divendres, 11 d’octubre del 2013

L'Estat vol cobrar un deute històric de la sanitat catalana

Publica El Punt/Avui
Una cinquantena de centres es podrien veure obligats a liquidar 472 milions que deuen a la Seguretat Social
El govern de l'Estat sembla disposat a fer del projecte de pressupost de l'Estat pel 2014 una declaració de principis de fins on pensa collar Catalunya en el terreny econòmic. La proposta del ministre Cristóbal Montoro obvia aquest any una disposició que s'havia inclòs en els pressupostos dels últims 17 anys i que, a efectes pràctics, suposava l'ajornament del pagament d'un deute de 472 milions d'euros que dotze hospitals i altres centres sociosanitaris catalans –fins a una cinquantena– arrosseguen amb la Seguretat Social. Si la llei acaba aprovant-se tal com està redactada, la Tresoreria General de la Seguretat Social pot exigir a partir de l'1 de gener l'execució d'aquest deute.

L'impagament té el seu origen en les deficiències cròniques del sistema de finançament de la sanitat catalana. La falta de recursos va portar els hospitals a prendre la determinació de prioritzar el pagament de nòmines i serveis mèdics i durant molts anys es va deixar de pagar el capítol de la Seguretat Social.
El deute va anar creixent fins que el 1994 es va posar ordre per llei, i es va establir una moratòria que des del 1995 s'ha anat ampliant de manera ininterrompuda a través dels pressupostos. La moratòria establia també la condonació del recàrrec pels interessos. Per poder-s'hi acollir els centres van haver de començar a pagar la Seguretat Social a partir del 1995, cosa que han fet de manera ininterrompuda.

La no inclusió d'aquesta disposició ha fet saltar totes les alarmes a la conselleria de Salut i la patronal del sector de la sanitat concertada. De moment, els grups de CiU i ERC al Congrés presentaran esmenes a la llei en el tràmit al Congrés per corregir aquesta situació. En cas que finalment s'obligui a pagar, fonts de la conselleria de Salut van advertir ahir que no hi ha diners per poder-ho fer.