dissabte, 3 de febrer del 2024

Procediment de fixació de les DPO

En relació amb la retribució complementària del complement de productivitat variable per compliment d'objectius (DPO) a l'ICS es segueixen dos procediments: el procediment de fixació dels objectius i el procediment d'avaluació dels objectius assignats. A continuació aprofundirem en el primer procediment, el de fixació dels objectius.

Regles d'elaboració dels objectius

Els objectius s'han d'implementar en cascada, és a dir, començant pels objectius estratègics de l'ICS fins arribar a la fixació individual dels objectius que s'han d'assolir per a cada professional.

Els objectius han de representar un repte però han de ser assolibles i fixats amb la participació de les persones interessades.

Per això, els objectius hauran de ser mesurables, reptadors però assequibles, i coherents amb l’estratègia de l'organització.

En cap cas poden fixar-se objectius individuals que es mesuren grupalment o objectius grupals que s'avaluen individualment, llevat que, en el primer dels casos, hi hagi una garantia de contribució mínima individual del professional signant.

Procès en cascada

En primer lloc la Direcció Gerència de l'ICS determina els objectius estratègics i principis de l'ICS als quals s'hauran d’ajustar els diferents àmbits de gestió de l’organització: primària, hospitals.

En segon lloc, els respectius directors d'Hospital o d'àmbit d'atenció primària determinaran els objectius aplicables a les unitats, equips o serveis del seu àmbit.

Són aquests directors qui validen i aproven la fixació d'objectius.

Recordem que els objectius han de ser assolibles, i que les professionals, com a interessades, hem de participar en la fixació. En cas que no siguin assolibles, es poden impugnar.

Fitxa d'assignació d'objectius 

El document de fixació d'objectius s'anomena fitxa d'assignació d'objectius que és un model normalitzat en el que a més de les dades personals i professionals de la professional, s'hi fan constar:

  • els objectius de grup/equipés aquell que s’avaluarà sobre els resultats globals del grup.
  • i els objectius individuals: és aquell que s’avaluarà sobre l'actuació individual del professional.
  • i cadascun d'ells amb:
    • una ponderació: és el pes específic de cada objectiu, expressat percentualment, en relació amb el total d'objectius. Defineix la importància relativa de cada objectiu en relació a la resta.
    • un indicadorés la unitat de mesura de l'objectiu. Els indicadors hauran de ser clars, senzills i no manipulables. Normalment és una descripció del què es vol aconseguir.
    • una meta:és el nivell a assolir d'un objectiu per tal d'aconseguir el màxim resultat esperat (per exemple >= 70%, presentat abans d'una data, >= 5 registres).
    • les bandes de consecució: és una escala d'assoliment de la meta que inclou un percentatge mínim de compliment, anomenat banda mínima general de consecució, per sota del qual no es percebrà cap quantia, un percentatge, la consecució d'objectius per sobre del qual, comportarà la percepció econòmica del 100% del complement de productivitat variable vinculat al compliment dels objectius assignats i les bandes intermèdies que es defineixin.

Al conjunt dels objectius de grup i al conjunt dels objectius indivudals se'ls assigna una ponderació (x% sobre el 100%).

La fitxa es signa per la professional, per la persona responsable del servei, de l'equip o de la unitat, i pel director o directora de l'hospital o de l'àmbit d'atenció primària.

Negativa a conèixer i rebre els objectius fixats

La negativa per part de la professional a conèixer i, en el seu cas, a rebre els objectius que li han estat fixats implicarà la impossibilitat de percebre cap quantia en concepte de complement de productivitat variable. Si la professional es nega a signar la fitxa d'assignació d'objectius, el lliurament i la negativa d'acceptació s’haurà d'acreditar mitjançant dos testimonis o a través de qualsevol altre mecanisme que justifiqui que la comunicació s'ha dut a terme.

Per tant, sino estem d'acord amb els objectius fixats, és convenient que signem la fitxa indicant que no estem conformes i que iniciem el corresponent procediment de recurs.

