dijous, 28 de gener del 2021

Les eternes oposicions

Gener de l'any 2021. Milers de professionals de l'ICS segueixen esperant que el procés de resolució de les oposicions convocades l'any 2018 sigui finat i efectiu. Però no és la primera vegada que un procés de selecció s'eternitza d'aquesta manera. Tenim molts antecedents, massa. Però ara tenim l'agreujant de tenir un aplicatiu de borsa que no funciona des de fa mesos i on els contractes precaris i la manca de transparència en les contractacions fan créixer molt el descontent entre les persones treballadores de l'empresa.

Però això no acaba aquí. Darrera la publicació del DOGC de la darrera oferta pública de places s’ensuma una futura convocatòria d'oposicions, amb unes xifres de places ridícules en plena pandèmia i amb la gent encara sense saber si ha agafat plaça en les anteriors i si caldrà tornar-s’hi a presentar, tornar a pagar, tornar a estudiar... El solapament de processos, que tampoc no és nou, ens crea molt de neguit i incertesa.

En els processos selectius de l’ICS ens acompanya el sentiment d’abandonament i desemparament. Escoltes notícies d'altres col·lectius que fan oposicions i en pocs mesos ja tenen les places atorgades. Quina sort! Som un dels serveis més maltractats durant molt de temps, arrosseguem retallades i condicions laborals deficients en molts casos i per acabar-ho d'arrodonir, no tenim dret ni a tenir uns processos selectius àgils i efectius.

Fa escassos dies s'ha obert el procés de presentació de mèrits pels facultatius.... Quina sorpresa! Al segon dia de començar l'aplicatiu va deixar de funcionar i aquelles persones que havien de presentar-los presencialment els propers dies els han hagut de demorar l'entrega...

El procés de presentació de mèrits és feixuc i comporta un esforç extra per a les persones treballadores de sanitat, ja hores d'ara cansades i esgotades, amb l'agreujant que l’empresa no soluciona des de fa temps el seu aplicatiu de borsa. Sembla que la pandèmia serveix d'excusa per endarrerir el procés però no és impediment per fer-nos presentar presencialment documentació ja validada. Potser seria el moment de fer les coses d'una forma més àgil i segura i no comprometre el nostre temps. Creiem que cal insistir en processos telemàtics fàcils i transparents .

Tot això ens costa oposició rere oposició molt d'esforç físic, mental i econòmic. És bàsic que l'empresa mostri seriositat i efectivitat per respondre a cada procés sense demores de més de 1 any com ha estat passant en el cas de les darreres oposicions.