dimarts, 19 de març del 2024

Canal de denúncies internes de l'ICS

La Llei 2/2023, de 20 de febrer, reguladora de la protecció de les persones que informin sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció (alertadores, informants o denunciants) té com a finalitat principal donar a les persones físiques que informen d’infraccions una protecció adequada davant possibles represàlies.  Els incompliments de la institució i del seu personal es poden denunciar a través d'un canal intern. 

A continuació us expliquem en què consisteix el canal intern de denúncies internes de l'ICS.

El Canal de denúncies de l'ICS és la via preferent perquè les persones informants comuniquin a l'Institut Català de la Salut infraccions normatives i conductes contràries a la integritat pública, amb la garantia de protecció de la persona que fa l’alerta

Poden presentar una alerta les persones següents: 

Qualsevol persona física amb una relació laboral, professional o de servei amb l'ICS o amb les entitats que en depenen, tant si aquesta vinculació és permanent com temporal, remunerada o no, o passada, present o previsiblement futura. 

Persones que, per contacte amb les anteriors, puguin conèixer la conducta o el fet. 

Pel que fa a l’àmbit personal d’aplicació, es refereix a les persones informants que treballin al sector públic o privat i que tinguin coneixement d’alguna vulneració en un context laboral o professional, fins i tot quan la relació ha finalitzat. 

La protecció abasta també a familiars de la persona informant, o fins i tot a persones jurídiques per a les quals treballa o amb qui té alguna relació.  (La Llei 2/2023, de protecció de les persones informants (alertadores/denunciants): una visió panoràmica (1a part) (2a part). Carles San José Amat)

Presentació de la denúncia

Podeu presentar la denúncia telemàticament a través d'aquest formulari.  https://ics.bustiaetica.seu-e.cat/#/

La denúncia ha de descriure els fets, les conductes i els subjectes implicats. També es pot aportar documentació que ajudi a evidenciar la possible infracció o l’incompliment. 

Presenteu una denúncia si teniu coneixement o sospites fonamentades de fets o conductes que puguin constituir alguna d’aquestes anomalies: 

  • Conductes tipificades al Codi Penal i delictes previstos en altres lleis especials. 
  • Incompliment de qualsevol norma vigent en matèria de prevenció i lluita contra el frau i la corrupció, tant en l’àmbit administratiu, com en l’àmbit penal, així com l’incompliment de qualsevol mesura prevista al Pla de mesures antifrau de l’ICS. 
  • Incompliment de la legislació vigent relacionada amb l’assetjament moral (mobbing), l’assetjament sexual i per raó de sexe i la discriminació per raó de gènere. 
  • Incompliment de la normativa de protecció de dades. 
  • Conductes contràries als principis i normes de conducta establertes a la normativa interna de l’ICS, com per exemple, el Codi de bon govern. 

Vies de presentació de denúncies

És necessari accedir al canal de denúncies de l'ICS https://ics.bustiaetica.seu-e.cat/#/ per poder optar a les diferents vies: bústia electrònica, presencial o telefònica.

Documentació

Reglament Canal de Denúncies de l'ICS 

Guia de funcionament del Sistema intern d'alertes