dimecres, 7 d’abril del 2021

Manifest Internacional per la Vida


Amb motiu del dia mundial de la Salut, la sectorial de Sanitat de la Intersindical ens sumem al Manifest Internacional per la vida fet per l’Assemblea Internacional dels Pobles.

Manifest Internacional per la Vida
Assemblea Internacional dels Pobles
2021.04.07



La vida està per sobre dels guanys: vacunes i salut pública i gratuïta per a totes i tots, a tot el món, JA!
La pandèmia de Covid-19 va evidenciar a tot el món les contradiccions del capitalisme, que posa els guanys per sobre de la vida de les persones.
➢ Les empreses farmacèutiques multinacionals, preocupades només pels seus guanys, lliuren les vacunes primer a qui té més diners. De el total de vacunes distribuïdes, 75% estan en mans dels 30 països més rics, mentre la població dels 130 països pobres de el Sud Global encara no té accés.
➢ Els governs, majoritàriament, van prendre mesures per protegir més l'economia que la vida, pocs van ser els que van tenir la valentia de decretar la paralització total de les activitats no essencials per frenar l'avanç de l virus.
➢ Gran part de la població se sent desemparada, sense vacuna, sense feina, sense ingressos, sense expectativa de futur. Aquesta situació, des del punt de vista ètnic i de gènere, és encara més greu entre les dones, els joves, les / els negres / es i els pobles indígenes.
➢ Vivim una veritable guerra contra un enemic invisible, que afecta tota la humanitat i que ja va matar a gairebé tres milions de persones.
➢ L'imperialisme nord-americà i els seus aliats només es preocupen per la geopolítica i els guanys de les seves corporacions, tot i tenir amplis recursos econòmics, tècnics i financers, que podrien aportar per salvar vides.
➢ Mentrestant, el govern nord-americà, de manera criminal, manté i incrementa el bloqueig econòmic, comercial i financer contra diversos països, especialment sobre Cuba, Veneçuela i l'Iran.
➢ A més d'això, segueixen impulsant la pràctica d'una nova "guerra freda" contra la Xina, amb una retòrica hostil contra el govern i el poble xinesos, aplicant sancions econòmiques i perseguint a les seves companyies, i difonent la mentida que l'Estat xinès és el culpable per la pandèmia.


Davant d'aquesta situació, hem d'unificar els esforços a tot el món, a través de les diferents organitzacions populars, comunitàries, socials i polítiques, per defensar el compliment de les mesures objectives de protecció de la vida dels éssers humans. Des de les nostres organitzacions, concordant amb les orientacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i ampliant les reivindicacions, proposem:
➢ Vacuna gratuïta per a tota població. Garantir formes d'adquisició de la vacuna per a tots els països de forma justa i igualitària, retirant les patents que transformen les vacunes en propietat de la indústria farmacèutica privada. La vacuna és un bé fonamental de la humanitat.
➢ Paralització total de les activitats no essencials en els països en què la transmissió de Covid-19 està fora de control.
➢ Garantia d'una renda bàsica que asseguri condicions de vida digna a les famílies més pobres, que són les més afectades per la pandèmia, perquè puguin reorganitzar les seves vides.
➢ Suspensió dels deutes públics dels països més pobres de el Sud Global amb els països rics del Nord i el seu sistema financer.
➢ Suspendre totes les activitats bèl•liques en tots els països del món durant la pandèmia. Això inclou la fi de la repressió policial a resposta a mobilitzacions i a famílies que ocupen cases i terres. No més guerres! Volem pau i vacuna!
➢ Planificació de les activitats productives per al període post-pandèmia, amb l'objectiu de restablir la vida als països, amb base en l'ocupació per a tots i en la producció de béns bàsics per a una vida digna.
➢ Desenvolupar programes de suport a la producció d'aliments saludables per als pobles i els seus mercats locals en tots els països.
➢ Reconstrucció i reorganització de l'Estat: implementació de polítiques públiques i lleis que siguin responsables per la reproducció social, impulsant la desmercantilització de la vida i oferint serveis públics i protecció social als sectors populars.
➢ Posar fi a les mesures coercitives unilaterals promogudes pels governs dels Estats Units i dels seus aliats que violen el dret internacional. Aquestes "sancions" perjudiquen l'accés d'aquests pobles a aliments, medicaments, equips de protecció individual (EPI) i fins combustible -elements fonamentals per enfrontar la pandèmia.
➢ Que l'OMS i l'ONU assumeixin les seves responsabilitats en reordenar els recursos financers dels paradisos fiscals i refrenar als governs que no respecten les regles de la vida democràtica i la vida del seu poble en aquest moment de greu crisi sanitària internacional.
Per denunciar el que està passant i lluitar per les transformacions necessàries, volem aprofitar la setmana de el 7 d'abril, Dia Mundial de la Salut, decretat per l'ONU el 1948, per:
Convocar a totes les organitzacions populars, socials i polítiques, col•lectius, campanyes i entitats locals, nacionals i internacionals de tots els països, per a la construcció d'una Jornada Internacional de Lluita Antiimperialista entre el 7 i l'11 d'abril de 2021, amb l'objectiu de manifestar la nostra indignació amb l'actual situació de l món i, a el mateix tempo, reafirmar el nostre compromís de construcció d'un món més just i igualitari, on la vida estigui per sobre del lucre.
Tenim la certesa que només units podrem fer molt més en defensa de la humanitat.