dimecres, 18 de maig del 2022

FAQ sobre el nomenament i presa de possessió com a personal estatutari fix de l'ICS

 

Un cop fet l'acte d'elecció de destinació previst a les bases de cada convocatòria específica la persona aspirant obtindrà un nomenament que abastarà la gerència territorial adjudicada com a personal estatutari fix en la categoria corresponent, d'acord amb el previst a la base 10 de les bases generals i l'article 39 del Decret 13/2009, de 3 de febrer, pel qual s'aproven els Estatuts de l'Institut Català de la Salut. La persona aspirant nomenada disposa del termini d’un mes per fer la presa de possessió, que és el moment clau per a les persones adjudicatàries i el nomenament és la culminació de tot el procés.
Però quan prenem possessió? Quina documentació necessitarem? Què és el nomenament com a personal estatutari fix? Et donem resposta a aquestes i altres preguntes tot seguit:


Nota: Aquesta informació fa referència a processos d’adquisició de la condició de personal estatutari fix. Si vols saber com es fa la presa de possessió i nomenament en processos de mobilitat voluntària oberta i permanent, et donem resposta en el següent enllaç.

Important: presentar la documentació requerida i complir les condicions i requisits fins a la presa de possessió
És important ressaltar que les persones aspirants proposades que no presentin la documentació requerida i les que no compleixen les condicions i requisits exigits no podran ser nomenades i totes les seves actuacions quedaren anul·lades.

En quin termini s'ha de fer la presa de possessió?
La persona aspirant nomenada disposa del termini d’un mes comptador a partir de l’endemà de la publicació al DOGC de la resolució d'adjudicació de places vacants de la categoria corresponent (la qual indicarà el codi de la convocatòria) per fer la presa de possessió.
Exemple: 
1.- Si es publica al DOGC la resolució d'adjudicació el dia 31 de maig
2.- El termini s'iniciaria el dia 1 de juny, l'endemà.
3.- El termini finalitzaria el dia 30 de juny, inclòs, 1 mes després des de la publicació de la resolució d'adjudicació.

A on es realitzarà la presa de possessió de la plaça adjudicada?
Aquesta es realitzarà a la direcció de recursos humans de la gerència territorial on hagi obtingut destinació i quedarà condicionada a l’acreditació de la capacitat funcional favorable.

Què vol dir acreditar la capacitat funcional favorable?
Tenir i acreditar la capacitat física i psíquica necessària per a l’exercici de les funcions pròpies de la categoria i llocs convocats, la qual cosa s’acreditarà una vegada superat el procés selectiu, mitjançant el reconeixement mèdic en el centre que es determini o la presentació de certificat mèdic oficial. En el següent enllaç trobareu informació sobre com obtenir el certificat mèdic oficial per acreditar la capacitat funcional favorable (llegir+)


En situació d'IT per embaràs, risc durant l'embaràs o baixa per maternitat 
Estant en situació d'incapacitat temporal com a conseqüència de l'embaràs, en situació de risc durant l'embaràs o fins i tot en la situació de baixa per maternitat, això no ha de ser obstacle perquè una adjudicatària pugui prendre possessió del lloc de treball si aquest és el seu desig, continuant des d'aquell moment en la situació d'incapacitat temporal, risc durant l'embaràs o permís per part que gaudeixi o que li correspongués des d'aquell moment.

La interessada, així mateix, pot instar que es declari que els casos indicats constitueixen causa justificada de força major que permetria que la presa de possessió es produeixi una vegada finalitzi aquesta; si bé aquesta segona opció ha de respondre exclusivament a una decisió de la persona adjudicatària.

D'aquesta manera, és la interessada la que pot optar, bé per prendre possessió i passar a gaudir de la llicència per incapacitat temporal, risc durant l'embaràs, o permís per part, segons escaigui; o bé, sol·licitar que s'estimi una situació de força major, preveient-se aleshores que el còmput del termini possessori s'iniciï o, si escau, es reprengui, quan finalitzi la situació d'incapacitat temporal derivada de la gestació o el permís per part.
Òbviament, en tots els casos, opti la interessada per una o altra opció, la causa al·legada per la interessada haurà de ser degudament acreditada.

En situació d'IT
Finalment, cal analitzar també la possibilitat que sigui la persona interessada qui, tot i estar en situació d'incapacitat temporal, sol·liciti expressament prendre possessió i no s'aculli a la declaració de força major. En aquest cas, i sense perjudici del que ja s'ha indicat per als supòsits de gestació o part, ha de ser l'òrgan competent el que valori la procedència de donar o no la presa de possessió, si bé s'entén que haurà de quedar acreditat que la malaltia o accident que ha donat lloc a aquesta incapacitat temporal, en cap cas, suposa una manca de capacitat funcional per a l'exercici de les tasques pròpies de la categoria professional i/ especialitat en què s'ingressa; en cas contrari, es tractaria de l'incompliment d'un dels requisits exigibles fins aquell moment per adquirir la condició de  personal estatutari fix de l'ICS, com és estar en possessió de la capacitat funcional per a l'exercici de les tasques.

