dimecres, 2 d’octubre del 2024

Condicions de participació en la mobilitat voluntària de concurs de trasllat obert i permanent

Per participar en el concurs de trasllat obert i permanent de l'ICS, és a dir, per moure'ns a un hospital o gerència diferent en la que vam prendre possessió, des del propi Institut Català de la Salut o des d'un sistema de salut d'altra comunitat autònoma, implica acreditar una sèrie de requisits, seguir un procediment, així com tenir clars els terminis per modificar i renunciar a la sol·licitud, com es desenvolupa el concurs, quines conseqüències té renunciar a la sol·licitud i altres condicions que s'apliquen per exemple a llocs amb perfil .

A continuació us ho expliquem:

El sistema que cal seguir en aquest cas és el de mobilitat voluntària de concurs de trasllat obert i permanent, que convé no confondre amb el sistema de mobilitat voluntària oberta de manera permanent per a l'atenció primària, un sistema diferent que només opera en una mateixa gerència d'atenció primària.

Per tant si el que volem és moure'ns entre gerències o hospitals haurem de seguir aquest sistema de mobilitat voluntària de concurs de trasllat obert i permanent.

Regulació

Requisits

Personal que pot participar de forma voluntària

Podrà participar-hi la persona aspirant que acrediti tenir els requisits següents:

1.- Condició de personal estatutari fix

Cal tenir la condició de personal estatutari fix de l'Institut Català de la Salut o de qualsevol altre Servei de Salut del Sistema Nacional de Salut (Sergas, Osakidetza, Astursalud, etcètera).

2.- Situació administrativa

Servei actiu o altra situació que comporti reserva del lloc
Cal estar en situació administrativa de servei actiu o en qualsevol altra situació administrativa que comporti reserva de lloc de treball i haver fet la presa de possessió de la plaça definitiva amb una antelació mínima d'un any

Per saber quines son les situacions que comporten reserva de lloc de treball ho pots consultar aqui

El requisit d'haver fet la presa de possessió de la plaça estatutària de forma definitiva amb una antelació mínima d'un any no s'exigirà a la persona que participi des de destinacions obtingudes mitjançant redistribució o reassignació d'efectius, ni tampoc en el cas de no haver fet la presa de possessió per estar en alguna de les situacions que justifiquen la falta d'incorporació efectiva.

Qualsevol altra situació diferent a la de servei actiu que no comporti reserva de lloc de treball
El personal estatutari fix dels serveis de salut del Sistema Nacional de Salut en situació diferent a la d'actiu i que no tingui reserva de lloc de treball a una plaça de la mateixa categoria i especialitat o equivalent, hauran de tenir els requisits previstos legalment per al seu reingrés al servei actiu, és a dir, sempre que es compleixin els requisits i condicions establerts en la relació de llocs de treball.

Tenen la consideració de categoria equivalent les previstes en el Reial decret 184/2015, de 13 de març, que regula el catàleg homogeni d'equivalències de les categories professionals del personal estatutari dels serveis de salut i el procediment per a la seva actualització.

Per saber quines son les situacions que no comporten reserva de lloc de treball ho pots consultar aqui

Personal que ha de participar de forma obligatòria

Té el deure de participar en el concurs de trasllat obert i permanent el personal estatutari fix que ocupi a l'Institut Català de la Salut una plaça de manera provisional. Un exemple d'aquesta situació serien aquelles persones que van obtenir un nomenament amb destinació provisional a les REPESCO (Veure entrada Nomenament amb destinació provisional a les aprovades sense plaça dels processos de selecció DSI.LLIURE-2018 i TCAI.LLIURE-2018)

El personal estatutari fix que es trobin en aquesta situació ha de presentar la sol·licitud de participació en el concurs de trasllat i ha de sol·licitar, per ordre de preferència, totes les places de la seva categoria professional i especialitat.

El personal estatutari fix que ocupi a l'Institut Català de la Salut una plaça de manera provisional i que no participi en el concurs o no obtingui plaça i no hagués sol·licitat totes les de la seva categoria i especialitat serà declarat/ada d'ofici en situació d'excedència voluntària.

