dimarts, 21 de maig del 2013

Els salaris baixos incrementen el risc d’hipertensió

Paul Leigh és epidemiòleg al departament de Salut Pública de la Universitat de Califòrnia Davis (EUA). Recentment, la revista científica European Journal of Public Health ha publicat els resultats d'una de les seves investigacions. Leigh mostra que els salaris baixos incrementen el risc de patir hipertensió, una de les malalties cardiovasculars amb més incidència en el món desenvolupat. Aquest investigador proposa que les autoritats tinguin en compte aquests resultats en prendre decisions sobre la regulació salarial.

És aquest el primer estudi que examina l'efecte dels salaris sobre la hipertensió?És el primer que jo sàpiga. Hi ha treballs anteriors que relacionen l'estatus socioeconòmic amb les malalties circulatòries. No obstant això, què s'entén per estatus socioeconòmic varia d'uns treballs als altres i hi ha controvèrsia respecte a quins components de l'estatus socioeconòmic provoquen un major risc de patir malalties circulatòries. Sembla que el nivell educatiu, el tipus de professió i el volum global d'ingressos tenen efectes diferenciats.
Per què vau decidir usar els salaris com a indicador?
Moltes persones elaboren judicis sobre si mateixos, el que anomenem autovaloració, en funció dels seus salaris. Baixos salaris significa baixa autovaloració, i al meu entendre una baixa autovaloració condueix a una pitjor salut, incloent la hipertensió. A més, els salaris es veuen afectats per decisions dels governs, per exemple, quan aquests aposten o no per incrementar el salari mínim interprofessional, donen suport als sindicats perquè negociïn amb les empreses el pagament de salaris dignes, o augmenten el salari dels funcionaris que tenen salaris més baixos.
Quines dades heu utilitzat en aquesta investigació?
Disposem d'una font estadística, The Panell Study of Income Dynamics (PSID), que és longitudinal, és a dir, es repeteix cada dos anys amb una mostra representativa de la població nord-americana. El PSID conté molta informació, incloent els salaris, malalties, nivell d'estudis, hàbits de salut, etc. Treballem amb les dades dels individus que havien participat en les mostres de 1999, 2001, 2003 i 2005, seleccionant als adults, entre 25 i 65 anys, que havien treballat com a mínim 500 hores anuals tant en règim assalariat com en règim d'autoocupació . Les persones que van manifestar haver patit d'hipertensió a la primera cohort 1999-2001 van ser exclosos. Finalment treballem amb una mostra de 5.651 persones. A més analitzem les dades diferenciant diverses submostres: d'una banda, les edats entre 25 i 44 anys i les persones entre 45 i 65. D'altra, els homes i les dones.
Com heu considerat els salaris i mesurat la hipertensió?
El PSID ens dóna informació sobre els salaris en relació a les hores treballades a l'any, i inclou a més altres ingressos per treballs secundaris o autoocupació. La mesura de la hipertensió s'obté d'una pregunta com la següent: ¿li ha comunicat alguna vegada el metge que pateix hipertensió? Els que van respondre afirmativament van ser qualificats amb un 1 i els que responien negativament amb un 0. A més, altres variables que podien estar relacionades amb la hipertensió van ser controlades. Per exemple, variables demogràfiques i geogràfiques, nivells d'estudi, hàbits de salut com el consum de begudes alcohòliques o altres malalties com l'obesitat. Controlades vol dir que es van incloure en l'anàlisi per poder veure quin efecte tenien els salaris de forma aïllada.

Quins són els principals resultats de la recerca?
Hem vist amb claredat que els salaris baixos prediuen la hipertensió i que els salaris més alts prediuen l'absència de la mateixa. Això succeeix especialment en el grup de població més jove (entre 25 i 44 anys) i entre les dones. Les persones amb edats entre 25 i 44 anys i amb salaris més baixos presenten un risc de patir hipertensió entre un 25 i un 30% superior a aquells que, en les mateixes circumstàncies, els doblen en salari. Les diferències entre homes i dones també van ser importants: en la submostra de dones el que prediu la hipertensió són els salaris baixos, mentre que a la submostra d'homes és el nombre d'anys d'estudi.
Com expliques aquestes diferències en el grup de joves i en el de dones?
Les dones i els menors de 44 anys tenen salaris més baixos, en general, per això en aquests grups la relació es veu amb més claredat. Que hi ha una relació més gran entre estatus socioeconòmic i malalties circulatòries entre els joves que entre la gent de més edat ja havia estat mostrat en altres estudis i ara es troba de nou en el nostre resultat. Alguns autors suggereixen que potser els adults han desenvolupat més habilitats per manejar-se en les dificultats econòmiques i això els permet portar millor aquestes situacions. En el cas de les dones, sabem que és un grup que informa millor dels episodis vitals relacionats amb la salut, inclosa la hipertensió. Si la variable hipertensió és mesura amb més cura, és lògic que es mostri amb més fortalesa en les nostres anàlisis estadístiques.
Quina és l'aplicació pràctica d'aquests resultats?
La conseqüència és clara. Per reduir la prevalença de la hipertensió, els governs i les empreses haurien considera apujar els salaris més baixos. Reduir la hipertensió tindria un impacte significatiu en la salut dels americans i en la despesa sanitària. La hipertensió ser la primera causa de mort en 2008, causant la mort de 348.000 americans. La hipertensió incrementa el risc d'infart i afecta a un de cada tres adults als Estats Units. El cost directament atribuïble a la hipertensió als Estats Units és de 131.000 milions de dòlars cada any pel que fa a despesa sanitària i de 25.000 milions anuals en pèrdua de productivitat.

La hipertensió arterial (HTA) provoca trastorns freqüents lleus com mals de cap, trastorns sensorials i rampes. A més pot conduir a complicacions greus com els accidents vasculars cerebrals, constituint un reconegut factor de risc per a les malalties cardiovasculars (MCV), grup de malalties que va generar més de quatre milions de dies d'hospitalització i pel qual van morir prop de 120.000 persones en 2011 a tot l'estat, segons dades oficials de l'INE.
L'estudi del doctor Leigh aporta més evidències de la relació entre la hipertensió arterial i els baixos salaris. Un resultat important en el nostre context, doncs d'acord amb les últimes dades publicades per Eurostat, l'Estat espanyol va ser el país de la Unió Europea on els salaris van registrar una reducció més gran en l'últim trimestre del 2012, amb una caiguda del 4,3 % respecte l'any anterior, mentre que en el conjunt dels vint països van augmentar un 1,4%.