dilluns, 12 de juliol del 2021

Acord reducció abús temporalitat 2021


Al 2017 i 2018, el Gobierno de España i els sindicats espanyols majoritaris de la Funció Pública van acordar una sèrie de mesures amb l’objectiu de reduir la taxa de personal temporal a les Administracions a uns percentatges inferiors al 8%.
Actualment aquesta tassa volta el 28%, unes 800.000 persones interines, de les quals unes 90.000 a Catalunya, on el 40% de les persones treballadores de la Generalitat són temporals. A la sanitat de Catalunya el percentatge de personal temporal supera el 50%, si comptem vinculació interina i laboral temporal.

Concretament a l'ICS, d'acord amb les dades obertes de la Generalitat (maig-2021), hi presten serveis 16.654 persones interines d'un total de gairebé 36000. Així doncs, la vinculació del 47% del personal de l'ICS és interina actualment mentre que el personal fix representa el 45% de la plantilla.

A l’Estat espanyol ja li és còmode tenir al personal funcionari en situació de temporalitat per saltar-se els seus drets laborals i actua per obligació. Però Europa ha donat uns fons a Espanya i exigeix reduir aquesta temporalitat per a donar compliment a una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. 
Per a reduir aquesta temporalitat el passat 5 de juliol de 2021 els mateixos sindicats del 2017 i 2018 van signar un nou Acord amb el mateix objectiu, assolir una xifra inferior al 8%, cosa que implica un nou procés d'estabilització d'ocupació temporal i la propera modificació del Text refós de l’Estatut Bàsic de l’empleat públic (TREBEP).

NOUS PROCESSOS SELECTIUS
Aquest acord afecta a totes les places de caràcter estructural, dotades pressupostàriament, ocupades de forma temporal i ininterrompudament almenys en els tres anys anteriors a 31 de desembre de 2020 i que no s'hagin vist incloses en els processos d'estabilització previstos en els Acords per a la Millora de l'ocupació Pública dels anys 2017 i 2018. És a dir, unes 300.000 persones treballadores.
El sistema de selecció serà el de concurs-oposició. La fase de concurs serà d’un 40% de la puntuació total, en la qual es tindrà en compte majoritàriament l'experiència en el cos, escala, categoria o equivalent. El % restant serà per a la fase d’oposició.
Les ofertes d'ocupació relatives s'hauran d’aprovar i publicar en els respectius diaris oficials abans del 31/12/2021 i les respectives convocatòries abans del 31/12/2022. Tots els processos d'estabilització hauran d'estar resolts abans del 31/12/2024 com a data límit improrrogable.
El personal funcionari interí que ocupi un lloc o la plaça objecte d'estabilització i que no superi el procés selectiu tindrà dret a una compensació econòmica de 20 dies de les seves retribucions fixes per any de servei, prorratejant per mesos els períodes inferiors a un any, fins a un màxim de dotze mensualitats. / El dret a aquesta compensació neix a partir de la data de la cessació efectiva. Cal participar en el procés selectiu per a tenir dret a compensació.
Des de la Intersindical considerem que els nous processos d’estabilització, plantejats pel personal amb més de 3 anys de permanència abans de 31/12/2020, no impliquen cap canvi substancial respecte anteriors processos d’estabilització i segueixen posant en perill el coneixement i l’experiència de moltes persones interines amb les places ocupades, actualment, amb abús de temporalitat.

INTERINATS DE MÀXIM TRES ANYS
Amb la modificació del TREBEP, pactada entre el Gobierno, CC.OO, UGT i CSIF,  la cobertura de places vacants, els interinatges tindran una durada màxima de tres anys des del seu nomenament.
Les places vacants ocupades per personal funcionari interí hauran de ser objecte de cobertura mitjançant qualsevol dels mecanismes de provisió o mobilitat de llocs que preveu la normativa de cada Administració pública.
Transcorreguts tres anys des del nomenament de personal funcionari interí, es produirà la fi de la relació d'interinitat i la vacant només podrà ser ocupada per personal funcionari de carrera, llevat que el corresponent procés selectiu s'hagi quedat desert, en aquest cas es podrà efectuar un altre nomenament de personal funcionari interí.
Excepcionalment, el personal funcionari interí podrà romandre en la plaça que ocupi temporalment, sempre que s'hagi publicat la corresponent convocatòria dins el termini dels tres anys a comptar de la data del nomenament del funcionari interí. En aquest supòsit podrà romandre fins a la resolució de la convocatòria, sense que el seu cessament de lloc doni lloc a compensació econòmica.
L'incompliment dels terminis màxims de permanència donarà lloc a una compensació econòmica per al personal funcionari interí afectat, que serà equivalent a 20 dies de les seves retribucions fixes per any de servei, prorratejant per mesos els períodes de temps inferiors a un any, fins a un màxim de 12 mensualitats. El dret a aquesta compensació neix a partir de la data de la cessació efectiu, i estarà referida exclusivament al nomenament de què porti causa l'incompliment. No hi haurà dret a compensació ni en el cas que la finalització de la relació de servei sigui per causes disciplinàries ni per renúncia voluntària.
Les qüestions relatives a la durada màxima del nomenament de personal funcionari interí, així com els efectes i conseqüències que preveu aquest Acord, inclosa la compensació econòmica, només són aplicables als nomenaments i contractacions efectuades amb posterioritat a la entrada en vigor de la reforma del TREBEP.
Per a donar compliment a la sentencia europea per la qual la durada màxima d’un contracte d’interinitat ha de ser de tres anys, lluny d’afavorir la persona en abús de temporalitat fent-la fixa, com reclamem des de  la Intersindical, l’Acord entre el Gobierno de España i sindicats en possibilita el seu acomiadament.


Així ens paga el Gobierno tots els esforços esmerçats en aquesta pandèmia.