divendres, 27 de juliol del 2012

Els treballadors començaran l'agost estrenant copagament


Publica El Punt/Avui
La conselleria de Salut comunica a les farmàcies que a partir de dimecres han d'aplicar el nou preu dels fàrmacs als usuaris del sistema actius
Els pensionistes hauran de pagar a partir de l'1 d'octubre, també els endarreriments
Novetat important a la farmàcia. A partir de dimecres vinent, 1 d'agost, tots els usuaris de la sanitat pública, excepte els pensionistes, hauran de fer front de forma efectiva al copagament dels fàrmacs amb recepta mèdica. El copagament està en vigor des de l'1 de juliol, però la complexitat informàtica per fer efectiu el sistema havia obligat a ajornar el cobrament, en principi a tots els ciutadans, fins a l'octubre.

En una comunicació enviada pel Departament de Salut a les farmàcies dimecres passat s'hi explica que s'ha decidit avançar la posada en marxa del sistema a l'1 d'agost i deixar per a l'1 d'octubre el cobrament als pensionistes. A més a més, a partir del setembre, als usuaris que ara comencin a pagar un plus en funció de la renda se'ls cobraran les quantitats que hagin deixat de pagar aquest juliol.
Avui, si un ciutadà acudeix a la farmàcia amb una recepta no se li cobra el copagament, però sí que el sistema informàtic anota la quantitat que pertocaria. Aquests endarreriments són el que els treballadors començaran a abonar al setembre. En canvi, als jubilats, a partir de l'octubre se'ls reclamaran les quantitats acumulades de juliol a setembre.
L'aportació que farà ara el ciutadà en comprar una medicina anirà del 0% al 60% en funció d'una graduació que té en compte la renda. Les dades per al càlcul s'han extret d'una informació facilitada pel Ministeri de Sanitat a Catsalut.
La conselleria informa els ciutadans que si algú vol saber el càlcul que se li aplica o la condició d'actiu o pensionista ho pot fer dirigint-se a la unitat d'atenció a l'usuari del seu centre d'assistència primària, o posant-se en contacte amb el 061. Si algú es manifesta disconforme amb els càlculs per fixar el seu nivell de copagament pot vehicular la reclamació corresponent a través del mateix servei d'atenció a l'usuari.
Segons els càlculs duts a terme pel Departament de Salut, a Catalunya hi ha 280.000 persones que han quedat exemptes del copagament per motius de renda i no hauran d'afegir ni un cèntim de més pels fàrmacs. Pel que fa als pensionistes, uns 360.000 superaran el llindar mensual a partir del qual no se'ls cobra més.
Tres-cents fàrmacs més cars amb recepta que sense
El sindicat Metges de Catalunya denuncia que amb la confluència del copagament i l'euro per recepta hi ha 300 medicaments que surten més cars si es compren amb recepta que no pas sense.
El defensor del poble vol atenció per als exclosos
El defensor del poble demana que els col·lectius exclosos del sistema sanitari en el decret de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del sistema no quedin al marge de rebre atenció mèdica.
Sanitat fixa una nota de tall per accedir al MIR
A partir de la pròxima convocatòria l'accés a l'especialització sanitària es farà a través d'una nota de tall, segons ha decidit el Ministeri de Sanitat. També s'introdueixen canvis en l'examen.
Perilla la nòmina a l'hospital de la Seu d'Urgell
L'hospital de la Seu té problemes per pagar les nòmines dels 260 treballadors aquest mes, després que la Generalitat hagi anunciat que té dificultats per fer efectiva la transferència, informa Efe.