dimecres, 21 de setembre del 2011

QUI TÉ RAÓ?


Segons publica l’Ara: EL GOVERN DEIXARÀ LES NOVES RETALLADES PER L'ANY VINENT

Segons publica reusdigital: L'ICS COMUNICA QUE ELIMINARÀ MÉS D'UN CENTENAR D'INTERINS DE PRIMÀRIA A LA DEMARCACIÓ

L’article de Roger Tugas publicat a l’Ara diu:
L'auditoria eleva el dèficit del 2010 al 4,2% del PIB. El conseller Andreu Mas-Colell ha insistit que la situació s'havia de "reconduir" perquè era "insostenible". El 2012 la Generalitat pagarà en interessos 8 vegades el pressupost de Cultura
El Govern de CiU descarta més retallades per a aquest any a banda de les ja previstes després de conèixer els resultats de l'auditoria encarregada a l'empresa Deloitte. L'infome no dóna gaire sorpreses però eleva el dèficit del 2010 al 4,2% del PIB, quatre dècimes més del previst inicialment, fins als 8.352 milions d'euros. El 2012, però, sí que caldrà treure de nou les tisores.

Segons ha explicat el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, el Govern afrontarà la difícil situació financera reprogramant alguns pagaments plurianuals. A més, ha confirmat que hi haurà una nova emissió de bona aquesta tardor.
Mas-Colell ha explicat que el Govern estudiarà "amb cura extrema" els suggeriments que fa Deloitte. El conseller ha explicat de forma gràfica com s'ha arribat a aquesta situació. "Un de cada 3 euros que es va gastar el 2010 no tenia cobertura d'impostos darrere".
El titular d'Economia creu que, de moment, es podran mantenir els objectius de dèficit del 2,4% pel 2011 i l'1,3% pel 2012. El conseller ha assegurat que no caldrà aplicar noves retallades, més enllà de les que ja s'han fet. De tota manera, tampoc ho ha descartat, i ha dit que cal estar alerta a l'evolució econòmica.
Andreu Mas-Colell ha dit que l'informe posa de manifest que "la situació s'havia de reconduir perquè era insostenible". També ha assegurat que les retallades haurien d'haver començat fa dos anys. El 2012 la Generalitat pagarà en interessos 8 o 9 vegades el pressupost de Cultura.
L'informe de Deloitte ha costat 885.000 euros, IVA inclòs.

L’article Enrique Canovaca de reusdigital.cat explica:
Continuen les retallades en Salut del Govern de la Generalitat. Segons ha pogut saber Reusdigital.cat, la direcció de l'Institut Català de la Salut (ICS) al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre ha comunicat aquest dimarts a molts centres d'assistència primària (CAP) de la demarcació la decisió d'eliminar més d'un centenar de contractes interins i eventuals fins a finals d'any, per ajustar-se al pressupost. La direcció de l'ICS ha ofert com a alternativa que els treballadors fixos es rebaixin un 10% el sou i la jornada laboral, una proposta molt malament rebuda en gairebé tots els centres de primària. Els sindicats critiquen durament l'ICS perquè no els han comunicat la proposta abans de dir-la als treballadors. Aquest dimecres, a les 9 del matí, està prevista una Junta de Personal que s'espera convulsa.
El pressupost en Salut de la Generalitat a la demarcació no dóna per pagar els més de mil cinc-cents treballadors dels centres d'assistència primària del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre fins a finals d'any. Amb aquest argument, molts coordinadors dels diversos CAP de la demarcació han comunicat aquest dimarts una nova retallada, després de reunir-se amb la gerència de l'ICS aquest dilluns al vespre. La solució passa per acomiadar més d'un centenar d'interins i eventuals de totes les categories, és a dir, zeladors, auxiliars administratius, infermers, metges i tècnics d'especialitats.
Com a alternativa a aquesta mesura dràstica, la direcció de l'ICS vol fer recaure la responsabilitat en els treballadors fixes, perquè aquests es rebaixin un 10% el sou i la jornada laboral. Es tracta d'una mesura molt malament rebuda i que difícilment es podrà tirar endavant. Fins i tot, s'ha parlat de disminuir un 25% la jornada laboral de tots els interins, però aquesta no és l'opció preferida per la direcció. En qualsevol cas, els professionals de primària hauran d'afrontar uns mesos complicats.
El director dels serveis territorials de Salut, Josep Mercadé, ha assenyalat a aquest mitjà que els centres d'assistència primària de la demarcació necessiten un reajustament pressupostari addicional d'1 milió d'euros fins a final d'any, que s'afegeixen als vuit ja estalviats amb d'altres mesures. Per tant, es vol quadrar la disminució de diners aportats pel Govern.
Mercadé ha reconegut que va comunicar a l'ICS la necessitat de fer un últim esforç per aquest any, sempre a través de la negociació amb els sindicats i evitant al màxim que es retoqui la plantilla d'interins i es disminueixi el servei de qualitat. Amb tot, ha dit no conèixer amb exactitud la proposta de l'ICS, però ha afirmat que "podria anar per aquí".
Aquestes són les mesures que adoptarà el departament de Salut fins a finals d'any. Els treballadors temen que a partir del gener de 2012 puguin arribar encara més retallades que signifiquin acabar amb gairebé la totalitat de la plantilla d'interins, que a hores d'ara significa aproximadament un 20%, segons fonts sindicals.
La decisió de l'ICS d'aplicar aquesta mesura i de comunicar-la als treballadors s'ha realitzat sense explicar-la abans als sindicats, que han mostrat el seu malestar per aquesta situació. Aquest dimecres a les 9 de matí està prevista una Junta de Personal que s'espera convulsa.