divendres, 16 de setembre del 2016

La sanitat pública recupera pacients i empleats de la Clínica del Vallès



El General de Catalunya mantindrà part de l'activitat contractada per Salut
Un dels compromisos estrella del conseller de Salut, Antoni Comín, deixar d'enviar pacients públics a hospitals privats amb ànim de lucre, ha complert la seva primera etapa: la Clínica del Vallès, del grup Quirón, que atenia cada any 3.700 ingressos pagats per la sanitat pública ha traspassat la seva tasca i a 32 dels seus empleats als hospitals públics del Vallès.

El Parc Taulí, que enviava la majoria d'aquests pacients a la clínica, i el consorci de Terrassa recuperen aquesta activitat i rebran per això 5 i 2,5 milions d'euros respectivament, a més de 22 i 10 empleats (infermeres, auxiliars, zeladors i una metgessa) de la clínica, perquè no hi hagi acomiadaments. I aquest transvasament s'ha realitzat amb acord entre tres comitès d'empresa i tres comitès de direcció. "No ha estat fàcil, però tothom ha estat molt responsable i hem aconseguit un model que funciona", afirma el conseller de Salut. Amb l'èxit i la pau social a la butxaca, "crec que a l'hospital General de Catalunya, que és la següent negociació, estan molt més tranquils".
Aquest hospital de Sant Cugat té un contracte amb la sanitat pública per atendre la radioteràpia i la hemodinàmica (el cateterisme) d'una àmplia zona pròxima i pràcticament els seus serveis estan dedicats només als pacients públics, de manera que la supressió d'aquest contracte es temia des de dins com una gran pèrdua econòmica i professional. "Part de la radioteràpia serà assumida per nous equipaments de Manresa i pels actuals de Terrassa, però cal veure quina part de la tasca que fins ara ocupa el HGC es podrà absorbir i quina no", apunta Comín. La negociació té de termini fins al desembre i Salut creu que ho aconseguirà sense conflicte. El fet que el grup Quirón -al qual pertanyen els dos centres i el Sagrat Cor de Barcelona, ​​- hagi canviat de propietaris i pertanyi hora a un grup alemany lluny de l'anterior fons d'inversions podria suavitzar les línies vermelles de l'anomenada desprivatització. "El mandat legal és clar: cal utilitzar els recursos del territori prioritzant sempre el públic i els sense afany de lucre enfront de les empreses que han de pagar dividends", assenyala Comín.
L'acord amb Parc Taulí i Terrassa i la injecció de diners que l'acompanya ha permès obrir 44 llits i augmentar en 23 les sessions de quiròfan a la tarda entre tots dos centres. "El cost per ingrés és menor en aquests centres públics perquè no cal pagar el benefici dels accionistes, pel que a més, es podran fer més coses", assegura Comín.
"Nosaltres estem satisfets amb l'acord i tots els nostres companys s'han sentit molt ben acollits", assegura la presidenta del comitè d'empresa de la Clínica del Vallès, Matilde del Toro. Els treballadors, que de moment estan subrogats per ambdós hospitals, mantenen les mateixes condicions econòmiques, però hi ha el compromís de aplicar-los el mateix conveni que els seus nous companys.