dilluns, 25 de març del 2013

Augment considerable de trastorns mentals en les consultes d'Atenció Primària

La meitat dels pacients presenta quadres depressius, segons un estudi

En només quatre anys (2006-2010) s'ha produït a Espanya un augment alarmant de les consultes al metge de família per motius de malestar psicològic, a causa de la situació de crisi econòmica. Aquesta és una de les conclusions de l'últim estudi epidemiològic realitzat al nostre país, i publicat a la revista European Journal of Public Health.

L'estudi, titulat The mental health risks of economic crisi in Spain: evidence from primary care centres (Els riscos per a la salut mental de la crisi econòmica a Espanya: evidència des dels serveis d'Atenció Primària), ha comparat la prevalença dels trastorns mentals en els serveis d'Atenció Primària, a partir de les dades recollides en 2006-2007 i quatre anys després (2010-2011), avaluant a un total de 13.816 pacients que van acudir a aquest nivell assistencial.

Els resultats han posat de manifest un augment considerable dels pacients que van acudir a consulta per trastorns de l'estat d'ànim, ansietat, trastorns somatomorfs i problemes de consum d'alcohol des de l'inici del període de recessió econòmica a Espanya.

Específicament, els trastorns mentals que han registrat un major augment són els trastorns de l'estat d'ànim, seguits dels trastorns d'ansietat. En concret, el trastorn depressiu major ha passat d'una prevalença del 28,9% el 2006 al 47,5% el 2010, el que implica que, actualment, els problemes de depressió són presents en prop de la meitat dels pacients que acudeixen als serveis d'AP. A més, s'ha observat un augment de la distímia (amb un increment del 10,8%), el trastorn d'ansietat generalitzada (8,4%), els trastorns somatomorfs (7,3%), el trastorn de pànic (6, 4%) i els problemes de dependència i abús d'alcohol (4,6% i 2,4% respectivament).

Tabla 1: Prevalencia de trastornos mentales en pacientes de Atención Primaria según el estudio de Gilis y cols. (2012)
2006
(7.940 pacientes)
2010
(5.840 pacientes)
Incremento ajustado
Depresión mayor
28,9%
47,5%
19,4%
Depresión leve
6,4%
8,6%
4,7%
Distimia
14,6%
25,1%
10,8%
Trastorno de ansiedad generalizada
11,7%
19,7%
8,4%
Trastornos somatomorfos
1,8%
21,4%
7,3%
Trastorno de pánico
9,7%
15,7%
6,4%
Dependencia de alcohol
0,2%
2,7%
4,6%
Abuso de alcohol
1,4%
6,2%
2,4%



La investigació també ha analitzat alguns dels factors que han pogut contribuir a l'augment del malestar psicològic de la població espanyola. De l'anàlisi de dades, es desprèn que la situació d'atur (tant del propi afectat com d'algun membre del seu entorn familiar), les dificultats per fer front al pagament de la hipoteca o el risc de desnonament es perfilen com a clars factors de risc per l'augment de la prevalença dels trastorns mentals en els serveis d'AP del nostre país.

Els autors de l'estudi adverteixen dels riscos que les retallades en sanitat puguin tenir en la qualitat de la prestació de serveis, tenint en compte a més les necessitats psicològiques actuals que presenta la població espanyola. En aquesta línia, defensen la integració de l'atenció a la salut mental en els serveis d'Atenció Primària, sobretot, pel que fa als grups de risc.

De fet, aquest nou model d'atenció està sent implementat amb èxit en diversos països, com el Regne Unit, Noruega, Argentina, Belize, Brasil, Xile o Austràlia, a través de la incorporació de psicòlegs en aquest nivell assistencial. Entre els beneficis que aporta aquest model de cures integrats en salut mental i física en Atenció Primària, destaquen la identificació precoç i la intervenció primerenca d'aquests problemes, la reducció dels temps d'espera per rebre tractament, la prevenció de la complicació o cronificació de la simptomatologia
del pacient, la reducció del nombre de visites al metge i dels dies d'hospitalització, etc., el que redunda en l'estalvi en termes de costos econòmics i socials, disminuint les taxes de discapacitat, atur i de morts prematures de la població i alliberant als metges de família de la indubtable càrrega assistencial que suposen aquests pacients.

Referencia:
Gili, M., Roca, M., Basu, S., McKee, M., & Stuckler, D. (2012). The mental health risks of economic crisis in Spain: evidence from primary care centres, 2006 and 2010. The European Journal of Public Health DOI