Moment de fixació 

Els objectius es fixen anualment, amb caràcter general, dins del darrer trimestre de l'any natural anterior (fixació ordinària). Per exemple, les DPO de 2024 s'haurien d'haver fixat entre octubre i desembre del 2023. Malauradament l'ICS incompleix les seves pròpies directrius any rere any.

En el cas de noves incorporacions, si la fixació ordinària ja s'ha produït, la fixació d'objectius s’haurà de fer en un termini no superior als 15 dies des de la incorporació.

Supòsits especials

Hi han establerts tres supòsits especials:

Supòsits de reducció de jornada i prestacions a temps parcial:

En el supòsits de reducció de jornada i de prestacions a temps parcial s’establirà la meta de forma que sigui coherent amb la jornada que efectivament s'hagi de realitzar. és a dir, haurà de ser proporcional a la jornada.

Professionals que prestin serveis en més d'una unitat productiva:

  • En el supòsit de professionals que presten serveis en més d'una unitat productiva, correspon als directors d'ambdós centres la fixació d'objectius, una vegada escoltats els respectius responsables de les unitats productives i les Direccions Assistencials afectades, tant dels objectius individuals com dels objectius d'equip.
  • En aquest supòsit especial, si els objectius són d'equip o unitat es fixaran segons la mitjana de metes d'equip o unitat en proporció al temps treballat en cadascun d'ells i, en conseqüència, s’haurà de formalitzar una fitxa d'assignació d'objectius per cada equip o unitat on el professional hi presti serveis.

Prestació de serveis en entitats alienes:

  • Als professionals de l'ICS que presten serveis en entitats alienes a l’ICS, se'ls fixaran objectius en els termes que estableix l'Acord signat, en data 6 de juny de 2003, entre l’ICS, la Unió Catalana d'Hospitals i el Consorci Hospitalari de Catalunya, per a l'assignació de productivitat variable a tots els facultatius d'atenció primària i les seves actualitzacions.

Supòsits d'impossibilitat per a la fixació d'objectius

Excepte en el cas de negativa expressa per part de la professional a conèixer i rebre els objectius fixats que ja hem tractat, es produeixen situacions en què no es poden fixar els objectius. L'ICS ha establert unes regles i uns supòsits:

Regla general

  • Per calcular el complement de productivitat variable es prendrà en consideració la mitjana de compliment d'objectius pel que fa a aquell període, en el seu hospital, servei d'atenció primària o servei jerarquitzat d'atenció primària. En el cas de personal assignat al centre corporatiu es prendrà la mitjana del personal adscrit a aquest centre de treball.
  • En tots els casos la mitjana que serà d'aplicació serà la del personal que pertany al mateix grup professional. S'enten com a grup professional els següents:
    • G.P. Titulats superiors sanitaris (Grup A)
    • G.P. Diplomats sanitaris (Grup B)
    • G.P. Àrea sanitària de formació professional (Grups C i D)
    • G.P. Titulats universitaris de gestió i serveis agrupats per habilitació professional (Grup A i B)
    • G.P. Administratiu (Grups A, B, C i D)
    • G.P. Personal d'oficis (Mestres Industrials i Grups C, D i E )
    • G.P. Personal de suport que no requereix de titulació habilitant (Grup D i E)

Pròrroga dels objectius de l'exercici anterior

En aquells supòsits en què, per causes excepcionals o extraordinàries degudament justificades, l’ICS no hagi pogut fixar objectius dins el període ordinari de fixació, ja sigui amb caràcter general o bé en un determinat hospital o gerència d’àmbit d'atenció primària, s’entendrà que queden automàticament prorrogats els de l'exercici anterior, sens perjudici del que pugui disposar-se al respecte per part de la Direcció Gerència de l’ICS.

Professionals que presten serveis adscrits a altres entitats proveïdores

Quan no sigui possible fixar objectius a les professionals que presten els seus serveis adscrites a entitats alienes i la impossibilitat és imputable a aquestes, es prendrà en consideració la mitjana de compliment d'objectius a efectes de calcular posteriorment el complement, pel que fa a aquell període en el corresponent grup professional del servei d'atenció primària, servei jerarquitzat o Hospital.

