dijous, 5 de maig del 2016

Comín destitueix l’equip directiu del SEM i renovarà el model de transport sanitari



El conseller de Salut, Antoni Comín, ha explicat que ha decidit de destituir l’equip directiu -principalment, el seu director- del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). 

Comín ha fet aquest anunci després que s’hagi conegut que la fiscalia ha decidit d’investigar l’adjudicació del servei de transport sanitari fet durant l’època del conseller Boi Ruiz per part d’aquest mateix equip directiu. Comín, però, ha justificat el relleu de la cúpula del SEM per altres motius, i ha explicat que vol iniciar una nova etapa. Diu que haurà de fer ajustos al recentment implantat model de transport sanitari. I és que els informes que el departament va encarregar per conèixer l’eficàcia i idoneïtat d’aquest model ja donen les seves primeres conclusions, i segons el conseller, han detectat problemes tant d’implantació com de model. És per això que la nova cúpula serà l’encarregada de buscar-hi solucions. Comín ha anunciat també que el nou equip directiu serà fruit d’un concurs públic.


‘Hi haurà canvis al SEM’. Amb aquest anunci, Comín ha explicat, durant una interpel·lació feta per JxSí al Parlament, que el seu departament ha decidit rellevar el director del servei, que serà cessat en els propers dies. El conseller ha volgut agrair ‘el valor i la valentia’ d’haver dissenyat i implantat el nou model de transport sanitari. Però ha justificat la seva destitució assegurant que ara la prioritat passa pel ‘desplegament del nou model i el seu ajustament’, i per això s’ha considerat ‘positiu per consolidar el SEM’ que l’equip directiu sigui nou. 

A més, Comín ha concretat que aquest canvi a la cúpula del servei ‘es farà d’acord amb la nova etapa de transparència’. ‘Farem un concurs públic, obert, on es puguin presentar tots els professionals experts en transport sanitari’, ha avançat, tot assegurant que durant ‘el temps d’interinatge’ entre el vell i el nou equip directiu, serà el consell d’administració del SEM ‘qui assumirà en funcions les tasques directives’. 

‘Donarem a la gent el que necessita: la confiança i tranquil·litat de saber que tenim un dels millors serveis de transport urgent d’Europa. Però com que aixeca inquietud, creiem que la resposta passa per legitimar el transport sanitari, i que des del diàleg el nou equip faci aquesta feina i faci els canvis tècnics que calgui’, ha afegit Comín.

El conseller ha justificat també el relleu assegurant que els informes que va encarregar per conèixer l’eficàcia del nou model de transport sanitari han donat els primers resultats i les conclusions de les que disposa, reclamen modificacions. ‘Les dades que tenim ens permeten concloure que hi ha problemes d’implantació i de model, una mica de cada. De fet, part dels d’implantació són inherents a l’adaptació, inevitables. Però també hi ha problemes de model perquè el VIR, de moment, no dona totes les seves virtuts amb tota la perfecció de convindria’, ha reconegut.

Comín ha explicat que quan rebi l’informe complet transmetrà el seu resultat als grups parlamentaris de la comissió de Salut, però ja ha avançat que els problemes detectats al funcionament del VIR, sobretot, no justifiquen ‘revertir el model, sinó fer un ajust fi, territori per territori’. ‘Calen més dades i més mesos per saber si el model s’ajusta o es rectifica. I això ho encarregarem al nou equip directiu del SEM’, ha conclòs.