dimecres, 28 de desembre del 2011

Els empleats públics cobraran entre dijous i divendres el 20% pendent de l'extra

Publica El Periódico
El Banc Sabadell dóna un crèdit a la Generalitat a menys del 6% perquè pagui als 230.000 treballadors
El Banc Sabadell ha llançat un baló d'oxigen a la Generalitat per pagar el 20% de la paga extra de Nadal dels més de 230.000 {empleats} públics --que puja a uns 70 milions d'euros--, segons fonts financeres. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i el portaveu del Govern, Francesc Homs, que no han volgut facilitar la identitat del prestamista, han informat que, gràcies al crèdit, la plantilla del sector públic cobrarà entre dijous i  divendres la quantitat que els queda pendent després de percebre aquest dimecres el 80%, amb una setmana de retard.
Després d'intenses gestions des de la Presidència de la Generalitat al llarg de les últimes hores, s'ha aconseguit el suport només del Sabadell, segons fonts financeres i de l'Executiu català. De totes maneres, l'objectiu era una línia de finançament més ampli per a altres necessitats com els pagaments a proveïdors i així tenir més tranquil·litat financera. El banc fa el préstec "a un interès que no arriba al 6%", segons ha precisat Mas-Colell.
El titular d'Economia ha afirmat que el Govern “està negociant constantment amb totes les instàncies” per superar el forat de tresoreria. Per ara, no s'ha endarrerit més el pagament a proveïdors, segons Mas-Colell i es manté la intenció d'endarrerir fins al 20 de gener el pagament de les retencions de l'IRPF dels empleats públics. El conseller ha dit que se segueix negociant per fixar una data per pagar a la Seguretat Social.
La celeritat de la Generalitat per tancar el problema de les nòmina respon al fet que existeixen seriosos dubtes sobre la legalitat de demorar més d'un mes el pagament d'una suma sobre la qual ja s'ha practicat la retenció de l'IRPF. Quan el passat dia 21 els empleats públics van rebre les seves nòmines van veure amb sorpresa que al banc se'ls ingressava molt menys del previst ja que se'ls havia a retingut l'IRPF del salari i de l'extra íntegra.
L'enrenou va ser de tal calibre que el mateix president Artur Mas es va veure obligat a demanar disculpes públicament per "l'error" comès. Mas-Colell ha reiterat les seves "excuses" i ha insistit en la necessitat dels hispabons, és a dir, que l'Estat avali el deute de les autonomies perquè aquestes no ensopeguin amb tantes traves als mercats.