dimecres, 18 de maig del 2016

La sanitat pública recupera 7,5 milions i 65 treballadors a Sabadell i Terrassa



Agències

Un total de 7,5 milions d'euros, 65 treballadors indefinits i 3.700 altes mèdiques i quirúrgiques. Aquestes són les xifres que recuperarà la sanitat pública al Vallès Occidental amb l'exclusió a partir de l'agost de la Clínica del Vallès -propietat del grup privat QuirónSalud- de la xarxa pública. Segons ha explicat el conseller de Salut, Toni Comín, a l'Ajuntament de Sabadell acompanyat per l'alcalde, Juli Fernàndez, aquesta absorció es farà en una proporció del 65% a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell i del 35% al Consorci Sanitari de Terrassa.


Comín, ha subratllat que reforçar el caràcter públic del sistema hospitalari és “un dels objectius” del mandat, perquè la mateixa llei d'ordenació sanitària de Catalunya (LOSC) del 1991 ja marcava que els operadors privats han de prestar el seu servei només quan els proveïdors públics no tinguin capacitat per atendre la demanda. Entre els privats, a més a més, s'han de prioritzar aquells que no tenen afany de lucre. Segons el conseller, la contractació d'activitat a la Clínica del Vallès no respon a aquesta necessitat. "Si volem ser coherents i fidels, el que correspon es dedicar pressupost a maximitzar la capacitat dels centres públics" i no renovar l'activitat que fa la Clínica del Vallès.

Sense qüestionar la qualitat dels serveis prestats per la privada, Salut ha assegurat que el Parc Taulí està en disposició d'obrir 68 llits que ara per ara estan tancats, mentre que el Consorci Sanitari de Terrassa en disposa de 131, però per assumir l'activitat que feia la xarxa privada no caldrà utilitzar-los tots, perquè només equival a 37 llits i 3 quiròfans. El trasllat de l'activitat es farà de forma progressiva durant tot un any, amb l'objectiu que les llistes d'espera no augmentin, i no contempla en cap cas l'activitat de l'Hospital General de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès, que també és propietat de QuirónSalud i que el departament també ha anunciat que també exclourà de la xarxa pública. El motiu, segons Comín, és que aquest contracte no expira fins a finals d'any i el departament vol negociar cada cas per separat

Salut s'ha esforçat també per desactivar una de les arestes del pla, com era l'hipotètic acomiadament de treballadors que els sindicats havien lamentat. "On es trasllada activitat es traslladen persones", també en una proporció del 65% i del 35%, ha assegurat Comín. La xifra de 65 empleats ha estat consensuada amb els propietaris de la Clínica del Vallès i "cap treballador serà objecte d'acomiadament", ha assegurat el conseller, que ha precisat que també es conversarà amb els comitès d'empresa de cada centre. El canvi, ha afegit, es farà "independentment dels pressupostos".