diumenge, 4 de desembre del 2022

Vaga: una visió des de l'Atenció Primària de la Catalunya Central

 

El run run de la vaga ja fa temps que ens sondeja a totes. A l'àmbit d'atenció primària de la Catalunya Central les professionals, en especial les infermeres i les UAC, ens demanen si pensem convocar la vaga. Estan fartes. Es senten menstingudes per un sistema que sembla que només valori la sobrecàrrega dels metges. I tenen tota la raó, s'ha de valorar a totes les treballadores, no només a un únic col·lectiu, perquè el que estem patint ens afecta a totes.


La sobrecàrrega assistencial abans, durant i despres de la pandèmia que hem patit a l'atenció primària de la Catalunya Central ha recaigut en totes les categories i especialitats de l'atenció primària de la Catalunya Central, i s'ha de reconèixer de forma especial el paper fonamental de les infermeres, de les TCAI, de les auxiliars administratives, de les llevadores, del personal resident, de les tècniques Rx, de les dentistes, de les pediatres, de les treballadores socials, dels conductors, de les gestores COVID, de les tècniques de salut, de farmàcia, de manteniment, d'informàtica, del servei de PRL, de recerca, i de tot el personal dels serveis centrals, i evidentment també dels metges; hem d'admetre el paper clau de tot el personal assistencial i no assistencial que sosté l'atenció primària a la Catalunya Central amb unes condicions laborals que en cap cas reconeixen tot el sobre esforç que realitzem cada dia.

L'empresa ha maximitzat les nostres competències sense consolidar cap reconeixement econòmic i en un entorn molt advers i canviant amb una plantilla curta i esgotada físicament i mentalment, fet que ens ha sotmès a una pressió laboral indigna i a més suportant fins i tot agressions als centres. 

Aquesta situació ens porta inevitablement a la lluita mitjançant la vaga per aconseguir una solució òbvia i global: millorar les condicions laborals de forma immediata i concretament, Pujar sous i complements de forma justa! Augmentar la plantilla i cobrir totes les absències! Baixar les ràtios! Incorporar la jubilació als 60! Garantir més seguretat! Recuperar tots els drets!

S'ha de compensar a tothom pel seu sobreesforç continuat pujant el sou i els complements així com per la seva sobrecàrrega assistencial per plantilla insuficient (escreixos, doblatges, etc), no només a un col·lectiu, i s'han de fer accions específiques per oferir unes condicions de treball atractives perquè vulguin venir a treballar a la Catalunya Central. És ben fàcil, per pujar la demanda has de millorar l'oferta.

No es pot regatejar en Sanitat, no es pot estalviar en el pressupost del personal assistencial. A la plantilla se li ha de dotar de tots els recursos i se li han de consolidar els aplaudiments, no només amb paraules sinó amb millores laborals, per això no podem tolerar més exigències i maximització de competències a canvi de res.

Pujar sous i complements de forma justa! Augmentar la plantilla i cobrir totes les absències! Baixar les ràtios! Incorporar la jubilació als 60! Garantir més seguretat! Recuperar tots els drets!

Perquè a Sanitat totes les treballadores #Som1Equip i totes som #Imprescindibles, 

a l'atenció primària de Catalunya Central volem vaga a tota Sanitat per a tot el personal!