dimarts, 11 d’agost del 2020

Decàleg de mesures per a la protecció de la salut dels professionals del sector sanitari i garantir l’assistència Sanitaria per fer front a la Covid-19

Considerem inadmissible tornar a posar en risc als professionals del sector sanitari davant situacions tan greus com les viscudes fins al moment. La manca d’equips de protecció i de proves diagnostiques van contribuir a l’alta taxa de contagis dels professionals del sector sanitari.

Desprès del viscut en els darrers mesos i a la vista dels rebrots que ja es produeixen. La Intersindical-CSC Sanitat sol·licitem a la Conselleria de Salut i al Institut Català de la Salut que de manera immediata, prengui les mesures necessàries per a garantir una atenció adequada i de qualitat i preservar la salut i la seguretat. Aquestes son les mesures preventives i organitzatives recollides en el decàleg presentat:

1.    Dotar de més personal a les unitats bàsiques de prevenció. Cal recordar que son les responsables de la seguretat i salut i que en la situació actual, s’han vist immersos, entre d’altres, en la realització de PCR massius a la plantilla i a la avaluació del  impacte de l’ús de mascaretes defectuoses i altre material.

2.    Substitució de totes les vacances i  d’absències del personal així com reforç de personal en aquelles àrees i categories sensibles, tan a l’Atenció Primària com Hospitalària. És  imprescindible un reforç immediat de l’Atenció Primària i també cal el reforç de hospitalària, si be en aquest moment te una menor carrega, cal que estigui preparada per afrontar un eventual augment de la carrega de treball.

3.    Fer recapta de material de protecció suficient i adequat per garantir que no es tornin a repetir les situacions viscudes en els darrers mesos  i que han posat en risc la seguretat i la salut dels professionals, ja que ha derivat en un alt nombre de contagis. Cal que sigui material de qualitat homologada que compleixi els requisits de protecció. Així mateix, cal que es faci un ús del mateix respectant les indicacions del fabricant sobre la seva utilització i sense distinció entre personal sanitari i no sanitari, tot el personal que treballa en àrees de risc ha de tenir el mateix nivell de protecció amb independència de la seva categoria professional.

4.    Amb caràcter previ al seu ingrés, intervenció o prova diagnòstica, que es realitzi als pacients una prova PCR que es repeteixi dins dels 15 dies següents (si la persona segueix ingressada). En els serveis o nivells assistencials en els que s’atengui activitat no programada (Urgències, PAC, CUAP, Atenció Primària, Consultes externes...) o no sigui possible realitzar una PCR amb caràcter previ a l’assistència, en aquells casos en els que no sigui possible atendre al pacient respectant les mesures de seguretat, cal proporcionar als i les professionals el corresponent EPI. I aquesta mesura és per a totes les categories, en atenció a les circumstàncies de l’assistència donada i no del lloc funcional del treballador/a.

5.    En els serveis o àrees en les que s’hagi confirmat la presència de pacients amb la Covid-19, o que es destinin al tractament de pacients positius, que es facin test periòdicament a tota la plantilla (totes les categories sense excepció). Així mateix, sol·licitem que es procedeixi a l’aïllament preventiu de tots els contactes sense excepció.

6.    Cal que es realitzi una avaluació individualitzada del risc d’exposició i de riscos laborals de cada un dels llocs de treball. No podem acceptar les avaluacions-tipus  realitzades fins ara que no contemplen les característiques de cada lloc ni les circumstancies de la prestació del servei.

7.    Protocols adequats, homogenis i clars. Cal que vagin acompanyants de la formació suficient a tota la plantilla. La formació caldrà que es vagi actualitzant en funció dels eventuals canvis que puguin produir-se.

8.    Persones vulnerables, en cas de rebrot, aquelles persones qualificades com vulnerables, se les declari en situació de incapacitat temporal per part de la unitat bàsica de prevenció.

9.    Reforçar i establir protocols sobre la neteja i desinfecció de zones comunes, zones de pas, vestuaris...

10.  Garantir que les zones de treball de totes les categories compleixen amb les mesures de prevenció i protecció: separació entre treballadors, ventilació, mampares, neteja...

La Intersindical-CSC Sanitat, subratlla que la manca de planificació i de previsió que ja han patit el professionals del sector sanitari a l’hora d’afrontar els moments més crítics de la pandèmia, no poden, de cap manera tornar-se a produir. És per això que exigim l’adopció immediata de totes aquelles mesures encaminades a garantir la seguretat i la salut dels professionals i l’assistència sanitària de qualitat a la població.

Seria inadmissible tornar a posar als professionals davant situacions tan greus com les viscudes. Si alguna cosa ens a demostrat aquesta crisi és la importància de la sanitat publica i la necessitat de que aquesta sigui enfortida.