La situació de serveis de gestió clínica està destinada a facilitar el desenvolupament de funcions de gestió clínica als serveis de salut, concretament aquelles funcions que estableix la Llei de professions sanitàries i a l'ICS, en particular, les que especifica la Llei de l'ICS. Normalment es passa a aquesta situació des de la situació de servei actiu, però també des d'altres situacions, com veurem a continuació.
Condicions
D’acord amb l’article 65 bis de l'Estatut Marc el personal estatutari fix que estigui en situació de serveis de gestió clínica té dret dret al còmput del temps a l'efecte d'antiguitat, així com a la reserva de la plaça d'origen.
Cal tenir en compte que la disposició transitòria vuitena de l'Estatut Marc preveu el pas a la situació de serveis de gestió clínica des de situacions diferents al servei actiu.
En primer lloc, el personal estatutari fix que, estant en la situació de serveis amb un altre règim jurídic, en concordança amb el que preveu l’article 65 de l’Estatut Marc, passi a exercir funcions de gestió clínica, ha de ser declarat en la situació de serveis de gestió clínica amb els efectes següents:
- Si es troba dins els tres primers anys de la situació de serveis amb un altre règim jurídic (llegir+), té dret en aquesta nova situació al còmput de temps a l'efecte d'antiguitat i a la reincorporació al servei actiu en la mateixa categoria i àrea de salut d'origen o, si això no és possible, en àrees limítrofes amb aquella.
- Si ja ha superat els tres primers anys en la situació de serveis amb un altre règim jurídic, únicament té dret al còmput de temps a l'efecte d'antiguitat.
En segon lloc, el personal estatutari fix que passi a la situació de serveis de gestió clínica des d'una situació diferent de la de servei actiu o d'una que no comporti reserva de lloc o dret al reingrés, únicament té dret al còmput de temps a l'efecte d'antiguitat, però no a la reserva de lloc de treball, en cas contrari si que es té dret a la reserva del lloc de treball.
Supòsits
Es declara en la situació de serveis de gestió clínica el personal estatutari fix que accepti voluntàriament el canvi en la seva relació d'ocupació que li ofereixin els serveis de salut per accedir a aquestes funcions, quan la naturalesa de les institucions on s'exerceixin les funcions de gestió clínica no permetin que presti els seus serveis com a personal estatutari fix en actiu.
Tenen la consideració de funcions de gestió clínica, segons l'article 10 de la Llei de professions sanitaries, les relatives a:
- la direcció o la coordinació d'unitats i equips sanitaris i assistencials,
- les de tutories i organització de formació especialitzada,
- continuada i de recerca
- i les de participació en comitès interns o projectes institucionals dels centres sanitaris dirigits, entre d'altres, a assegurar la qualitat, seguretat, eficàcia, eficiència i ètica assistencial, la continuïtat i la coordinació entre nivells o l'acolliment, cures i benestar dels pacients.
I d'acord amb la Llei de l'ICS, tenen la consideració de funcions de gestió clínica les descrites a l'article 10 de la Llei de l'Estat 44/2003, del 21 de novembre, d'ordenació de les professions sanitàries, i en particular les funcions assignades a:
- a les direccions i subdireccions mèdiques,
- a les direccions i subdireccions d'infermeria,
- a les direccions clíniques,
- als de cap de servei i de secció del serveis jerarquitzats d'atenció hospitalària i d'atenció primària,
- als adjunts i als supervisors d'infermeria,
- i als directors i als adjunts d'equip d'atenció primària i d'atenció continuada i urgències de base territorial (ACUT)