dimecres, 10 de juliol del 2024

Excedència voluntària per cura de fill o filla

Aquest tipus d’excedència es declara a petició de la persona interessada, prèvia justificació, per tenir cura de cada fill o filla durant un període de durada no superior a tres anys. T'ho expliquem a continuació.

Condicions

Sol·licitud

Es pot sol·licitar en qualsevol moment a partir del naixement o de la sentència o la resolució judicial de constitució de l'adopció o l'acolliment.

Temps de permanència

El temps de permanència en la situació d'excedència voluntària per cura de fill o de filla és de tres anys a comptar de la data del naixement o de la sentència o la resolució judicial en el cas d'acolliment o adopció.

Únic per a cada fill o filla

El període d’excedència és únic per cada subjecte causant, és a dir per a cada fill o filla. Quan un nou subjecte causant doni origen a una nova excedència, l’inici del període d’aquesta posa fi al de l’excedència de què es gaudia.

En cas que dos empleats públics generin el dret a gaudir-ne pel mateix subjecte causant, l’Administració en pot limitar l’exercici simultani per raons justificades relacionades amb el funcionament dels serveis.

Efectes sobre els drets individuals 

El personal estatutari en situació d'excedència voluntària no merita retribucions, però sí que li és computable el temps que estigui en aquesta situació a efectes de carrera professional o triennis i drets en el règim de Seguretat Social que sigui aplicable

Quant a la reserva del lloc de treball que s'ocupa, s’ha de reservar durant tot el període d'excedència lsi l'ocupa amb destinació definitiva. No obstant això, si la persona afectada ocupa un lloc de treball amb destinació provisional, conserva els drets generals sobre aquest fins al cessament o fins al moment en què es resolgui la convocatòria de provisió corresponent.

El personal que es trobi en aquesta situació pot participar en els cursos de formació que convoqui l’Administració.

Tipus de personal que pot gaudir aquesta excedència

Per gaudir d'aquesta excedència cal disposar d'un nomenament com a personal estatutari fix o interí per vacant.

A tenir en compte

Cal recordar que també es possible sol·licitar la reducció de la jornada ordinària de treball per a tenir cura d'un fill o filla menor de sis anys sempre que es tingui la guarda legal. En aquest cas es pot gaudir d'una reducció d'un terç o de la meitat de la jornada de treball, amb la percepció del 80% o del 60% de la retribució.

A partir dels 12 anys es pot gaudir d’una reducció d’un terç o de la meitat de la jornada, amb la reducció proporcional de retribucions.


La Intersindical a l'ICS lluitem i treballem per a tot el personal de l'ICS.

🚩Lluitem per millorar les condicions laborals! #LluitemAmbTu

📲 Difon el missatge!

👍 Segueix-nos a:

✖️Twitter 📻 Telegram 📹 Youtube  📸Instagram

📝 Afilia't i lluita amb La Intersindical!
📧 ics@intersindical-csc.cat