Acords pendents d'aprovació: 

El personal estatutari fix que es trobi en aquesta situació ha de presentar la sol·licitud de participació en el concurs de trasllat, i durant els dos primers anys haurà de sol·licitar, per ordre de preferència, al menys una plaça en una Gerència Territorial i en un Servei d’Atenció Primària o Hospital de la seva categoria professional i especialitat.

El/la professional que tingui un nomenament provisional i demani una Gerència Territorial i un SAP o Hospital, quan en el SAP o l’Hospital demanats no hi hagi o s’hagin esgotat les sol·licituds de trasllat per mobilitat voluntària oberta i permanent, consolidarà el SAP o l’Hospital demanat, i la vacant que fins aleshores estava ocupant de manera provisional passarà a ser la seva adscripció definitiva.

El/la professional amb un nomenament provisional que tot i haver participat conforme al punt anterior no obtingui plaça definitiva després de les dues primeres convocatòries, té l’obligació de sol·licitar en la següent convocatòria i per ordre de preferència, totes les places de la seva categoria i especialitat, i si no ho fa, serà declarat/da també d’ofici en situació d’excedència voluntària.

L’adscripció a una plaça definitiva en aquest cas es farà de la següent manera:
  • Durant el primer mes, li serà adjudicada la primera vacant que resulti a la Gerència Territorial escollida en primera opció.
  • A partir del segon mes, la primera vacant que resulti a la Gerència Territorial de la seva primera o segona opció escollides.

Compliment dels requisits durant tot el procés

Els requisits de participació s'han de complir abans de l'1 de novembre de cada any i mantenir-se durant tot el procés fins al moment del nomenament. La manca o la pèrdua dels requisits esmentats implica quedar exclòs de la convocatòria, sense que es generi cap dret derivat de la participació.

Llocs de treball 

El concurs de trasllat és un procediment que es fa servir per cobrir vacants  (no ocupades per personal interí) de les places bàsiques ( o llocs amb perfil amb especifitats) que es vagin generant a partir del 1 de setembre de 2020 distribuïdes en qualsevol dels serveis d'atenció primària, centres hospitalaris i centres penitenciaris de les gerències territorials que s’indiquen a l’Annex 3 de la convocatòria única excepte les places:
  • amb funcions de comandament.
  • singulars.
  • de personal facultatiu d'hospital.
  • en entitats alienes.
  • de CAP II.
  • declarades a extingir.
  • que resultin vacants per la participació del personal estatutari en el concurs de trasllat, excepte la primera vacant que es generi. (aquesta excepció està pendent de suprimir-se per acord de la Mesa Sectorial)

Inscripció 

Per participar en el concurs de trasllat obert i permanent cal:

  • Estar donat d'alta en el sistema gestió de recursos humans (SGRH) de l'ICS.
  • Presentar una única sol·licitud d'inscripció en la qual, com a mínim, haurà de constar:
    • La categoria professional i especialitat a la qual opta
    • La Gerència Territorial o el Centre Corporatiu Central on vol fer el trasllat, amb indicació dels hospitals i/o Serveis d'Atenció Primària on vol obtenir nova destinació que s’indiquen a l’Annex 3 de la convocatòria única
    • Indicar si les places a les que opta són base o amb perfil.
    • Informar en el sistema informàtic de gestió de recursos humans (SGRH) de l'ICS els requisits i els mèrits al·legats
  • Manifestar la seva preferència per una o més destinacions, en cas de no seleccionar cap destinació la persona quedarà exclosa autoomàticament del concurs.

En cas que la persona tingui la condició de personal estatutari fix a l'ICS, haurà de comprovar l'exactitud de les dades que consten al sistema informàtic de gestió de recursos humans, i si escau, podrà instar-ne la correcció amb una sol·licitud a la direcció/unitat de recursos humans corresponent.

Si la persona té la condició de personal estatutari fix en altres serveis de salut diferents de

  • Donar-se d'alta al sistema informàtic de gestió de recursos humans.
  • Fer la sol·licitud d'inscripció de forma telemàtica.
  • Informar els requisits i els mèrits al·legats en el sistema informàtic de gestió de recursos humans.
  • Presentar la documentació acreditativa dels requisits i dels mèrits al·legats quan l'òrgan de gestió de la gerència territorial, de l'hospital o de la Direcció d'atenció Primària on hi ha la vacant a proveir, comuniqui a la persona interessada la proposta d'adjudicació de la nova destinació. No caldrà aportar la documentació si ja és troba validada en el Sistema Informàtic de Gestió de Recursos Humans de l'ICS.

