dimecres, 7 d’agost del 2013

Salut traurà totes les empreses públiques dels negocis privats



La Vanguardia

Les empreses i consorcis sanitaris del Servei Català de la Salut deixaran de formar part al llarg de l’any de societats anònimes dedicades a activitats mercantils. Ho va anunciar el conseller de Salut Boi Ruiz en el Parlament, en l’última sessió de la comissió d’investigació sobre la gestió sanitària a Catalunya que durant dos mesos ha analitzat diversos escàndols econòmics i de gestió ocorreguts en la sanitat pública en els últims anys.

Un exemple d’aquesta activitat mercantil en què hi participen empreses públiques es dóna, segons fonts de Salut, al si d’una de les patronals que ha estat precisament en el centre de la investigació parlamentària, el Consorci Salut i Social de Catalunya. Aquesta entitat agrupa bona part dels centres sanitaris municipals i comarcals públics, els membres dels quals formen part d’una societat anònima d’assessorament en la gestió per a clients privats.
Boi Ruiz va anunciar també que, abans que acabi aquest any, el consell de presidents d’empreses públiques i consorcis sanitaris del CatSalut “rebrà l’encàrrec de consensuar un codi de bones pràctiques”, per evitar els problemes de conflictes d’interessos que s’han denunciat i abordat en el Parlament.


La transparència als contractes, més exigència en les incompatibilitats per als qui prenen decisions en la sanitat pública i la vigilància dels negocis privats en el públic van centrar les preguntes de la comissió d’investigació, que ara ha d’elaborar les conclusions sobre els casos analitzats, entre els quals hi ha els de Prat, Manté, Crespo o l’hospital de Sant Pau.