Modificació de metes o objectius ja fixats

Les metes corresponents als objectius no es modificaran com a conseqüència de les absències del professional del lloc de treball que ocupa, amb independència que aquelles siguin o no justificades, llevat dels supòsits següents, en els quals les metes sí es modificaran:
  • Permís per maternitat.
  • Qualsevol supòsit de reducció de jornada o de prestació a temps parcial.
  • Incapacitat temporal derivada d'accident de treball i/o malaltia professional.

Modificació de metes en casos de permís de materinat, reducció de jornada o de prestació a temps parcial, o incapacitat temporal derivada d'accident de treball i/o malaltia professional

Per a la modificació de les metes en aquests supòsits, es tindran en compte les regles següents:
  1. La meta dels objectius individuals s’adequarà al temps efectivament treballat sense que aquesta reducció comporti, en cap cas, la reducció de la quantia que correspongui al professional, en concepte de complement de productivitat variable.
  2. La meta dels objectius d'equip no es reduirà, amb caràcter general, quan un professional o col·lectiu de professionals s'absenti del seu lloc de treball amb motiu d'aquests supòsits. Això, en la nostra opinió, és absolutament contrari al conjunt de les professionals, ja que en aquests casos no es pot col·laborar en assolir la mateixa meta grupal.
  3. Amb caràcter excepcional, els directors d'Hospital o de Primària podran, mitjançant resolució motivada, aprovar una reducció de la meta dels objectius d'equip quan concorri algun altre supòsit excepcional.

Modificació de metes en cas de trasllat de funcions

En aquells supòsits en què, un cop lliurada la fitxa d'assignació d'objectius es produeixin trasllats o canvis de funcions entre els professionals susceptibles de percebre el complement de productivitat variable, per tal de no afectar a la seva eventual percepció, les metes dels objectius individuals seran proporcionals als dies treballats, i les metes relatives als objectius d'equip es mantindran sense cap reducció, llevat de que es donin circumstàncies o característiques específiques en la formulació d'aquests objectius que justifiquin una adaptació.Això, en la nostra opinió, és absolutament contrari al conjunt de les professionals, ja que en aquests casos no es pot col·laborar en assolir la mateixa meta grupal.

Modificació extraordinària d'objectius o metes

Amb caràcter general, l'assignació al professional dels objectius individuals i/o d'equip, no seran susceptibles de modificació posterior durant el període de referència. 

No obstant això, en casos excepcionals, que hauran de ser degudament motivats, el director de l'Hospital o de Primària podrà aprovar la modificació extraordinària dels objectius o de les metes assignades, informant prèviament a la direcció de Recursos Humans de l'ICS.

Objectius no avaluables

En els casos en què, per circumstàncies excepcionals degudament motivades, algun dels objectius fixats no pugui ser avaluat, la ponderació global es referirà al 100% menys la ponderació que s'havia atorgat a l'objectiu declarat com no avaluable.

Entrevista de seguiment d’objectius

Tot i que l'assoliment dels objectius fixats està subjecte a un seguiment continuat, a meitat de l'exercici es realitzarà una entrevista de seguiment de compliment d'objectius entre els professionals i el seu superior jeràrquic.

També es realitzarà una entrevista entre aquest superior jeràrqui i els respectius directors sectorials o assistencials.

La finalitat d'aquestes entrevistes és verificar l’avanç aconseguit en relació a les metes i, si escau establir plans d'acció per tal de facilitar l'assoliment dels objectius fixats.

Cas d'objectius condicionats a resultats de l'any anterior

En el cas d'objectius condicionats als resultats obtingut en l'any anterior, s'hauran d'ajustar els objectius abans del 30 de juny i notificar-se als interessats.


La Intersindical considerem que el sistema actual de DPO no és ni just ni proporcional com tampoc ho és el sistema de carrera professional i per això lliutem per unes DPO i carrera justes per a tot el personal.


La Intersindical a l'ICS lluitem i treballem per tot el personal de l'ICS.

🚩Lluitem per millorar les condicions laborals! #LluitemAmbTu

👍 Segueix-nos a:
✖️Twitter 📻Telegram 🔵 Facebook 📸 Instagram

📝 Afilia't i lluita amb La Intersindical!
📧 ics@intersindical-csc.cat