dijous, 23 de juny del 2016

L'ICS no anul•larà el controvertit examen d'oposició d'infermeria



Publica La Vanguardia
Asseguren que no han rebut cap queixa oficial i que no tenen constància que "algú hagi copiat"
No hi haurà marxa enrere. L'Institut Català de la Salut (ICS) ho té clar: no anul·larà la primera prova de les oposicions per a aconseguir plaça pública en infermeria que van realitzar més de 7.000 aspirants diumenge passat. Alguns opositors es van queixar que, en el moment de l'apagada que es va produir a l'edifici Roger de Llúria de la Universitat Pompeu Fabra, hi va haver alumnes que van aprofitar per a copiar. Fins i tot hi ha proves gràfiques d'una classe en la qual els aspirants van treure mòbils amb el pretext de tenir llum, tot i que testimonis afirmen que el que van acabar fent va ser consultar la xarxa. No obstant això, des de l'ICS asseguren que no han rebut cap queixa oficial al respecte.

"No tenim la certesa que algú hagi copiat", esgrimeix a La Vanguardia el cap de la unitat de selecció de l'ICS, Paco Martí. "Si algú té una queixa, que presenti una denúncia i l'estudiarem", afegeix. Martí entén que anul·lar la prova seria una cosa inconcebible. "Personalment, em semblaria bestial fer-ho", apunta. "Penso en les persones que han estudiat molt, que s'han sacrificat, que han anat a la prova, que han demanat un dia de permís ...", afegeix. "Si nosaltres tenim una queixa oficial, revisarem l'examen concret, s'estudiarà i el tribunal prendrà la decisió que cregui oportuna", remata.
Algunes de les infermeres que van realitzar l'examen estan sospesant presentar una denúncia conjunta. "Jo vaig enviar a l'ICS gairebé 100 signatures que vaig recollir en menys de 10 hores de persones que es queixaven de com havia anat l'examen", denuncia a aquesta redacció la Sílvia, que era la segona ocasió en què es presentava a una convocatòria per a l'ICS . "En la meva aula -la 40.002- no hi va haver apagada, però s'escoltava a la gent comentar respostes", assegura. "I el més curiós va ser la reacció dels coordinadors. Ens demanaven silenci, com si estiguéssim a classe ", afegeix.
Carme sí va estar en una aula on se’n va anar la llum. Va realitzar la prova en la classe 40.242, "i allà sí que es van treure els mòbils", denuncia. El que no té clar és que la seva aula sigui la que apareix a la fotografia que s'ha convertit ja en viral i en la qual es veu a alguns opositors consultant el seu mòbil en una classe en penombra. "No em veig a la foto", assegura. Del que sí està segura és que alguns estudiants "van consultar preguntes per Google".
Les persones que vigilaven, explica Carme, "van ser les primeres que van treure el mòbil per utilitzar-los a manera de llanterna, però després hi va haver estudiants que van fer el mateix". En veure-ho, els coordinadors van amenaçar els opositors: 'No m’obligueu a posar-vos una creu, no m'obligueu', deien segons relata Carme. "Però al final només va ser de boca", apunta aquesta infermera. "Mai he vist una cosa tan esperpèntica", remata Carme, que ha aprovat l'examen. "Recordo que quan va tornar la llum, mentre feia cua per entregar l'examen, hi havia persones parlant i passant-les preguntes", afegeix. Una altra de les aspirants, Sandra, explicava a aquesta redacció que el desconcert va ser tal quan va marxar la llum que els coordinadors de la seva aula van abandonar puntualment la classe.
En aquest sentit, el cap de la unitat de selecció de l'ICS defensa que "no els consta" que "ni els caps d'aula ni els seus ajudants abandonessin les classes". Afegeix que desconeix en quina aula -de les 18 que van patir l'apagada que va durar "entre 3 i 7 minuts", puntualitza- els aspirants van fer ús del mòbil. Això sí, des de l'ICS admeten que "tenen constància" que, efectivament, aquests fets van ocórrer "en una aula" concreta.
