dimecres, 15 de maig del 2013

Experts de la Generalitat proposen prescindir de la majoria de funcionaris

Des de la Intersindical-CSC considerem necessari recordar que la figura del funcionariat públic és una fita de l'actual Estat de Dret, per tal d’evitar que els interessos dels governants influeixin en les decisions de l'Administració, ja que abans només era  necessari basar la seva actuació en la Llei.
El Dret Administratiu es va crear com a garantia de la imparcialitat dels poders públics front els interessos privats, per tal d’evitar situacions de canvi de tot els empleats públics amb cada canvi de partit al govern. Ara i sempre cal reclamar transparència i rendiment de comptes a l’Administració Pública, l’exigència de transparència i de les mesures pertinents de control real, son garanties d’un us dels bens i serveis públics al servei de la ciutadania i no al servei d’interessos particulars/privats.

Publica El País
Només policies, inspectors i figures d'autoritat mantindrien l'estatus
La resta d'empleats públics serien laborals
La Comissió d'Experts designada pel Govern català per elaborar un informe sobre la reforma de l'Administració pública i el seu sector ha finalitzat la seva feina i ha lliurat l'informe a la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega. El grup que presideix el catedràtic Guillem López-Casasnovas advoca per una Administració més "eficaç, eficient, transparent i que rendeixi més comptes", que consideri al ciutadà el seu client i que estigui molt més professionalitzada que ara. Entre altres propostes, el document a què ha tingut accés EL PAÍS reclama que només hi hagi funcionaris en llocs que requereixen l'exercici de l'autoritat, com la policia, els inspectors o els que atorguen llicències. La resta, que s'encarregui a personal laboral, és a dir, contractes indefinits però no de per vida com els dels funcionaris. Avui la Generalitat té 160.000 empleats, dels quals 122.000 són funcionaris; 26.000, interins, i 12.000, laborals.
L'informe, amb una extensió de 36 pàgines, indica que "caldria limitar els llocs de treball reservats a persones que tinguin la condició de funcionari a aquelles funcions directament connectades amb l'exercici de l'autoritat administrativa". Una idea que sorgeix de l'aposta per "internalitzar la intel·ligència, externalitzar el tràmit" al capítol de propostes en matèria de recursos humans. "Els llocs de treball de plantilla s'han de reservar, en general, a tasques qualificades de valor afegit i a aquelles funcions necessàries per contractar, supervisar i gestionar serveis públics a través del mercat. Els treballs de pur tràmit o suport logístic i les d'estricta execució han de tendir a externalitzar ", sosté el document.
El treball que també signen Francisco Longo, Carles Ramió, Joan-Ramon Rovira i Josep Valor, aposta per una gestió dels recursos humans que variï ja des de la selecció, fugint de la clàssica "oposició memorística, ascensos per antiguitat o uniformitat salarial" i incorporar variables "que garanteixin el mèrit i la flexibilitat". Els experts parlen de "introduir mecanismes àgils de mobilitat funcional i geogràfica", d'"instruments de selecció basats en competències", de no remunerar més només per antiguitat, d'avaluar la feina o de vetllar per generalitzar les remuneracions variables.
Les propostes també inclouen "codis de conducta dels empleats públics" i "codis deontològics de valors i ètica pública". A més, advoquen per "redissenyar l'administració nuclear de la Generalitat", reduint el nombre de departaments i compactant en "una única àrea funcional les responsabilitats pressupostàries i de recursos humans", a més de crear "un espai d'alta direcció pública".
Tots aquests suggeriments parteixen d'un diagnòstic de l'Administració de què els experts qüestionen que estigui prou orientada "als resultats, la transparència i l'avaluació", constaten "mancances significatives en les capacitats de gestió implícites en un sistema que ha d'implementar polítiques públiques de alta complexitat i proveir un conjunt de serveis públics de gran transcendència social, en un context d'escassetat de recursos ".
El document reconeix que l'informe "obliga a dissenyar una estratègia de reforma institucional", un pla que ha de recolzar-se en un grup de treball de "alt nivell" liderat "políticament al més alt nivell". Els experts admeten que les propostes suposen "canvis profunds en l'statu quo, que previsiblement generaran resistències". Sobre els temps, el text parla de calendaris més ràpids i altres "que aconsellaran procediments més participatius, selectius i graduals". Uns temps "incompatibles" amb els cicles electorals, l'èxit del, adverteixen, serà proporcional al "al grau de consens polític".