divendres, 23 de febrer del 2024

Dret a la percepció i quanties del complement de productivitat variable a l'ICS - Direcció per objectius (DPO)

La Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut estableix al seu article 43.2.c) que el complement de productivitat, està destinat a retribuir l'especial rendiment, l'interès o la iniciativa del titular del lloc, així com la seva participació en programes o actuacions concretes i la contribució del personal a la consecució dels objectius programats, amb l'avaluació prèvia dels resultats aconseguits. A l'ICS aquest complement es va universalitzar mitjançant el II Acord com a sistema d'incentivació professional amb la retribució variable per compliment d'objectius (DPO). Amb el III Acord s'han introduït millores en el dret de participació en les DPO. T'ho expliquem a continuació:

Un sistema de retribució variable vinculat al compliment d'objectius s'entén com un instrument de gestió, incentivació i motivació que pretén la millora contínua de l'organització. Es basa en l'explicitació dels objectius i l'avaluació continuada del seu compliment, i pretén que cada professional orienti la seva activitat als objectius estratègics de l'organització, així com desenvolupar una cultura organitzativa orientada cap a la millora dels processos i dels resultats.

El complement de productivitat variable per compliment d’objectius a l'ICS, anomenat direcció per objectius (DPO), s’aplica al:

  • a) Personal estatutari fix i interí.
  • b) Personal substitut que ocupi una plaça reservada sempre que el nomenament sigui igual o superior a 6 mesos o que sigui previsible que pugui superar aquesta durada, i finalment la superi, dins de l'exercici subjecte a valoració.
  • c) Personal temporal amb un nomenament inicial igual o superior a 6 mesos dins de l'exercici subjecte a valoració, exclòs el personal que realitza exclusivament funcions d'atenció continuada.
  • d) Personal que va adquirir la condició d'indefinit per sentència judicial ferma.

Mantenen el dret a la percepció del complement de productivitat variable el personal inclòs en la lletra c), que abans de la finalització de la vigència del seu nomenament mínim de 6 mesos passi a ocupar un lloc de treball estructural en virtut de nomenament interí o fix. En aquests casos la percepció del complement de productivitat variable dependrà del fet que la suma del període d'eventual i la d'interí o fix sigui igual o superior a 6 mesos.

Mantenen també el dret a la percepció del complement de productivitat variable aquells eventuals que havent signat inicialment per un període de 6 mesos, renuncien a aquest nomenament a causa d'una proposta de la direcció del seu centre, de modificació de les seves condicions de treball, essent nomenats, sense que es doni discontinuïtat en la prestació, si més no pel període que restava per l'acompliment dels 6 mesos.

Així mateix, també és destinatari de la productivitat variable per objectius el personal amb nomenament estatutari fix integrat en equips d'atenció primària o adscrit a serveis jerarquitzats gestionats per entitats alienes.

A efectes del càlcul de l’import el temps mínim serà de 181 dies de treball efectiu (6 mesos).

Quanties a percebre

Mes d'abonament

Amb caràcter general, la percepció del complement de productivitat variable a l'ICS - Direcció per objectius (DPO) es realitzarà en un sol pagament en el mes d'abril de l'any natural següent al que s'hagin fixat (exemple: fixació 2023, pagament abril 2024).

Regles generals

La quantia que es pot percebre en concepte de complement de productivitat variable anirà en funció del grau d'assoliment d'objectius, en funció de la categoria professional, lloc de treball desenvolupat o grup de classificació professional. D'acord amb el llibre de retribucions de 2023 (pendent d'actualització):

Nota: La DPO a abonar l'any 2024 i següents al personal d'infermeria i la resta de categories sanitàries del grup A2 es reduirà en 500 euros, d'acord amb el que preveu el III Acord (subscrit per Metges de Catalunya, CCOO, UGT, i SATSE), per finançar el complement d'homologació al SISCAT per al personal d'infermeria.

Només en els casos de reduccions de jornada i prestacions a temps parcial, la quantia anual es reduirà proporcionalment a la jornada anual no realitzada, excepte si normativa conciliació estableix altres %.

