dilluns, 29 de juliol del 2024

Com notificar els accidents de treball inclosos els incidents i les agressions físiques i verbals a l'ICS

Com ja sabeu, és molt important notificar els accidents de treball, ja siguin mers incidents o situacions de violència (agressions físiques o verbals) tant per al seu posterior registre com per a la seva posterior investigació.

La notificació dels accidents de treball ha adquirit especial importància després de l'augment de les agressions físiques i verbals que patim els professionals de la sanitat.

La Intersindical a l'ICS us recomanem que notifiqueu qualsevol incident i/o accident que patiu de forma ràpida al vostre comandament directe i per qualsevol mitjà que tingueu disponible. 

T'expliquem a continuació com notificar qualsevol accident de treball, en el centre de treball o per desplaçament en jornada de treball, ja sigui biològic, in itinere (accident que té lloc durant el recorregut habitual del treballador entre el lloc de residència i el lloc de treball), una situació de violència per agressió física o verbal o qualsevol altre accident. També els incidents, quan no hi han danys personals ni materials.

Procediment de notificació, investigació i registre dels accidents de treball i malalties professionals de l'ICS 

En primer lloc hem de saber que la notificació dels accidents de treball es realitza d'acord amb el procediment de notificació, investigació i registre dels accidents de treball i malalties professionals de l'ICS.

El procediment s'aplica a:

  • Tots els accidents  de treball,  amb baixa mèdica i sense. S'hi inclouen les situacions de violència, és a dir, les agressions físiques o verbals.
  • Als incidents, és a dir, quan no hi han danys personals ni materials, però s'ha materialitzat un sinistre.
  • I a les malalties professionals

Com ha d'actuar la persona afectada (o grup de persones afectades)

Primer: comunicar al comandament més directe

Quan patim qualsevol sinistre dels mencionats anteriorment, cal ho comuniquem al més aviat possible al comandament més directe ( encarregat/da de torn, supervisor/a, coordinador/a, adjunt/a, director/a, responsable, cap d'unitat...) i per qualsevol mitjà disponible (e-correu, trucada, personalment...).

Segon: col·laborar en la investigació

A partir d'aquest moment haurem de col·laborar en les investigacions que es realitzin, i aportar qualsevol dada que pugui ser d'interès.

Tercer: suggerir mesures de correcció

Durant la investigació dels fets podem suggerir mesures que ajudin a corregir el risc.

Quart: executar les mesures correctores

Un a vegada es tanqui la investigació de l'accident, el o la comandament directe ens ha d'informar sobre les conclusions de la investigació i nosaltres hem d'executar les mesures correctores que s'hagin determinat.


I recorda!

🦺Tots i totes tenim dret a treballar cada dia en un entorn segur i amb totes les mesures i eines que garanteixin la nostra salut i seguretat a als centres i serveis de l'ICS.

Si necessites ajuda...

Si pateixes qualsevol agressió fisica o verbal ...

Si vols denunciar situacions insegures...


La Intersindical a l'ICS lluitem i treballem per a tot el personal de l'ICS.

🚩Lluitem per millorar les condicions laborals! #LluitemAmbTu

📲 Difon el missatge!

👍 Segueix-nos a:

✖️Twitter 📻 Telegram 📹 Youtube  📸Instagram

📝 Afilia't i lluita amb La Intersindical!
📧 ics@intersindical-csc.cat