre també 195.400 persones ocupades: d'aquestes, el 12% són els citats assalariats del sector públic, el 84% ho són del sector privat (165.700) i el 4% (7.800) són autònoms.
Es mirin per on es mirin, les xifres de l'EPA de 2012 només donen que males notícies. L'atur juvenil arriba al 52%. Els aturats que porten més d'un any buscant ocupació són gairebé mig milió de persones, el 56,3% del total de desocupats.
El flamant secretari d'Ocupació de la Generalitat, Xavier Bonastre, va parlar ahir de "situació de cronificació de l'atur" a Catalunya. Bonastre va subratllar com les xifres d'atur van protagonitzar un pic el 2009 (amb una pujada del 114% en un any) i els augments en anys posteriors ronden el 15%. A més ha destacat que Catalunya "té una població ocupada molt potent", més de 2,8 milions de persones.
Preguntat per si s'ha fixat com a objectiu de legislatura la quimera de reduir l'atur a la meitat, com van prometre els anteriors responsables del departament d'Empresa i Ocupació, Bonastre no va voler aventurar. "La fixació d'objectius ha d'estar supeditada a la realitat", va dir i va afirmar que el seu objectiu és "reduir l'atur al màxim", per al que és imprescindible "reactivar l'economia, millorar l'ocupabilitat dels aturats". Bonastre no va voler valorar l'impacte de la reforma laboral de febrer de l'any passat sobre la situació de l'atur. Com partit que va votar la reforma al Congrés, CiU -al qual pertany -valorarà la reforma quan compleixi el primer aniversari.
Els sindicats van carregar ahir precisament contra la reforma laboral, a qui consideren responsable de la sagnia de l'atur. ...