dilluns, 28 de febrer del 2022

L'ICS no paga els endarreriments corresponents als increments retributius produïts durant la situació d'IT

 

L'Administració de la Generalitat, a través de la Direcció General de la Funció Pública, va acordar en la sessió del passat 21 de febrer, de la Mesa sectorial de negociació del personal funcionari d'administració i tècnic de la Generalitat de Catalunya, l'abonament dels endarreriments corresponents als increments retributius (triennis perfeccionats o increments retributius anuals) que s'hagin produït durant la situació de baixa mèdica i que actualment no s'abonaven en aquesta situació.

La Mesa Sectorial de Negociació del Personal d'Administració i Tècnic és l'òrgan de negociació col·lectiva per a la determinació de les condicions de treball del personal d'administració i tècnic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya. Per tant els seus acords no són d'aplicació al personal estatutari dels serveis de salut.

No obstant, donada la importància d'aquest acord hem demanat l'ICS si aquests endarreriments també s'abonaran d'ofici al personal de l'ICS.

La resposta que ens han donat és negativa ja que a l'ICS els precitats increments retributius (triennis perfeccionats o increments retributius anuals) es perfeccionen en el moment de la vinculació jurídica d'alta, però no tenen efectes retroactius.

Exemple : Na Pau, personal estatutària de l'ICS es troba de baixa per IT des del mes de novembre de 2021, i es reincorpora d’alta avui 28 de febrer de 2022. 

Durant aquests 4 mesos que ha estat de baixa per IT, en què hi ha hagut un increment del sou d’un 2% i que ha consolidat un nou trienni, na Pau ha estat percebent el cent per cent de les retribucions fixes i periòdiques del mes d'inici de la incapacitat temporal. 

Quan torna a la feina, a partir del 28 de febrer de 2022 li regularitzen el salari amb l’increment del 2% i amb el trienni corresponent, però tot el que li correspondria de novembre a febrer no li abonaran retroactivament, no li pagaran a la nòmina.

No obstant això, si na Pau fos personal d'administració i tècnic de la Generalitat en comptes de personal estatutari, a partir del 28 de febrer de 2022 li regularitzen el salari amb l’increment del 2% i amb el trienni corresponent, i tot el que li correspondria de novembre a febrer si que li abonaran retroactivament, si que li pagaran a la nòmina corresponent.


Considerem que la Generalitat hauria de vetllar perquè aquest tipus de mesures s'aprovessin directament a la Mesa General de Negociació de l'Empleat Públic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya ja que és l'òrgan de negociació col·lectiva per a la determinació de les condicions de treball comunes que afectin al personal funcionari i interí, laboral, docent no universitari i estatutari de l'Administració de la Generalitat de Catalunya. (a tot el personal de l'Administració), i d'aquesta forma, l'ICS hauria de pagar d'ofici els endarreriments corresponents als increments retributius produïts durant la situació d'IT.