dimarts, 21 de maig del 2024

Blindem el català a l'ICS i a tot el SISCAT

Drets lingüístics
Després d’anys reclamant als diversos governs de la Generalitat, als grups parlamentaris i a les direccions dels centres sanitaris sobre la necessitat que les persones usuàries del Sistema Català de Salut puguin viure plenament en català finalment rebem amb satisfacció la Instrucció 02/2024 sobre drets lingüístics d’usuaris i pacients del SISCAT.

Aquest dret, regulat a l’apartat 1 de l’Estatut d’Autonomia, també requereix que els i les treballadores públics acreditin el coneixement de català com a llengua d’ús normal de les administracions públiques.

La Intersindical celebrem aquesta instrucció, tot i que considerem que arriba realment tard. Cal reivindicar i protegir la nostra llengua, també a la sanitat.

Els darrers anys han augmentat exponencialment les vulneracions greus de drets lingüístics, també en un àmbit tant important i cabdal com és la sanitat i on, òbviament, la comunicació entre persones és d’allò més important, si no el més important.

La Intersindical sempre hem reclamat un Pla d’Acollida per a noves incorporacions de treballadors i treballadores, sobretot per a nouvinguts vinguin d’on vinguin, que faci especial incidència en la sensibilització, la promoció i l’aprenentatge del català com a eina imprescindible als llocs de treball.

Així doncs, seguim reclamant la necessitat que s’acrediti un mínim de coneixement de català en un temps prudencial, com s’exigeix en els requisits d’accés segons les diferents categories professionals.

No entenem que la manca de personal qualificat justifiqui la vulneració de la normativa vigent en matèria lingüística. La Intersindical entenem que els i les treballadores dels serveis públic del nostre país, i concretament els del Sistema Català de Salut tenen el deure de conèixer i fer ús de la llengua catalana, i l’administració pertinent ha de vetllar perquè així sigui.

La Intersindical esperem que el nou govern sorgit de les urnes compleixi, d’una vegada per totes, la normativa vigent en matèria lingüística i faci efectiu el drets dels usuaris i dels treballadors i treballadores a viure plenament en català.

La Intersindical ens mantindrem amatents en la implementació de la Instrucció 02/2024 i seguirem combatives davant de qualsevol discriminació i vulneració dels nostres drets com a poble.

La Intersindical a l'ICS lluitem i treballem per tot el personal de l'ICS.

🚩Lluitem per millorar les condicions laborals! #LluitemAmbTu

👍 Segueix-nos a:
✖️Twitter 📻Telegram 🔵 Facebook 📸 Instagram

📝 Afilia't i lluita amb La Intersindical!
📧 ics@intersindical-csc.cat