A la sol·licitud d'inscripció ha de figurar l'adreça electrònica que el sol·licitant determini a efectes de notificacions, que es faran de manera exclusiva a través del sistema e-Notum.

Efectes de l'obtenció d'una nova destinació

En cas d'obtenir una nova destinació, la persona aspirant podrà tornar a presentar una nova sol·licitud de participació, una vegada transcorregut un any des de la darrera presa de possessió

Modificació i renúncia de la sol·licitud d'inscripció 

La persona aspirant podrà modificar i renunciar a la sol·licitud de participació en qualsevol moment abans de l'1 de novembre de cada any.

Mèrits dels sol·licitants 

Es valoraran els mèrits que consten a l'annex 2 de les bases de la convocatòria única.


En cas d'empat en la puntuació, es resoldrà d'acord amb els criteris establerts a la base 8 de la convocatòria i que són els següents:
  1. A favor de la persona que acrediti el nivell de carrera professional més alt.
  2. Si persisteix, a favor de la persona amb puntuació més alta amb el mateix nivell de carrera assolit.
  3. Si persisteix, a favor de la persona que acrediti més serveis prestats en nombre de dies al Sistema Nacional de la Salut (SNS) en la categoria corresponent.
  4. Si persisteix, a favor de la persona de més edat.

Acreditació dels requisits i dels mèrits 

Els requisits i els mèrits a valorar han d'estar degudament registrats en el sistema de gestió de recursos humans (SGRH) i acreditats documentalment per la persona interessada amb anterioritat a l'1 de novembre de cada any.

La documentació acreditativa dels requisits i dels mèrits al·legats que no constin acreditats en el sistema informàtic de gestió de recursos humans, caldrà presentar-la davant l'òrgan de gestió de la gerència territorial, de l'hospital o de la direcció d'atenció primària on hi ha la vacant a proveir, quan es comuniqui a la persona interessada la proposta d'adjudicació de la nova destinació.

Les dades personals, laborals i curriculars que consten acreditades en el sistema informàtic de gestió de recursos humans s'incorporaran, d'ofici i de forma automàtica, a la inscripció de participació dels participants, i no s'han de tornar a acreditar. En cas que s'hi detecti algun error, podrà adreçar-se a la direcció/unitat de recursos humans corresponent per a la seva correcció.

Les persones procedents d'altres serveis de salut hauran d'acreditar els serveis prestats mitjançant certificat de serveis prestats amb indicació de la categoria, la forma d'ocupació i els diferents períodes.

L'acreditació del coneixement de la llengua catalana es realitza mitjançant:
  • El certificat del nivell de català requerit o superior, que ha de constar informat en el sistema informàtic de gestió de recursos humans.
  • En el cas que la persona procedeixi d'un altre servei de salut diferent l’ICS i no tingui acreditat el coneixement requerit o superior de la llengua catalana per a la categoria corresponent, en el moment en què per l'ordre de puntuació obtinguda li correspongui la proposta d'adjudicació d'una nova destinació a l'ICS, serà convocada a realitzar una prova sobre la capacitació lingüística necessària tant en l'expressió oral com l'escrita.
Les persones aspirants amb nomenament estatutari fix a l’ICS resten exemptes del requisit d'acreditar la capacitat lingüística, sense perjudici que puguin ser valorats com a mèrit els certificats previstos a l'annex 2 de la convocatòria única.

Desenvolupament del concurs de trasllat obert i permanent 

La Comissió tècnica baremarà les sol·licituds presentades i publicarà els resultats en el DOGC i al lloc web de l’ICS.

En el moment en què es produeixi una vacant, s'adjudicarà a la persona amb més puntuació segons la darrera baremació publicada que hagi demanat ocupar una plaça amb les característiques de la vacant que s'ha generat.

