dilluns, 13 de maig del 2024

La Intersindical proposem 10 mesures contra la violència vers les professionals sanitaries

Violència zero als centres i serveis sanitaris

Les professionals patim un augment continu  de situacions de violència verbal i física als centres i serveis sanitaris . Què reclamem La Intersindical? t'ho expliquem a continuació:   


La nostra professió és curar, atendre, però no ho és defensar físicament persones o coses, ja que no és això pel que estem especialment preparats ni la nostra funció en el sistema sanitari.

Què reclamem La Intersindical? Promoció de la cultura de violència zero als centres i serveis sanitaris

Les agressions (físiques o verbals) a les professionals són motiu de gran preocupació entre tot el personal. 

Cal fer èmfasi que especialment el personal ubicat a admissions, triatge i consultes està més exposat a aquestes situacions.

Per a exercir les nostres tasques en un ambient de màxima confiança, respecte i seguretat per a nosaltres i per al sistema sanitari -cosa que suposarà l’augment de la qualitat dels serveis.

Els i les delegades de prevenció de La Intersindical  hem reclamat des de fa anys més seguretat en els centres i els serveis sanitaris.

La realitat actual és que cada vegada es produeixen més agressions, i cal fer un nou plantejament que no només inclogui una coordinació ràpida amb els cossos i forces de seguretat, sinó que s'aposti per un servei de seguretat i vigilància adequat que protegeixi el valor més gran en els nostres centres i serveis: els i les nostres professionals. 

Per això proposem el següent decàleg de mesures contra la violència vers les professionals sanitàries amb la finalitat de promoure la cultura de violència zero a tots els centres i serveis sanitaris:

  • Establir un índex màxim d'incidències per centre de salut amb nivells de valoració de recursos necessaris per nombre de professionals i altres factors.
  • Contractació d'un perfil professional de seguretat específic als centres que superin l'index d'incidències establert, amb unes aptituds físiques exigents i,  encara més important, amb excel·lents competències en gestió emocional. Els centres i serveis de salut són llocs de pau i respecte, cal seguretat pel personal i pels pacients, i que les situacions de violència es recondueixin prioritàriament de forma pacífica.
  • Potenciar el reconeixement, la tolerància, el respecte dels valors democràtics, l'assumpció dels valors de convivència, l'exercici correcte i la garantia efectiva dels drets i deures de tots els usuaris del sistema i, en particular, els recollits a la normativa reguladora de l'autonomia del pacient i de drets i obligacions en matèria d'informació i documentació clínica.
  • Impulsar els mecanismes i mitjans necessaris per a facilitar i permetre l'exercici professional i les funcions que se'n derivenen un entorn segur, per asasolir el seu reconeixement, respecte i prestigi social.
  • Enfortir la sensibilització ciutadana per a la prevenció de conflictes amb els professionals afavorint les mesures i els mecanismes necessaris per poder propiciar la resolució pacífica de conflictes.
  • Garantir que les professionals comptin amb la adequada assistència jurídica i protecció (representació i defensa en judici, adoptant mesures que garanteixin als professionals objecte de l'agressió la cobertura de responsabilitat civil que derivi de l'exercici de les seves funcions) .
  • Facilitar l’assistència psicològica perquè les professionals víctimes de violència comptin amb:
    • El suport psicològic i mèdic necessari quan així ho requereixin.
    • La protecció necessària perquè se'n garanteixi el dret a la intimitat.
    • L'assistència necessària, des de la sol·licitud i durant tot el procés. 
  • Agilitzar la notificació de les agressions, animant a les professionals a denunciar qualsevol tipus d’agressió.
  • Publicar en tots els centres i a les Intranets per informar a la ciutadania que el personal dels centres de salut som autoritat pública i que tenim presumpció de veracitat, així com el deure de col·laboració de la ciutadania amb l’equip de professionals. 
  • Crear i promoure plans de formació en prevenció d’agressions.

La Intersindical a l'ICS lluitem i treballem per tot el personal de l'ICS.

🚩Lluitem per millorar les condicions laborals! #LluitemAmbTu

👍 Segueix-nos a:
✖️Twitter 📻Telegram 🔵 Facebook 📸 Instagram

📝 Afilia't i lluita amb La Intersindical!
📧 ics@intersindical-csc.cat