dimarts, 31 de març del 2020

Cuidem qui ens cuida


Nota de premsa. 31/03/2020

En relació a l’epidèmia que estem patint a Catalunya a causa de la Covid-19, des de la sectorial de Sanitat de la Intersindical-CSC volem manifestar:

Exigim que, d’una vegada per totes, es garanteixi el correcte subministrament de EPI als hospitals i als centres d’atenció primària de Catalunya. Són les institucions públiques les que han de garantir aquest subministrament i després de més de dues setmanes d’aquesta crisi encara trobem que la falta d’equips de protecció individual és alarmant. Degut a aquesta falta d’EPI, el nombre de professionals sanitaris/àries infectats/des és dels més grans del món, vora el 17% dels infectats a Catalunya és personal sanitari, amb tot el que això comporta.


També exigim, tal com l’OMS demana, es facin proves generalitzades a tots els/les professionals sanitaris/àries i quan parlem de professionals sanitaris/àries volem parlem de tot/a professional del sector: infermeria, metges i metgesses, zeladors/es, TCAI, Administratius/ives sanitaris/àries, personal de neteja... Si els/les professionals sanitaris/àries són portadors/es del virus també són possibles transmissors/es tant a la resta de professionals, els seus pacients i les seves pròpies famílies

Així mateix, també reclamem que el temps necessari per posar-se les mesures de protecció i treure-se-les sigui considerat jornada laboral i, per tant, sigui recompensat d’alguna manera. Actualment, les grans mesures de protecció i la higiene posterior a la jornada laboral per l’alta capacitat de contagi fan que els professionals triguin un temps extra i creiem que és de justícia que sigui comptabilitzat com a temps treballat i corri a càrrec de les institucions sanitàries.

D’altra banda, considerem que el personal més gran de 60 anys, que són persones especialment sensibles, haurien de disposar de l’opció de fer teletreball, doncs les jornades de 12 hores presencials són  extenuants.

També volem agrair l’esforç de la societat civil, tant entitats com persones individuals, per protegir els/les nostres companys/es abastint hospitals, centres d’atenció primària i residències d’EPI. El vostre esforç salva vides.

Per a finalitzar, tornem a recordar que aquesta epidèmia només se solucionarà gràcies al personal sanitari i investigador, mai amb militars o cossos de seguretat. Recordem-ho i tinguem-ho present, ja que els pressupostos de l’Estat Español destinen gairebé el doble de recursos al Ministeri de Defensa que a la Sanitat.

Les nostres vides valen molt més que els seu beneficis.