dijous, 23 d’octubre del 2014

NIÑO BECERRA DEIXA EN EVIDÈNCIA MONTORO



L'economista es queixa que el govern espanyol cobra a Catalunya pel FLA, "per uns diners que són nostres"
(Agències)
El catedràtic d'Economia Santiago Niño Becerra va deixar ahir en evidència el ministre espanyol d'Economia, Cristobal Montoro. Durant una intervenció en el programa "Versió RAC 1", l'economista va replicar algunes de les respostes que el ministre va donar ahir a CiU durant la defensa dels pressupostos de l'Estat per al 2015.

Montoro va assegurar que si Catalunya creix és per les polítiques de l'Estat, però Niño Becerra va recordar que la inversió a Catalunya pressupostada ha baixat en relació al 2014 i es va queixar: No sé què diu aquest senyor. A més, el ministre espanyol va afirmar que tots som l'Estat i per això els hospitals estan tots oberts i els col·legis públics, perquè sinó ho haguéssim fet, molts haurien hagut de tancar.
L'economista, però, va preguntar Per què no diu que si Catalunya té un deute de 62.000 milions d'euros és pel dèficit fiscal interregional que l'Agència Tributària i el govern de Madrid obliga a tenir a Catalunya? I va continuar: Si Catalunya tingués cada any aquests entre 10.000 i 14.000 milions d'euros, no tindria deute, tindria inversions i superàvit. La realitat és aquesta.

En relació amb el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), Niño Becerra va assegurar que existeix perquè existeix el dèficit interregional i, a sobre ens cobren pel FLA, per uns diners que són nostres. A més, va explicar que tot i que Montoro diu que el 6% de dèficit és el 6% de dèficit d'Espanya, això no és cert: Catalunya té un superàvit del 8%. Euskadi té superàvit, Balears, València i Madrid també. El 6% és de la resta.

Finalment, va concloure: El tema és que hi ha comunitats que generen superàvit i d'altres que generen un dèficit salvatge.