divendres, 4 de novembre del 2016

Montcada manté la seva pugna amb Salut després de cinc anys sense urgències nocturnes



Publica La Vanguardia
Els veïns adverteixen que seguiran protestant fins que l'ambulatori torni a obrir les 24 hores
La Generalitat manté el tancament a mitjanit, però desplaça a metges a domicili des de Barcelona i obre un procés participatiu amb els municipis afectats
Amb l'argument d'estalviar 230.000 euros a l'any, la Generalitat va suprimir el 2011 l'atenció de casos urgents de matinada a 46 ambulatoris locals. Una decisió que el llavors conseller de Salut, Boi Ruiz, va donar a conèixer com a Pla de reordenació d'urgències nocturnes. Un dels afectats per la tisorada va ser el CAP de Montcada i Reixac, que aquesta tardor compleix cinc anys de tancament a mitjanit. Durant aquest lustre la Federació d'Associació de Veïns de Montcada i Reixac (FAVMIR) s'ha mobilitzat sense treva per recuperar l'obertura 24 hores amb nombroses protestes i adverteix que no cessarà en el seu afany per anys que duri la retallada.
El 16 d'octubre va organitzar l'enèsima acció reivindicativa, amb una jornada lúdica emmarcada en una festa en defensa de la sanitat pública i la primera edició de la Caminada solidària contra el càncer de mama. També han realitzat tancaments en els que diversos membres s'han atrinxerat al CAP per passar la nit a les seves instal·lacions. I durant anys han sortit al carrer a protestar cada dijous, si bé des de fa algun temps la manifestació es limita als primers dijous de cada mes. "Seguirem lluitant per tornar a tenir les urgències, que calen, i per la sanitat pública", proclama el president de FAVMIR, Antonio Cera. En la mateixa línia es pronuncia l'alcaldessa del municipi, Laura Camps, que sosté és un "trasbals" i demana que la Generalitat "posi una solució" a la reclamació veïnal.
Sense farmàcies de guàrdia
Camps explica que la manca d'un servei nocturn d'urgències s'agreuja a la seva localitat per no tenir farmàcies de guàrdia i per la reducció d'ambulàncies de cinc vehicles a només un. Recorda que Montcada té una població aproximada de 37.000 habitants i titlla la situació de "inacceptable". Antonio Cera denuncia que en aquest temps han passat "coses" a causa d'aquestes retallades en Sanitat, tot i que admet que no disposen d'"un treball de camp" que ho pugui demostrar. També l'alcaldessa sosté que l'atenció als usuaris ha patit conseqüències, però matisa que han estat "casos aïllats". En canvi, quantifica en "moltes" les queixes, que també apunten a la qualitat del servei diürn.
El president de FAVMIR necessita que durant aquest lustre els pacients que haurien estat atesos a les urgències locals s'han derivat al Centre d'Urgències d'Atenció Primària (CUAP) de Ripollet i al de les Casernes de Sant Andreu (Barcelona). "Com es va a anar a les Casernes una persona gran!", Exclama indignat. Fonts de la Conselleria de Salut confirmen que els afectats disposen d'aquests dos centres i del telèfon d'061 CatSalut Respon. "És clar, una trucada per telèfon és la seva solució", lamenta amb ironia Cera.
Reordenació del mapa sanitari
Tant FAVMIR com el consistori, així com Salut, confirmen la celebració d'una trobada aquest inici de curs en el qual, segons relata Camps, el conseller Toni Comín va reconèixer "la singularitat" de Montcada i Reixac. No obstant això, portaveus del Govern subratllen que "no es preveu cap canvi en el model d'atenció continuada". Així que l'horari seguirà sent de 8 a 24 hores, tot i que remarquen que a finals de 2015 es va introduir "l'últim canvi organitzatiu". Consistia en desplaçar des de Barcelona fins a Montcada a un metge a domicili en cas que un usuari de la localitat vallesana necessités atenció urgent i presencial.
D'altra banda, la Conselleria de Salut està posant en marxa un procés participatiu presencial i online per "reordenar" l'atenció continuada i urgent de Catalunya. La idea és "incorporar la visió del món local" per detectar "aspectes no contemplats en el document tècnic". El passat 14 d'octubre Comín es va reunir amb una trentena de representants municipals per definir "els criteris" del nou pla.
No obstant això, Montcada seguirà sortint al carrer per exigir que el seu servei d'urgències sigui 24 hores. Des del punt de vista d'aquests veïns, la realitat demostra que són necessàries encara que les ràtios i els documents ho desaconsellin. Per mantenir viva la reivindicació han creat una Taula per la Salut de Montcada, integrada per diferents entitats de la localitat i coordinada amb el col·lectiu Marea Blanca i la Coordinadora d'Entitats de la zona del Servei d'Atenció Primària Muntanya.