dilluns, 18 de juliol del 2022

La Intersindical, CIG, ELA i LAB exigim al govern de Madrid que articuli la jubilació del personal de sanitat i dels sectors sociosanitaris als 60 anys

Sol·licitem als partits polítics amb representació a Madrid que, de cara a l'aprovació dels propers pressupostos, condicionin els vots a l'aprovació d'aquest dret.
Així mateix, exigim als governs i diferents administracions de Galiza, Hego Euskal Herria i Catalunya, que articulin mecanismes per a facilitar la jubilació anticipada d'aquest personal o recuperin aquells que han estat retallats en els darrers anys.
CIG, ELA, LAB i la Intersindical Catalana reclamem el reconeixement, aquest any 2022, del dret a la jubilació als 63 anys sense penalització, i als 60 aquesta legislatura, del personal de la sanitat i dels sectors sociosanitaris.
Les organitzacions sindicals CIG, ELA, LAB i la Intersindical Catalana, sol·licitem del govern que respecti, de manera immediata, el dret de les i els professionals de la sanitat i dels sectors sociosanitaris, de l'àmbit públic i privat, a jubilar-se als 63 anys, sempre que tinguin cotitzat el temps exigit, i que negociï els canvis legals necessaris per a aconseguir la jubilació ordinària als 60 anys durant aquesta legislatura.
En aquest sentit, sol·licitem als partits polítics amb representació a Madrid que, prioritzin aquest assumpte i que, mostrant el seu clar compromís amb aquest personal essencial per a la societat, de cara a l'aprovació dels propers pressupostos, condicionin els seus vots a l'aprovació de aquest dret.
Així mateix, exigim als governs i diferents administracions de Galiza, Hego Euskal Herria i Catalunya, que articulin mecanismes per a facilitar la jubilació anticipada d'aquest personal o recuperin aquells que han estat retallats en els darrers anys com són les primes de jubilació anticipada.
L'actual legislació, en matèria de Seguretat Social, reconeix el dret a la jubilació anticipada a les persones treballadores incloses a qualsevol dels règims de la Seguretat Social als 63 anys, sempre que tinguin cotitzats entre 38 i 44 anys i 6 mesos i que l'edat sigui inferior en dos anys, com a màxim, a l'edat exigida que sigui aplicable en cada cas.
Però l'articulació d'aquest dret implica l'aplicació de percentatges de reducció a la quantia de la pensió que poden assolir fins al 21% i que no és recuperable en complir els 65 anys.
La Llei 40/2007, de 4 de desembre, de mesures en matèria de Seguretat Social, preveu que l'edat mínima de 65 anys es pugui rebaixar pel Reial decret per a grups o activitats professionals, categories i especialitats el treball de les quals sigui de naturalesa penosa, tòxica o perillosa. També es tindran en compte els efectes del treball en torns (penositat per treballar en torns de nit) i l’esforç físic pel desenvolupament de la feina que es realitza.
Reclamem l'aplicació de la Llei 40/2007 pel dret a la jubilació als 63 anys, sense penalització, aquest any, per al personal de la sanitat i dels sectors sociosanitaris, incloses a qualsevol dels règims del sistema de la Seguretat Social .
El que demanem és que el personal de la sanitat i dels sectors sociosanitaris que tingui els períodes de cotització recollits a la norma, i compleixi el requisit de cotització, es pugui jubilar sense les penalitzacions que marca la legislació actual. I que a més percebi el complement de gènere.
Aquesta mesura només necessita l'aprovació d'un Reial decret sobre la base de la Llei 40/2007, per la qual cosa les organitzacions sindicals CIG, ELA, LAB i la Intersindical Catalana sol·licitarem reunir-nos amb les organitzacions polítiques presents al parlament espanyol per demanar els suports necessaris per a la seva aprovació. En vista de l'actual aritmètica parlamentària, els seus vots són decisius i és per això que, de cara a l'aprovació dels propers pressupostos, exigim que prioritzin aquest tema.
També instem el govern a reconèixer, durant aquesta legislatura, el dret a la jubilació als 60 anys del personal de la sanitat i dels sectors sociosanitaris, de l'àmbit públic i privat, i que no es vinculi aquest dret a la planificació de les plantilles actuals o futures, que depèn de decisions polítiques que no poden, en cap cas, vulnerar els drets del personal.
Estem davant de plantilles amb una mitjana d'edat molt alta (més de 50 anys) i amb unes condicions penoses en l'exercici, condicions que, com a conseqüència de les polítiques de retallades, privatització i desmantellament dels serveis públics aplicades els darrers anys, fan imprescindible l’articulació d’aquest dret.
La situació actual de manca de professionals a la sanitat i als sectors sociosanitaris és conseqüència de la planificació sanitària realitzada durant els últims 10 anys. Una planificació basada a retallar personal, suprimir llocs de treball i aprimar i privatitzar els serveis públics, posant en qüestió el dret de la societat a una prestació de qualitat.

Les organitzacions sindicals CIG, ELA, LAB i la Intersindical catalana instem que durant aquesta Legislatura s'obri un procés negociador per a la modificació de la Llei 40/2007 perquè el personal comprès en aquest àmbit d'aplicació pugui accedir a la jubilació quan compleixi 60 anys, i tingui 35 anys cotitzats.
Per això, sol·licitarem de les organitzacions polítiques presents al parlament espanyol el suport a aquest procés negociador encaminat al reconeixement d'aquest dret a la jubilació ordinària als 60 anys dels professionals de la sanitat i dels sectors sociosanitaris, de l'àmbit públic i privat .