dimarts, 14 de febrer del 2023

Administratives Sanitàries, Ara és l'hora!


Fa uns mesos que la Intersindical vam crear una Comissió de Treball formada per administratives, infermeres i personal tècnic per estudiar la figura de l'Adminstratiu/va sanitari/a i fer una proposta, la qual publiquem en format d'informe.

En aquest sentit hem establert una roda d'entrevistes amb els diferents grups parlamentaris per presentar-los la nostra proposta, amb una valoració positiva d'aquestes reunions. Esperem que aviat pugui materialitzar-se.

Des de la Intersindical defensem que es fa necessària una proposta per a la concreció de la figura de l'administratiu/va sanitari/ària i la definició de les tasques d'aquest col·lectiu, a l'ensems que es plantegin millores en les seves condicions laborals, formació reglada, formació continuada, reclassificació professional, retribucions, acreditació de competències per experiència laboral, promoció professional, reconeixement de serveis prestats des d'altres categories, com a pas per al seu reconeixement en el sistema sanitari català. 

És evident que l'actual figura de l'administratiu que treballa als centres sanitaris va més enllà del perfil d'administratiu convencional, esdevenint una especialitat amb caràcter propi i específic. Aquesta especificitat és un valor afegit que ha de poder valorar-se com a reconeixement als milers de professionals que realitzen la seva feina en els centres del Sistema Català de Salut.

En aquest informe hem pogut demostrar que:

- l'exigència de les tasques que habitualment realitza aquest personal requereix d'una formació especialitzada,

- l'ús habitual de dades especialment protegides i els nous requeriments continus exigeixen una cobertura legal per al personal administratiu,

- no cal una titulació reglada de nova creació ad hoc per a reconèixer aquesta figura.

La solució que aportem per acreditar a les treballadores i treballadors més antics així com l'exigència de disposar de la titulació de Tècnic/a Superior en Documentació i Administració Sanitària per a noves incorporacions, ens permet:

- disposar d'un plantell de personal qualificat i preparat que pugui donar resposta ràpidament i eficaç en qualsevol dels llocs a cobrir dins de les bastes estructures de les empreses del sector sanitari, contribuint d'aquesta manera a l'optimització del personal i a la millora continuada dels centres i garantint en tot moment un servei de qualitat quan hi ha procesos de mobilitat.

- esquivar el control que exerceixen els diferents Ministerios del Estado en matèria  professional i de formació i que demorarien innecesariament aquest procés.

Tanmateix, la reconversió del personal administratiu com a Tècnic/a Superior de Documentació i Administració Sanitària permetria encabir-nos dins l'àrea sanitària, comportant una millora laboral i retributiva que ajudaria a acabar amb la històrica precarització i menysteniment envers aquest col·lectiu, dignificant la professió i les persones que la desenvolupem.

Podeu accedir a l'informe complet aquí.


A Sanitat tots els col·lectius professionals #Som1Equip i tots som #Imprescindibles!