dimecres, 16 de novembre del 2016

Portar la bata fora de l'hospital, un risc per a la salut dels pacients



Publica Redacción médica
Una campanya a les xarxes socials recorda als metges que han d'usar el seu "uniforme" només mentre estiguin treballant
La bata blanca és el símbol de distinció per excel·lència dels metges, encara que són molts els que des de fa anys alerten del perill que poden suposar per la transmissió de malalties. És el cas d'un metge xilè que ara ha posat en marxa una campanya en xarxes socials per limitar el seu ús exclusivament a l'hospital o centre de treball del professional.
Sota el lema "Segurament et veus molt bé amb la bata posada, però per favor, només fes-la servir a la teva àrea de treball a l'hospital", vol recordar que "tot té el seu lloc" i pretén que es "transmeti salut", no malaltia. Amb aquesta intenció comparteix en el seu perfil de Twitter la imatge de la distintiva bata mèdica acompanyada dels hashtags de #salud, #prevención o #medicina.

Fa uns anys, un estudi d'American Journal of Infection Control ja assenyalava que més d'un 60 per cent de la roba utilitzada per metges conté bacteris potencialment perillosos. Més recentment, l'Institut Nacional de Ciències Mèdiques de Mèxic ha publicat un altre estudi que destaca que les mànigues de les bates són el principal vector, ja que els doctors "van de pacient a pacient, en consulta, passadissos, i zones d'hospitalització". La possible solució, davant d'aquest problema, podria ser l'ús de la màniga curta i obviar també peces com la corbata o el rellotge, potencials portadores també de malalties.
"Em canvio?"
Però si el risc de transmetre certs microorganismes ja és elevat dins el mateix hospital pel simple contacte amb determinats pacients, aquestes possibilitats augmenten exponencialment si el professional trasllada aquesta bata fora del centre de treball.
Malgrat que en molts centres espanyols la norma marca que cap dels seus sanitaris, incloent a metges, infermeres o auxiliars, ha de sortir del centre de treball amb l'abillament típic del professional, no és difícil veure més d'una bata als restaurants propers menjant o en els voltants de l'hospital.
L'interès per intentar aconseguir que el metge renunciï a la inclinació tradicional pel seu element distintiu en aquestes situacions és simplement un motiu de salut: utilitzar les bates fora de l'hospital pot exposar als pacients a infeccions bacterianes resistents als antibiòtics.