dimecres, 15 de maig del 2013

MANIFEST COL•LECTIU SILENCI BLANC


Un seguit de companyes i companys que treballen al sector sanitari i pertanyen a grups professionals diversos, ens han fet arribar aquesta proposta que te la seva concreció en aquest manifest, amb l’objectiu de difondre i per a socialitzar les seves propostes.
El nostre silenci i dret a decidir
Per una alternativa ciutadana a l’espiral de retallades sanitàries

Venim d’un llarg silenci, com la cançó d’en Raimon. I no només per la situació en sí de la sanitat pública catalana sinó principalment per les causes que l’han provocada. Per aquest motiu creiem que la millor manera de trencar el nostre silenci és amb el propi silenci. Però un silenci diferent: un silenci que ens convidi a tots a prendre consciència de que toquem fons, de la nostra responsabilitat social i que ens obliga a dir prou. Un silenci ben fort que arribi a tota la societat i a les nostres institucions.
Els metges, infermeres i professionals de la nostra sanitat també som ciutadans. Molts anys de treball silenciós i ben fet, amb la sanitat pitjor finançada de la UE i suportant un escandalós greuge comparatiu amb la resta de companys de l’estat, ens dóna no només la complicitat dels pacients sinó també la credibilitat davant la ciutadania. I aquesta és la nostra força. Convé utilitzar-la bé. No només la sanitat està malalta: l’educació, la justícia, les institucions de l’Estat supeditades al poder econòmic oligàrquic ... tot plegat és un malalt crònic, ben malalt i ben crònic, que requereix el millor suport possible: la societat civil.


Ara el malalt sembla embogit, agitat i disposat a repetir els errors més greus del passat. Una història clínica que es repeteix i acaba malament. És un malalt amb molt de poder i mal pronòstic que ignorarà la realitat, és resistirà, amenaçarà i intentarà manipular tothom abans d’afluixar. Per això no val a badar i cal actuar.

Accions:
·         Minut de silenci crític diari a les 12 hores a tots els centres sanitaris públics amb la voluntat d’estendre-ho a tota la societat. L’espiral de corrupció és a l’origen de l’espiral de retallades. La corrupció és ineficient. Els ciutadans volem reformar el sistema i no una convulsió social. Un sistema menys partidista i més transparent, equitatiu, ètic i eficient. Demanem als nostres usuaris d’Atenció Primària que donin suport a la present iniciativa...

·         Lliurar el present document als Presidents dels col·legis de metges, infermers/eres , etc i altres col·lectius amb la voluntat d’oferir un gran pacte per la sanitat catalana a tots els grups parlamentaris i al propi govern de Catalunya. La societat civil portarà la iniciativa. Proposta d’accions diferents i innovadores per fer front al finançament de la sanitat al llarg de la legislatura. Per exemple, estudiar aportacions via crèdit (no retallades unilaterals) per part dels propis metges, infermeres i resta de personal del sector sanitari (inclosos directius) al Departament de Salut, al mateix tipus que els dipòsits bancaris i/o l´ IPC (el tipus més alt), a retornar al final de la legislatura i a canvi de mantenir l’ status quo de tot el personal. Un crèdit obert a la societat civil i amb subscripcions populars. Amb el compromís de tots els grups parlamentaris: un gran pacte polític i social que senti les bases d’un pla de futur per la sanitat sense precipitacions i amb full de ruta que aturi la fugida endavant que comporten les privatitzacions, que garanteixi la transparència i la netedat en la gestió de la sanitat pública i que aturi una espiral de retallades que, a banda de comprometre la qualitat del sistema, ja comencen a fer estralls (també emocionals) entre els professionals del nostre Sistema Nacional de Salut.

La proposta de pacte dels col·legis de metges, infermeres i altres col·lectius presentat als grups parlamentaris inclourà un apartat específic per l’Atenció Primària, redactat per una comissió d’experts, amb l’objectiu de endegar polítiques que li donin la importància que li correspon per tal de millorar l’eficiència i garantir la sostenibilitat del sistema. 

Cal potenciar doncs el reconeixement polític i social dels professionals d’atenció primària: a nivell organitzacional, professional i retributiu. Amb un finançament poblacional, estimulador de la continuïtat assistencial i la integració entre els seus nivells, amb el criteri d’atendre cada circumstància en el lloc i pel professional amb millor capacitat resolutiva.  

Barcelona 7 de Març de 2013

Col·lectiu Silenci Blanc
Metges, Infermeres i Professionals d’Atenció Primària a Catalunya