De tota manera, Martí entén que en una apagada d'un màxim de 7 minuts és difícil consultar alguna cosa a la xarxa. "Poso en qüestió que en aquest temps puguis trobar ni tan sols una resposta", afirma. "Si fos un examen de dret, és més fàcil, perquè si tu preguntes, per exemple, quan es va publicar una norma, vas al Google i ho veus. Però una explicació d'una qüestió sanitària, et puc assegurar que ni en un ni en tres minuts trobes la resposta. És bastant difícil, per molt hàbil que siguis ", sentencia.
Fins i tot argumenta que és possible que quan es va prendre la fotografia de la discòrdia, que s'ha compartit per les xarxes, "la prova potser ja hagués finalitzat". "Llavors la història seria molt diferent, perquè ja haurien lliurat el seu examen". Martí admet, però, que a dia d'avui desconeixen si a la classe fotografiada "havien acabat o no". Cal matisar, arribats a aquest punt, que abans que els aspirants iniciessin l'examen dels coordinadors els van indicar que "havien apagar els mòbils". "A sobre de la taula només ens van deixar tenir el bolígraf, el líquid corrector i una aigua", recorda Sandra, una de les opositores. Sílvia, una altra de les aspirants, relata que a ells els van fer deixar "la bossa i els abrics en un costat de la classe". "Fins i tot hi va haver una noia que es va queixar de fred i va ser la coordinadora qui li va acostar l'abric". En la seva aula també quedava especificat a la pissarra que no podien tenir dispositius electrònics.
Pel que fa a les altres aules en què també es va anar la llum, però no van fer ús dels mòbils, el cap de la unitat de selecció de l'ICS assegura que "és impossible" que allí es copiés. "Hi havia quatre models d'examen", recorda. "Les persones que estaven juntes físicament tenien models diferents. Si el teu preguntaves per la qüestió 23, aquesta pregunta corresponia, potser, a l'98 per a la persona que tenies al costat ", afegeix. No obstant això, cal remarcar que el que diferenciava a un model d'un altre era l'ordre de les preguntes, no el contingut de les mateixes. I, segons testimonis que van realitzar l'examen, alguns opositors, conscients, preguntaven per temàtica i no per nombre de pregunta. A més, les respostes sí que seguien el mateix ordre en tots els models.
Més enllà de mòbils, el que defensa Martí és que "no té gaire sentit" copiar en una oposició. "No és un examen d'universitat, on pot aprovar tot el món. Si aquí aprova una persona, potser una altra no guanya la plaça ", argüeix. "A més, en aquest tipus d'oposicions, només superen i passen a la següent fase el 300% de les places convocades. Això vol dir que pot anar d'una pregunta que tu et quedis fora ", assenyala.
Sospita d'irregularitats
El cap de la unitat de selecció de l'ICS també s'ha mostrat indignat per les veus que apuntaven a un possible tripijoc de l'examen. L'alarma va saltar quan dos dies abans de la celebració de la prova, es va trobar a l'Hospital de Viladecans el que semblava un exemplar del que fet i fet seria l'examen oficial. El full comptava amb els adhesius oficials d'una candidata que optava a la plaça. El sindicat CGT va reportar la troballa als Mossos d'Esquadra i va efectuar una denúncia als jutjats de Gavà. Entenia, segons van expressar en un comunicat, que "es podria haver vulnerat la confidencialitat del procés selectiu de l'ICS".
Martí assegura que el que hi van trobar era un model que es va utilitzar per donar "les explicacions corresponents als caps d'aula". "Es va explicar com era el full d'examen i el codi de barres que identifica a l'opositor. Què això es faci públic el dia anterior? No passa res, no és res confidencial. No hem violat cap confidencialitat ", sentencia.
Queixes també des de Tarragona
Barcelona no és l'única ciutat en la qual els aspirants que van realitzar la prova han mostrat la seva disconformitat. A Tarragona, el sindicat USITAC (Unió Sindical Independent de Treballadors de l'Administració de Catalunya) està preparant un recurs per presentar davant l'ICS. "Volem demanar la impugnació de la prova a tot Catalunya", relata a aquesta redacció el seu secretari general, Josep Tutosaus. No estan d'acord amb el format de l'examen ni amb l'organització del mateix. "Les aules estaven massificades", denuncia. Esperen tenir el recurs preparat per presentar-lo en breu davant l'ICS de Tarragona.