dijous, 29 de desembre del 2011

El president de l'ICS lidera un gran “holding” sanitari privat

Publica El Pais



Josep Prat impulsa el pla per trossejar la sanitat pública catalana i obrir-la a la privatització
Salut diu que no és incompatible el seu càrrec amb el de vicepresident de USP Hospitals

Josep Prat Domènech, el president de l'Institut Català de la Salut (ICS)-empresa de la Generalitat que gestiona uns 400 centres sanitaris de titularitat pública-i impulsor del pla que preveu trossejar i obrir al capital privat aquesta empresa pública compagina aquest càrrec amb la vicepresidència d'USP Hospitals, un dels grans grups sanitaris privats d'Espanya. USP té quatre centres a Barcelona i Girona, entre ells l'Institut Universitari USP Dexeus, on hi ha una fundació que manté un contracte des de 2009 per 360.100 euros per prestar serveis sanitaris a Salut. Aquesta contractació, atorgada pel tripartit, es manté vigent amb Prat com a màxim responsable de l'ICS.

Des de la seva privilegiada posició, Prat supervisa la reducció d'activitat dels hospitals públics catalans causada per les retallades pressupostàries i, segons l'oposició, maneja una informació que constitueix una gran oportunitat de negoci per a qualsevol grup hospitalari privat.
La Generalitat va assegurar ahir que Prat no incorre en cap incompatibilitat, ja que qualifica el seu càrrec a l'ICS de "no executiu i sense remuneració", dietes a part. L'ICS defensa que un informe dels serveis jurídics de Salut avala la doble posició de Prat, que percep un salari per la seva tasca com a vicepresident d'USP.
"Potser no és il · legal però sí totalment il · legítim", opina el responsable de sanitat del PSC, Josep Maria Sabaté. Experts jurídics qüestionats per aquest diari van evitar posicionar-se sobre la possible incompatibilitat de càrrecs, però van assenyalar que aquest cas concret mereix un estudi detallat per verificar si les ocupacions de Prat s'ajusten a la normativa legal.
Des del passat febrer, quan la Generalitat va designar a Prat com a president de l'ICS, la vicepresidència del grup privat USP-que ocupa des de 2009 - no ha estat l'únic motiu que ha generat dubtes sobre la incompatibilitat de càrrecs que acumula Prat. Aquest també rep un altre salari per dirigir des de 2003 el holding Innova, grup empresarial públic propietat de l'Ajuntament de Reus (Baix Camp) que agrupa, entre d'altres, diversos centres sanitaris i l'empresa pública Sagessa, companyia amb una desena d'hospitals i ambulatoris distribuïts per la província de Tarragona.
Aquests es troben al seu torn integrats en la xarxa sanitària pública d'hospitals catalans i competeixen per captar recursos del Departament de Salut per la prestació de serveis amb els centres que gestiona a la província l'ICS, al seu torn presidit per Prat. A aquest embolic de competències s'afegeix que des de la presidència de l'Institut, Prat és l'autor o inspirador del pla que preveu trossejar aquesta empresa pública en una vintena de companyies obertes a noves formes de gestió i de col · laboració amb el sector privat, asseguren fonts de Salut. Aquest procés començarà el proper any amb la prova pilot de convertir en empresa segregada de l'ICS els hospitals Arnau de Vilanova (Lleida) i al Trueta de Girona, segons les previsions del departament. Els sindicats, per la seva banda, consideren evident el conflicte dels interessos que Prat defensa en el sector sanitari privat i la gestió que ha de realitzar de la sanitat pública catalana. "No entenem de lleis, però sí de sentit comú: compaginar aquest tipus de càrrecs i responsabilitats és inacceptable",...
La llei d'incompatibilitat d'alts càrrecs de la Generalitat no permet que una mateixa persona tingui la responsabilitat en dues empreses públiques "excepte excepcions expresses" que ha d'aprovar l'Administració pública catalana. A principis d'any, el consell d'Innova, per la seva banda, va autoritzar a Prat a presidir l'ICS perquè aquest càrrec "no és executiu, només representatiu", assenyala Salut. El departament insisteix a destacar que Prat no percep cap nòmina per la seva tasca a l'ICS: cobra almenys les dietes que paga Salut, el sou com a vicepresident i membre del consell d'administració de USP i, d'altra banda, una retribució per dirigir el holding públic del Consistori de Reus.
Aquest Ajuntament, governat al seu torn per CiU des de les eleccions municipals del passat maig, ha anunciat que realitzarà una auditoria externa a aquesta empresa. El holding regit per Prat ha declarat un endeutament de 202 milions d'euros per diversos préstecs. Entre d'altres, un crèdit de 47 milions d'euros atorgat pel Servei Català de la Salut, òrgan de la Generalitat que el mateix Prat va dirigir en l'anterior Govern de CiU, fins al 2003.
L'oposició municipal reusenc denuncia que Prat incompleix a més la llei per no haver fet pública la liquidació de l'impost de la renda de l'any passat i el salari que percep d'Innova, com obliga la normativa. "És inconcebible que no se sàpiga el salari del director d'una empresa pública", ha criticat el grup municipal CUP de Reus.