Certificat mèdic oficial
Podeu adquirir un imprès de certificat mèdic oficial en farmàcies, col·legis oficials de medicina i també en la majoria d'estancs de tabac. Té un preu aproximat de 4 euros.
El o la metgessa et farà l'examen mèdic i omplirà el certificat.

En el següent enllaç podeu ampliar la informació sobre certificats mèdics oficials.

Què vol dir acreditar l'habilitació favorable?
Primer.- No estar inhabilitat per l’exercici de les funcions públiques ni estar separat, mitjançant expedient disciplinari, del servei de qualsevol servei de salut o administració pública. 
Les persones amb nacionalitat d’altres estats referits a la base 3.1 a) i 3.1.b) de les bases generals que regulen els processos selectius per a l'accés a la condició de personal estatutari de l'Institut Català de la Salut hauran d’acreditar mitjançant declaració jurada o promesa que no estan sotmesos a cap sanció disciplinària o condemna penal que impedeixi, en el seu estat, l’accés a la funció pública.

Segon.- Per a l’accés a professions, oficis i activitats que impliquin contacte habitual amb menors s’ha d’acreditar no haver estat condemnat amb sentència ferma per algun delicte contra la llibertat i indemnitat sexual, corrupció de menors i tracta d’éssers humans, d’acord amb el que les bases de la convocatòria especifica corresponent prevegin.

- Podeu fer el tràmit online (opció més ràpida) mitjançant sol·licitud telemàtica del Certificat Negatiu de Delictes de Naturalesa Sexual (podeu consultar el nostre procediment per sol·licitar aquest certificat al següent enllaç).

- Per fer el tràmit de forma presencial, podeu obtenir més informació aquí.

- És important que el certificat sigui expedit en una data propera a la presa de possessió.

Tercer.- No tenir nomenament estatutari fix en la mateixa categoria i especialitat a la qual s’opta a l’Institut Català de la Salut ni en qualsevol altre servei nacional de salut, amb independència de la seva situació administrativa.

Que passa si no prenc possessió de la plaça?
La persona aspirant que no formalitzi la presa de possessió de la destinació obtinguda en el termini indicat, perd els drets derivats de la seva participació en el concurs oposició, excepte si hi ha una causa justificada.

Què és i com s'acredita el meu nomenament?
La persona aspirant que hagi obtingut destinació i hagi formalitzat els tràmits previstos a la convocatòria tindrà un nomenament com a personal estatutari fix en la categoria corresponent en l’àmbit de la gerència territorial a la qual hagi optat, sense perjudici de la seva adscripció a un determinat servei d’atenció primària o centre hospitalari.

La corresponent resolució d'adjudicació, complementada amb la diligència de presa de possessió, tindrà la consideració de nomenament de les persones adjudicatàries, l'eficàcia de la qual restarà sotmesa a l'acreditació de la capacitat funcional i de l'habilitació favorables i de la resolució dels recursos que contra la resolució d'adjudicació es puguin interposar.

En el moment de fer la presa de possessió, pots:
- Sempre que hagis pres possessió d'una plaça a qualsevol dispositiu d'Atenció Primària, pots fer la sol·licitud de mobilitat voluntària oberta de manera permanent per a l'atenció primària de l'ICS, per moure't a dins d'una mateixa SAP o entre diferents SAP's d'una mateixa Gerència Territorial.

- Demanar excedència per prestar serveis en el sector públic, sense cap altre requisit addicional, quan prestis serveis en altra categoria de personal estatutari, com a funcionari o com a personal laboral, en qualsevol de les administracions públiques (llevat que haguessis obtingut la oportuna autorització de compatibilitat i per tant ho puguis compaginar), i també quan prestis serveis en altre organisme públic i no et correspongui quedar en altra situació. 

Per ampliar informació relacionada amb el nomenament i presa de possessió podeu consultar les seguënts entrades del bloc
  • FAQ Elecció telemàtica de gerència territorial | 1er acte d'elecció plaça ICS (llegir+)
  • FAQ Elecció presencial de servei d'atenció primària (SAP) /  Hospital (excepte Hospital Universitari Vall d'Hebron) | 2on acte d'elecció (llegir+)
  • FAQ sobre cobertura de places reservades a persones amb la condició de discapacitat en processos selectius de l'ICS (llegir+)
  • FAQ sobre com acreditar la capacitat funcional favorable (llegir+
  • Certificat negatiu d'antecedents penals per delictes sexuals (llegir+)

Escoltem i gestionem demandes, neguits i dubtes de les professionals. 
A Sanitat totes #Som1Equip
ics@intersindical-csc.cat