dijous, 15 de juny del 2017

El Parlament de Catalunya aprova la llei que blinda l’assistència sanitària pública a tots els ciutadans



El Parlament aprova aquest dijous una llei d'accés universal a la sanitat

L'accés a la sanitat universal ja està blindat per llei. Aquest dijous el Parlament ha aprovat la llei d'accés universal a la sanitat que ha de garantir que totes les persones que viuen a Catalunya tinguin accés als serveis sanitaris públics.

Aquesta llei substitueix dues instruccions prèvies que s'havien fet per garantir l' atenció sanitària als immigrants després que el reial decret espanyol en limites l’accés, a excepció de les urgències, l'atenció a les embarassades i els nens. Tot i que el ministeri de Salut va rectificar gairebé tres anys desprès, va continuar limitant aquest accés a determinats serveis.

El Govern va dir des del principi que no aplicaria el reial decret estatal, perquè entenia que l’atenció sanitària és un dret universal, però va fixar que per accedir a la targeta sanitària s'havia d’estar empadronat amb un mínim de tres mesos. Per primer cop, la targeta sanitària no s'obtenia automàticament amb l' empadronament, sinó que calia un període mínim de tres mesos de padró.


Això va provocar les crítiques de les entitats socials, que van denunciar que, a la pràctica, això significava exclusió sanitària, ja que hi ha persones que renuncien al padró o tenen dificultats per aconseguir-lo. Amb la nova llei, ja no caldran els tres mesos d'empadronament continuat, però es manté el padró com a condició prèvia per accedir a la targeta sanitària. No obstant això, fonts de la conselleria de Salut han explicat que en cas de no poder acreditar el padró -ja que hi ha casos en què és de difícil accés -, la llei reconeixerà altres criteris per determinar l'arrelament. Aquests criteris són els que ara s'hauran de fixar a través d'un reglament, però durant el debat parlamentari ja es van posar sobre la taula algunes possibilitats, com ara les cartes de desnonament.

La norma vol garantir l' atenció per a tothom més enllà de les instruccions aprovades pel CatSalut des del 2012.

Una altra novetat és que es reconeix l'accés a la sanitat pública als catalans que viuen a l'exterior i que després de sis mesos de no cotitzar aquí perden el dret de cobertura pública. Ara ja no serà així i se'ls enviarà una targeta sanitària que activaran quan vinguin a Catalunya i que tindrà una vigència de dos mesos. Al cap de dos mesos la targeta es desactivarà, però es podrà allargar si ho comuniquen. L'únic requisit és que hauran d'estar inscrits al registre de catalans a l'exterior.


Què diu la llei?

La llei d’accés universal a l’assistència sanitària garanteix que qualsevol persona que visqui a Catalunya, amb independència de la seva situació administrativa, tindrà accés immediat a tota les prestacions de la sanitat pública a càrrec del Servei Català de la Salut (CatSalut). Per tant, preveu que ja no calgui cap requeriment d’arrelament temporal previ i, així, s’elimina la carència de tres mesos de residència que fins ara s’havia d’acreditar per accedir a la totalitat de la cartera bàsica de serveis, que inclou, entre d’altres, l’atenció primària i l’especialitzada.

La llei contempla que l’empadronament és el requeriment administratiu per accedir a aquests serveis, però  també preveu que es considerin altres criteris d’arrelament al nostre país que es fixaran en el reglament que desplegarà la norma.

A més, un dret tan important com aquest queda blindat definitivament amb la màxima garantia jurídica –la de llei-  i no només mitjançant instruccions com les que fins ara han permès donar assistència sanitària a 137.000 persones. Per últim, cal recordar que la llei és necessària perquè deixar una part de la població sense control mèdic, especialment quan es tracta d’un dels segments més vulnerables socialment, suposa un risc per a la salut pública de tota la societat i un augment de la vulnerabilitat dels col·lectius en risc d’exclusió social.

La llei, a més, garanteix que totes les persones, amb independència de si són residents o no, tenen garantida l’atenció sanitària urgent. Una atenció urgent el cost de la qual, en el cas de persones no residents amb situació de vulnerabilitat social, serà assumida pel Servei Català de la Salut, tal com ja es feia fins ara.