Condicions mínimes

En cada fitxa de valoració s’haurà d'assolir el 40% de la mitjana ponderada dels objectius individuals i el 40% de la mitjana ponderada dela suma d'objectius individuals i d’equip. Per sota d'aquests percentatges no es percebrà cap quantitat en concepte de complement de productivitat variable.

Situacions d'acumulació del permís de maternitat i de la compactació de les reduccions de jornada i de lactància

No serà d'aplicació el requisit de 6 mesos mínims de prestació en aquells casos en què dins del mateix any natural s'acumulin els períodes de permís de maternitat i la compactació de les reduccions de jornada i lactància de forma que se superi aquest límit. En aquests casos, serà d'aplicació la mitjana de l’Hospital, del Servei d'Atenció Primària o servei jerarquitzat del corresponent grup professional.

Canvi de lloc de treball amb altres DPO

Si abans d'haver-se complert el equisit de 6 mesos mínims de prestació es passa a ocupar altre lloc de treball amb altres DPO, es podrà percebre la part proporcional als mesos de servei en cada lloc de treball.

Supòsits en què no s'hagin pogut fixar objectius 

Llevat del cas de negativa expressa a conèixer i rebre els objectius fixats, en aquells supòsits en què no s'hagin pogut fixar objectius a un professional o col·lectiu de professionals, als efectes del càlcul del complement de productivitat variable, es prendrà en consideració la mitjana de compliment d'objectius, pel que fa a aquell període, en el seu hospital, servei d'atenció primària o servei jerarquitzat d'atenció primària.

En el cas de personal assignat al centre corporatiu es prendrà la mitjana del personal adscrit a aquest centre de treball.

En tots els casos la mitjana que serà d'aplicació serà la del personal que pertany al mateix grup professional d'acord amb la definició d'aquest grup del II Acord de la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat sobre les condicions de treball del personal estatutari de l'Institut Català de la Salut:

  • 1. GP de les categories professionals incloses en l'article 6 de la LOPS.
  • 2. GP de les categories professionals incloses en l'article 7 de la LOPS, i també els assistents socials.
  • 3. GP Àrea sanitària de formació professional i les seves categories (article 3 LOPS)
  • 4. GP Titulats universitaris de gestió i serveis per habilitació professional (A1 i A2)
  • 5. GP Administratiu (Grups A1 al C2 amb funcions administratives)
  • 6. GP Personal d'oficis i agrupat per formació i habilitació professional
  • 7. GP Personal de suport que no requereix de titulació habilitant

Millores en les DPO introduïdes pel III Acord

D'altra banda, com hem indicat abans, el III Acord ha introduït les següents millores en el dret de participació en les DPO, que es tindran en compte a les DPO:

  • Signatura durant el primer trimestre de l'any per al personal fix, interí i amb nomenaments superiors a 6 mesos el dia 1 de gener de cada any.
  • També tindrà dret a participar de la DPO qualsevol professional que presti més de 175 dies de treball a l'ICS, seguits o alterns, amb qualsevol tipus de nomenament i durada, i l'indicador a tenir en compte serà, exclusivament en aquests supòsits, la presència física i efectiva de més del 96% de la jornada anual contractada.

Els objectius hauran de ser reptadors, però assolibles i fixats amb la participació dels interessats. No hi pot haver objectius que suposin la seva realització obligada fora de la jornada de treball, com ara la formació, llevat que siguin consensuats amb el professional.


Al blog de la Intersindical a l'ICS pots ampliar informació sobre l'Avaluació final dels objectius i al·legacions prèvies a la resolució de pagament - Direcció per objectius (DPO)

En cas de dubtes pots posar-te en contacte amb La Intersindical a l'ICS enviant-nos un correu a ics@intersindical-csc.cat. Abans de presentar al·legacions pots adreçar-te a la teva unitat de desenvolupament professional.

🚩Lluitem per millorar les condicions laborals! #LluitemAmbTu

👍 Segueix-nos a:
✖️Twitter 📻Telegram 🔵 Facebook 📸 Instagram

📝 Afilia't i lluita amb La Intersindical!
📧 ics@intersindical-csc.cat