dilluns, 19 d’abril del 2021

Despertem-nos!


Publiquem pel seu interès aquesta carta difosa per FoCAP

Per la nostra salut: despertem-nos i despertem-los!

Sóc metgessa de família d’un CAP a Barcelona i escric per fer veure una situació que està tristament amagada i que em temo que, com no canviï aviat, tindrà conseqüències greus. 

Ara com ara l’atenció primària té la seva activitat assistencial presencial pràcticament aturada des de fa un any. S’entén que en els primers mesos de la pandèmia totes haguéssim d’actuar de la manera que ho vam fer; centrant-nos en l’atenció a la COVID mentre evitàvem el tancament dels ambulatoris (com es va suggerir en un principi). 

Però a data d’avui a la majoria dels CAPs de Catalunya l´activitat assistencial presencial continua absolutament limitada amb la pèrdua de l’atenció habitual pel professional de referència (longitudinalitat) i el canvi a una telefònica o telemàtica. Tot això ja està comportant problemes de salut greus a la ciutadania; retards diagnòstics, iatrogènia o empitjorament en els paràmetres de salut general de la població en un context d’inequitat per al ciutadà, ja que cada CAP actua de manera diferent. 

Estem aplicant el concepte de les cures inverses; invertim molta energia, recursos i temps en aspectes poc rellevants, en termes de salut, d’una sola malaltia en detriment de moltes altres tant o més greus que es diagnostiquen, es tracten, s’acompanyen i es curen des de l’atenció primària. Tot aquest canvi radical en la manera d’atendre la nostra població i d’entendre la professió, sempre a prop del malalt i a la capçalera del seu llit, produeix un desgast i un malestar emocional profund de les sanitàries. 

I aquelles poblacions més vulnerables són les que en surten més mal parades tal com veiem en les dades de salut que els nostres dirigents ja tenen fa mesos, però no ensenyen massa. 

Des de les direccions d’atenció primària i des del mateix Departament de Salut ha mancat el lideratge i la valentia per evitar-ho i s’ha deixat en mans dels CAPs decidir el com i el quan organitzar l’assistència presencial, en lloc de recolzar-nos i preguntar què necessitem per fer-ho possible. 

Per revertir tot això ens calen governs que confiïn en l´atenció primària com a eix central del nostre sistema de salut, amb una visió menys hospitalo-cèntrica i més comunitària. 

Per la nostra salut: despertem-nos i despertem-los! 

Thaïs Clusa Gironella Metgessa de Família del CAP Raval Sud de Barcelona