dimecres, 4 de setembre del 2013

Mas retalla en el primer semestre 1.300 milions en salut, educació i benestar

Publica El País
La Generalitat ha decidit reduir el dèficit públic mitjançant retallades de despesa. I per això, l'Executiu català ha recorregut a les principals partides del Pressupost, que són també les que Artur Mas l'any passat s'havia fixat com la línia vermella que no anava a traspassar: sanitat, educació i serveis socials. Segons l'execució pressupostària del primer semestre, aquestes tres partides van patir una tisorada de 1.293 milions d'euros respecte al mateix període de l'any passat. Durant aquest període, la Generalitat va aconseguir contenir el dèficit no financer a 244 milions d'euros tot i el descens en els ingressos, del 10 %.

Les dades de l'execució pressupostària fins al juny reflecteixen l'impacte que va tenir el primer decret de pròrroga pressupostària, que va estar vigent fins al maig i que va obligar els departaments a contenir la seva despesa el 28% en relació a l'any anterior, encara que després va obrir la mà fins el 14% i la setmana passada ho va rebaixar al 8,6%. Aquests criteris estrictes suposar, segons ha informat la Generalitat al Ministeri d'Hisenda, unes retallades de despesa de 1.681 milions d'euros, que van situar el dèficit de tot el sector públic català en el 0,72 % del PIB. En la seva compareixença davant la diputació permanent del Parlament, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha assegurat que la Generalitat gairebé no tenia marge per augmentar el dèficit en 0,38 punts el que queda d'any.
La reducció de la despesa no financera suposa pràcticament la caiguda de totes les partides, però sobretot les que tenen a veure amb l'Estat del benestar, que suposa aproximadament dos terços del pressupost català. L'informe mensual per àrees i política de despesa de la Generalitat indica que, en termes absoluts, es va fer el major esvoranc a la quantitat assignada al Departament de Salut. A aquesta àrea es van destinar 3.404,1 milions d'euros, 878.600.000 menys que en el mateix període de l'any passat, un descens del 20%. El segueixen Educació, que va disposar de 2.501,5 milions d'euros, el 10,3% menys, i protecció social, que va comptar amb un 14,4% menys que en el primer semestre de 2012. També es van destinar menys recursos a foment de l'ocupació. En concret, 185 milions, el 66% menys que el 2012.
Fonts de l'Administració catalana van recordar que les dades parcials de l'any són relatives, ja que els pagaments no són idèntics tots els mesos. A més, han explicat que fins a aquest mes els departaments estaven subjectes a la forta restricció de despesa derivada de la pròrroga pressupostària.
De la baixada no es va lliurar gairebé cap departament, excepte el de Territori i Sostenibilitat, que ha d'atendre pagaments diferits per obres efectuades en anys anteriors. Els estímuls a l'activitat productiva també van retrocedir -menys el turisme, que va comptar amb més recursos per la taxa turística-, especialment en l'àrea de recerca i desenvolupament. Aquesta va poder disposar de 81.600.000 d'euros, el 30% menys que en el primer semestre de l'any passat. Per contra, es va destinar el 20% més a promoció social, el 14,5% més a habitatge, el triple a esports i el doble a actuacions ambientals, augments que en part s'expliquen pel baix import de les partides.
Per capítols, les despeses de personal es van reduir el 5,2%, fins als 2.284.000 d'euros per les mesures que es van adoptar l'any passat i que, entre moltes altres percepcions i drets, suposa la supressió de la paga de Nadal dels empleats públics. Les inversions es van mantenir en mínims, en 112 milions d'euros (enfront dels 197 milions de l'any passat ).
Les partides
  • Salud.3.404, 2 milions d'euros ( -20,5% ).
  • Educació. 2.501,5 milions d'euros ( -10,3% ).
  • Protecció social. 758 milions ( -14,4% ).
  • Seguretat i protecció civil. 482200000 ( -2% ).
  • Transport. 438200000 ( +9,9 % ).
  • Administració i serveis generals. 433 milions ( -7,1% ).
  • Justícia. 349 ( -0,7% ).
  • Societat de la informació i telecomunicacions. 218 milions ( -19,5% ).