Llocs amb perfil

Quan el lloc a proveir tingui la consideració de lloc amb perfil, la vacant s'adjudicarà a la persona amb més puntuació que compleixi amb els requisits del perfil.
  • Tenen la consideració de llocs amb perfil els llocs que requereixen requisits addicionals als establerts per als llocs base.
  • Actualment els llocs amb perfil són els relacionats a l'annex II de les bases de l’Acord, i els seus requisits addicionals es poden consultar a la pàgina web corporativa de l'ICS.
  • La incorporació de nous llocs amb perfil o la seva modificació i/o la dels seus requisits addicionals, s'efectuarà per resolució de la persona titular de la Direcció Gerència de l'ICS i posterior publicació en el DOGC i a la pàgina web corporativa de l'ICS.
  • Punt pendent d'afegir per acord de la Mesa Sectorial: Si un/a professional demana la mobilitat per anar a un lloc perfilat, només se’l podrà excloure de la mobilitat si rebutja l’oferta d’un lloc del perfil i àmbit territorial demanat."

Valoració dels mèrits

La valoració dels mèrits es realitzarà una vegada a l'any i tindrà en compte els requisits i els mèrits que constin en el sistema informàtic de gestió de recursos humans (SGRH) amb anterioritat a l'1 de novembre de cada any, sens perjudici que puguin ser acreditats amb posterioritat a aquesta data sempre que el requisit o el mèrit del qual es tracti hagi estat obtingut amb anterioritat a aquella data.

El resultat definitiu de la nova valoració de mèrits anual, publicat al DOGC, deixa sense vigència els efectes de la valoració anterior.

Prèviament a la valoració de mèrits, la Comissió Tècnica assignarà els crèdits equivalents al nivell de carrera professional de l'ICS a les persones aspirants que hagin obtingut el corresponent nivell de carrera professionals en altres serveis de salut.

Llista provisional de persones admeses i excloses

La Comissió Tècnica publicarà al lloc web de l'ICS la llista provisional de persones admeses i excloses amb indicació de les destinacions sol·licitades i la valoració provisional de mèrits i obrirà un termini de 15 dies naturals per tal que les persones aspirants puguin presentar les al·legacions que considerin sobre les dades publicades. També podran renunciar a continuar en el concurs de trasllat.

Llista definitiva de persones admeses, destinacions sol·licitades, puntuació, ordre de classificació i persones excloses

Revisades les al·legacions presentades, la Comissió Tècnica publicarà al DOGC i al lloc web de l'ICS la llista definitiva de persones admeses amb indicació de les destinacions sol·licitades i la valoració definitiva dels mèrits al·legats i l'ordre de classificació, i la relació de persones excloses amb el motiu d'exclusió.

Proposta de nomenament

L'òrgan de gestió de la gerència territorial, de l'hospital o de la direcció d'atenció primària on està la vacant a proveir, comunicarà a la persona que correspongui per rigorós ordre de classificació la proposta de nomenament a la nova destinació. 

En aquest moment, la persona interessada, si no ho ha fet amb anterioritat, haurà de presentar a l'òrgan de gestió la documentació acreditativa dels requisits i dels mèrits al·legats per tal que sigui validada.

En el supòsit que la persona interessada no presenti la documentació acreditativa del requisits i mèrits al·legats o que la documentació que presenti no reuneixi els requisits necessaris per acreditar-los de manera efectiva, l'òrgan de gestió de la gerència territorial, de l'hospital o de la direcció d'atenció primària ho comunicarà a la Comissió Tècnica, per tal de determinar-ne l'exclusió del procediment de mobilitat voluntària i publicar-ho al DOGC.

Efectes de la renuncia a la proposta d'adjudicació

La persona aspirant podrà renunciar a la proposta d'adjudicació de nova destinació en un termini màxim de 3 dies des de la seva comunicació, però causarà baixa del trasllat i no podrà obtenir un nou destí fins a la següent baremació, que s'efectuarà a partir de l'1 de novembre següent, prèvia nova sol·licitud on senyali les destinacions interessades.

Efectes de l'acceptació de la nova adjudicació

L'òrgan de gestió corresponent comunicarà a la Comissió Tècnica l’acceptació de la nova adjudicació, la qual elevarà proposta unificada a la direcció gerència de l'ICS, que dictarà resolució definitiva de la destinació obtinguda mitjançant aquest concurs de trasllat obert i permanent, i ordenarà la seva publicació al DOGC, amb caràcter general, mensualment.

L'òrgan de gestió corresponent també comunicarà a la Comissió Tècnica les renúncies a les noves adjudicacions. La Comissió Tècnica publicarà en el DOGC i al lloc web de l'ICS les renúncies a les noves adjudicacions

Irrenunciabilitat de la nova destinació 

Les noves destinacions obtingudes mitjançant el concurs de trasllat obert i permanent són irrenunciables, excepte en el cas d'obtenir una altra destinació per resolució d'un procediment de trasllat convocat per una altra administració pública. En aquest cas la persona interessada haurà d'acreditar el fet mitjançant la publicació en el butlletí oficial en què aparegui l'adjudicació del nou destí o mitjançant un certificat expedit a l'efecte

Presa de possessió 

La persona aspirant que obtingui una nova destinació i estigui en situació administrativa de servei actiu haurà de cessar en el lloc que ocupa dins dels 3 dies hàbils següents a la publicació de la resolució d'adjudicació al DOGC.

Termini per fer la presa de possessió

El termini per fer la presa de possessió en la nova destinació i la incorporació efectiva a la nova destinació s'haurà de fer d'acord amb el que estableix el Decret 123/1997, de 13 de maig, pel qual s'aprova el reglament general de provisió dels llocs treball i promoció professional dels funcionaris de la Generalitat de Catalunya. 
  • En cas que l'adjudicació comporti el reingrés al servei actiu, el termini és d'un mes comptador des de la publicació al DOGC de la resolució d'adjudicació del procediment de mobilitat voluntària pel sistema de concurs de trasllat.
  • Quan d'aquest procediment de mobilitat (concurs de trasllat) es derivi canvi en el servei de salut de destinació, el termini de presa de possessió serà d'un mes comptador des del dia del cessament en la destinació anterior, que haurà de tenir lloc en els 3 dies següents a la notificació o publicació al DOGC de la nova destinació adjudicada.
Excepte en el cas que comporti el reingrés al servei actiu, el termini per a la incorporació efectiva té la consideració de servei actiu i dona dret a percebre les corresponents retribucions amb càrrec al lloc de nova destinació.

Els canvis de destinació (trasllats) derivats de la participació en convocatòria de mobilitat voluntària són de caràcter voluntari i no generen cap dret a indemnització.

La persona en situació de reserva de plaça, que obtingui nova destinació mitjançant la seva participació en procediment de mobilitat voluntària (concurs de trasllat), podrà quedar en la mateixa situació sempre que presenti la corresponent sol·licitud dins del termini establert per a la presa de possessió.

Efectes de la no incorporació a la destinació adjudicada 

Personal estatutari de l'ICS

El personal estatutari de l'ICS que no s'incorpori a la nova destinació adjudicada mitjançant la seva participació en el concurs de trasllat serà declarat d'ofici en situació d'excedència voluntària per interès particular.

Personal estatutari d'altre servei de salut

En el supòsit de personal estatutari d'un altre servei de salut que, havent participat en el procediment de mobilitat voluntària convocat, no s'incorpori a la destinació obtinguda dins del termini establert, l'ICS comunicarà el fet al servei de salut d'origen de la persona interessada als efectes previstos a l'article 37.5 de l'Estatut Marc

Efectes de la resolució d'adjudicació en les sol·licituds presentades 

L'adjudicació d'alguna de les destinacions seleccionades de la persona interessada provocarà la baixa automàtica de la sol·licitud de participació presentada.

Nomenament 

La persona aspirant que hagi obtingut una nova destinació tindrà un nou nomenament en l'àmbit de la gerència territorial a la qual hagi optat, sense perjudici de la seva adscripció a un determinat servei d'atenció primària o centre hospitalari.


Si teniu algun dubte podeu contactar amb nosaltres i també podeu contactar amb la Unitat de Recursos Humans de la Gerència/Hospital on presteu serveis, especificant els vostres dubtes o necessitats, a on us han de donar suport per a qualsevol assumpte relacionat amb aques procediment de mobilitat.

La Intersindical a l'ICS lluitem i treballem per a tot el personal de l'ICS.

🚩Lluitem per millorar les condicions laborals! #LluitemAmbTu

📲 Difon el missatge!

👍 Segueix-nos a:

✖️Twitter 📻 Telegram 📹 Youtube  📸Instagram

📝 Afilia't i lluita amb La Intersindical!
📧 ics@intersindical-csc.cat